30 Mart'ta yapılan seçimlerde Antalya, Hatay, Balıkesir, Ağrı ve Mardin başta olmak üzere 15 ilde 2009 seçimlerinde birinci olan partiler değişti.
Erzurumajans-30 Mart'ta yapılan seçimlerde, Antalya, Hatay, Kars, Balıkesir, Ağrı ve Mardin başta olmak 15 ilde 2009 seçimlerinde birinci olan partiler değişti.
30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Ak Parti CHP'den Antalya, Artin ve Ordu'yu, MHP'den Uşak, Balıkesir, Gümüşhane ve Kastamonu'yu, BBP'den ise Sivas'ı aldı.
CHP ise muhalefet partilerinden hiçbir partiyi alamazken Ak Parti'nin elinde olan Burdur ve Hatay'ı kazandı.
MHP ise Ak Parti'nin elinden sadece Kars'ı alabilirken, CHP'den de Mersin'i aldı.
SANDIKTAN EN KARLI ÇIKAN PARTİ BDP
Sandıktan en karlı çıkan parti ise BDP oldu. BDP elinde bulundurduğu hiçbir ili kaybetmezken, Ak Parti'nin elindeki Ağrı ve Iğdır'ı aldı.
Resmi olamayan sonuçlara göre, Ak Parti'nin elinde bulundurduğu il sayısı 2 artarak 49'a yükseldi. CHP'nin elinde bulundurduğu il sayısı ise 2 azalarak 13'e düştü. MHP'de elinde bulundurduğu 2 ili kaybederek 8 ilde birinci oldu. MHP, Türkiye geneilnde iller bazında en az belediyeye sahip parti oldu.
BDP ise hiçbir ili kaybetmediği halde 2 ili kazanarak 10 ilde birinci parti oldu.
AK PARTİ CHP'DEN 3 İLİ, CHP AK PARTİ'DEN 2 İLİ ALDI
30 Mart seçimlerinde Ak Parti CHP'den; Antalya, Artvin ve Ordu'yu aldı. Ak Parti'nin CHP'den aldığı iller arasında en öne çıkan Antalya oldu. 2009 seçim sonuçlarına göre Erdoğan Antalya'yı kaybetmenin kendisini çok üzdüğünü ifade ederken, buraya partinin kurucuları arasında olan Menderes Türel'i aday gösterdi. Türel çekişmeleri geçen seçimin ardından Antalya'yı tekrar kazandı.
Ak Parti'nin CHP'den aldığı bir diğer il ise Artvin oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kaybettiği iller arasında en fazla üzüldüğü ilin Artvin olduğunu kaydetti.
CHP ise Ak Parti'den Burdur ve Hatay'ı aldı. Hatay'da seçimlere mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş ile giren CHP burayı kazanmayı başardı. Lütfü Savaş 2009 seçimlerine Ak Parti'den girmişti fakat Ak Parti'den istifa ederek CHP'ye katılmıştı. Ak Parti'nin önemli isimlerinden eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i yenmeyi başaran Savaş, Kılıçdaroğlu'nu da mutlu etti. Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede en çok sevindiği ilin Hatay olduğunu ve Hatay'a barış geleceğini kaydetti.
MHP AK PARTİ'DEN 1, AK PARTİ MHP'DEN 4 İLİ ALDI
MHP'nin oy oranının yüksek olduğu Kars'ta bu sefer MHP'nin yüzü güldü. 2009 seçimlerini Kars'ta Ak Parti'ye kaptıran MHP, bu sefer Murtaza Karacanta ile birinci parti oldu. Ak Parti ise Kars'ta oylarını düşürerek birinci parti iken CHP'nin de gerisine düşerek 3. parti oldu.
Ak Parti ise MHP'den, Uşak, Balıkesir, Gümüşhane ve Kastamonu'yu aldı.
MUHALEFET ARASINDA ÇEKİŞME OLMADI
Seçimlerde muhalefet arasındaki çekişme pek fazla sandıklara yansımazken, 2009 seçimlerinde MHP, BDP ve CHP'nin kazandığı iller arından sadece bir il muhalefet arasında değişti. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni CHP'nin elinden alan MHP Burhanettin Kocamaz'ı yeni belediye başkanı yaptı.
TBMM'de grubu bulunmayan partilerin ve bağımsız adayların çok fazla etkinlik gösteremediği bu seçimlerde sadece Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde Ahmet Türk bağımsız olarak belediye başkanı seçildi.
