Medya Haber Girişi : 29 Eylül 2019 17:30

Yerel basına destek paketi için araştırma önergesi

Yerel basına destek paketi için araştırma önergesi
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, basının içinde bulunduğu siyasi ve mali sorunlara çözüm bulunması ve Acil Destek Paketi hazırlanması amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.
Erzurumajans-CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, basının içinde bulunduğu siyasi ve mali sorunlara çözüm bulunması ve Acil Destek Paketi hazırlanması amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi. Önergede; erken emeklilik, SGK primleri ve vergi ödemelerinde kolaylık, ucuz kağıt tedariki, resmi ilanlarda eşitlik ve reklam tarifelerinde artış gibi öneriler yer aldı.

Partisinin bir grup milletvekili ile geçtiğimiz günlerde Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Başkan Feridun Fazıl Özsoy’un sunduğu Yerel Basın Acil Durum Raporu hakkında kısa sürede gerekli girişimi yapacağını bildirmişti. 

Aygun, araştırma önergesinde,  Basın İlan Kurumu’nun 2019 yılı verilerine göre, Türkiye’de resmi ilan yayınlama hakkına haiz 1075 gazete bulunduğunu, gazetelerde çalışan sayısının 7 bin 593 kişi olduğunu ifade etti. Gazetelerde toplamda 3 bin 211 gazetecinin sarı basın kartı sahibi olduğuna işaret eden Aygun, “Demokrasimizin dördüncü gücü olan medya, bugün hem ekonomik hem fikir-düşünce özgürlüğü açısından büyük bir darboğazda bulunmaktadır. Basın kurumları, giderek küçülmektedir. Şu anda binlerce gazeteci işsiz kalmıştır” bilgisini verdi.

Aygun, kağıdın tonunun dolar kuru sebebiyle yükseldiğini belirterek, “Türkiye, kâğıdın yanı sıra, boya, kalıp gibi diğer gazete girdilerinde de dışa bağımlı hale gelmiştir. Ekonomik durgunluk nedeni ile işletmeler, reklam harcamalarını kısmış, bu da gazetelerin reklam ve satış gelirlerini büyük ölçüde düşürmüştür” tespitlerinde bulundu.

Özel sektörün reklam bütçesini kısarken, resmi devlet kurumlarının da ilana çıkmak yerine istisnai uygulama olan “davet usulü alımlarını” tercih etmeye başladığına işaret eden Aygun, “Bu durum, gazetelerin ilan gelirlerini de sekteye uğratmıştır. Kamu hizmeti yapan gazetelerin SGK primleri ve vergi ödemelerinde büyük ölçüde zorlandıkları gözlemlenmektedir” dedi.

Aygun, resmi ilan tarifelerinde artış yapılması  gerektiğini de bildiren Aygun, basının başta mali olmak üzere yaşadığı sıkıntıların tüm boyutları ile incelenerek, Acil Destek Paketi geliştirilmesi için İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Araştırma Komisyonu kurularak konunun araştırılmasını istedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır , CHP İl Başkanı Bülent Oğuz ve yöneticilerle birlikte Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti’ne ziyarette bulunmuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.