Bölge Haber Girişi : 16 Ocak 2010 00:44

Yücelik: Teşvik moral verecek!..

Yücelik: Teşvik  moral verecek!..
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndaki sosyal güvenlik primi desteği uygulamasının 3 yıl daha devam edeceğini açıklamasının, teşvikten yararlanan işletmele

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, 5084 Sayılı Teşvik Yasası'ndaki sosyal güvenlik primi desteği uygulamasının 3 yıl daha devam edeceğini açıklamasının, teşvikten yararlanan işletmelere büyük moral vereceğini söyledi.

31 Aralık 2009 itibariyle sona eren söz konusu teşvik uygulamasının uzatılması için, yasanın uygulandığı illerin Ticaret ve Sanayi Odaları başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve iş çevrelerinin yoğun talepte bulunduğunu ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, bu taleplerin kısmen de olsa karşılık bulmasından mutluluk duyduğunu dile getirdi. ETSO olarak, ilgili bakanlıklar ve bölge milletvekilleri nezdinde yapılan girişimlerde, yasanın bölge ekonomisi için önemini vurguladıklarını kaydeden Başkan Yücelik, "Ekonomik krizin etkisiyle zor bir dönem geçiren işletmelerin böyle bir morale ihtilacı vardı. Hükümetin, 5084 sayılı Yasa'daki sosyal güvenlik primi desteğini 3 yıl daha sürdürme kararının, işsizliğin daha da büyümesinin önüne geçeceğini umut ediyoruz" diye konuştu.

"ENERJİ DESTEĞİ GÖZARDI EDİLMESİN"

5084 Sayılı Yasa'nın bir bütün olarak uzatılmasının daha faydalı olacağını söyleyen Başkan Yücelik, "Çünkü bu yasada işletmelere, sosyal güvenlik pirim desteğinin yanı sıra, gelir vergisi stopajı teşviki, bedelsiz arsa tahsisi ve yüzde 50'ye varan oranlarda enerji desteği sağlanıyordu. Bunlar işletmelerimiz için ciddi desteklerdi. İşletmelerin büyük bir çoğunluğu bu desteklerle ayakta kalmaya çalışıyordu. Sosyal güvenlik prim desteğinin yanı sıra enerji desteği de işletmelerimiz için büyük bir anlam ifade ediyor. İnşallah hükümet bu konudaki taleplerimizi de karşılayacak bir düzenlemeye imza atar." dedi.

"247 TL DAHA AZ ÖDENİYOR"

Brüt asgari ücretli bir personelin teşvikten faydalanmayan bir işletmeye 852 liraya mal olurken, teşvikten faydalanan organize sanayi bölgesindeki işletmeye 604 liraya mal olduğunu hatırlatan Başkan Yücelik, "Buna göre asgari ücretli bir personel teşvikten faydalanan işletmeye 247 lira daha aza mal oluyor. Bu da işletmelerimiz için önemli bir rakam olduğu gibi işsizliğin önlenmesi ve istihdamın artması adına ciddi anlamda bir destektir." şeklinde konuştu.

BAKAN BABACAN'IN AÇIKLAMASI

Ziraat Bankası ve Halk Bankası'ndaki gelişmelerle ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin 5084 Sayılı Yasa'yla ilgili sorularını da cevaplandıran Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 49 ilde uygulanan ve 2009 yılı sonu itibariyle sona eren 5084 sayılı teşvik sisteminde, sadece sosyal güvenlik birimi desteğinin üç yıl süreyle devam etmesi kararı aldıklarını açıkladı. 5084 sayılı yasadaki teşvik sisteminin 2009 yılı sonu itibariyle bittiğini, bölgesel ve sektörel nitelikteki yeni teşvik sisteminin uygulanmaya konulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yeni yatırımların halihazırdaki bölgelerdeki yatırımlarla haksız rekabet içine düşmemelerini önlemiş olmamız gerekiyordu. İki hafta önce Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda çok detaylı bir biçimde ele aldık, bütün alternatifleri çalıştık. İki gün önce de Başbakanımıza sunduk. Bugün ya da yarın Maliye Bakanlığımızın Meclis'e göndereceği bir yasası var. Onun içine koyduğumuz bir madde ile 5084 uygulamasında sadece sosyal güvenlik primi desteğini devam ettirme kararı aldık. Sosyal güvenlik priminin işverenin ödediği kısmını biz karşılıyorduk, o uygulama var sadece. Diğer teşvik unsurlarını 2009 sonu itibariyle bitirmiş olduk. Ancak 2006, 2007, 2008'de kurulan yeni işletmeler için onların beş yıllık müktesep hakları devam ediyor. 5084'deki uygulamanın uzatılmasını da üç yıllık yapıyoruz. Çünkü, bütün teşvik sistemi yeni tesisler için dahil olmak üzere 2012 sonu itibariyle bitiyor. 2012 sonu geldiğinde 49 il uygulaması bitecek. Bununla ilgili yasal düzenleme gerekiyor. Bu değişikliği Maliye Bakanlığı yapacak."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.