EN KARLI BDP OLDU
Seçimlerden en karlı çıkan parti BDP olurken, elinde bulundurduğu hiçbir ili kaybetmeyen tek parti BDP oldu. 2009 seçimlerinde 8 ili yönetmeye hak kazanan BDP'nin bu seçimlerde de bölgedeki tek rakibi Ak Parti oldu. Ak Parti'nin elinde bulundurduğu Ağrı ve Bitlis'i kazanmayı başaran BDP, Ak Parti'de olduğu gibi elindeki belediye sayısını 2 il artırdı.
Ağrı'nın yeni Belediye Başkanı ve Muş Milletvekili Sakık da uzun çekişmelerin ardından Ak Parti'li rakibi Hasan Arslan'ı yenmeyi başardı.
Ahmet Türk ise seçimlere Mardin'den bağımsız olarak girdi. Yeni Büyükşehir olan Mardin'de Ak Parti istediğini bulamazken, Ahmet Türk en yakın rakibi AK Partili Mehmet Vejdi Kahraman'a 47 bin civarında oy fark attı.
37 İLİN BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞTİ
Yerel seçimlerde oy kullanan seçmenler 34 ilde mevcut belediye başkanı ile yola devam etme kararı alırken, 37 ilde belediye başkanını değiştirdi.
30 Mart'ta yapılan yerel seçimlere ilişkin itirazlar devam ederken resmi olamayan sonuçlara göre Ak Parti 81 ilden 49'unu kazanırken, 32 ili rakiplerine kaptırdı.
CHP ise 13 ili kazanabilirken, 2009 seçimlerine göre kazandığı 4 ili kaybetti.
MHP ise bu seçimlerde en az ilde birinci olan parti oldu. MHP 8 ili alabilirken, 2009 seçim sonuçlarına göre kazandığı 4 ili kaybetti.
BDP ise Türkiye genelinde 10 ili kazandı. BDP elinde bulundurduğu hiçbir ili kaybetmezken Ak Parti'deki 2 ile de belediye başkanı görevlendirdi.
34 İLDE MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI İLE YOLA DEVAM
2009 seçimlerinde birinci aday olarak illeri 5 yıl yönetmeye hak kazanan 34 belediye başkanı koltuklarını koruyarak 5 yıl daha illerini yönetecekler. Aynı ili en uzun süre yönetme rekorunu ise iki AK Partili belediye başkanı paylaşıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki 5. dönemlerinde de belediye başkanı olurken 25 yıldır aralıksız bu illeri yönetebilecekler.
Mevcut belediye başkanları ile 5 yıl daha yönetilmeye devam edilecek iller ise şu şekilde:
"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş
Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü
Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan
Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün
Yalova Belediye Başkanı Bilgin Koçal."
11 MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI KOLTUĞUNU RAKİPLERİNE KAPTIRDI
30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde 11 mevcut belediye başkanı koltuğunu seçimlere belediye başkanı olarak girmenin verdiği güvene rağmen başka partiden adaylarına kaptırdı.
AK Parti bu seçimlere 26 ilde mevcut belediye başkanı ile girerken mevcut belediye başkanlarından 4'ü koltuğunu koruyamadı.
MHP 2 CHP ise 4 ilde mevcut belediye başkanları ile girdiği seçim yarışını kaybetti. Sivas'ta da Büyük Birlik Parti'sinden seçimlere giren mevcut Belediye Başkanı Doğan Ürgüp başarı sağlayamayarak AK Partili rakibi Sami Aydın'a belediye başkanlığını kaptırdı.
MHP'nin mevcut belediye başkanları ile girerek kazanamadığı iller, kazanan adaylar ve partileri şu şekilde:
"Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Edip Uğur (Ak Parti)
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen (Ak Parti)"
CHP'nin ise mevcut belediye başkanları ile seçim yarışına girmesine rağmen kazanamadığı iller ise şöyle:
"Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel (Ak Parti)
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe (Ak Parti)
Mersin Büyükşehir Belediyesi Burhanettik Kocamaz (MHP)
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz (Ak Parti)"
AK Parti'nin mevcut belediye başkanları ile girerek kazanamadığı iller şu şekilde:
"Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık (BDP)
Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan (BDP)
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz (CHP)
Kars Belediye Başkanı Murtaza Karacanta (MHP)." (ANKA)