Sağlık Haber Girişi : 21 Ocak 2017 14:30

Verem Savaş 70 yaşında

Verem Savaş 70 yaşında
Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, Prof. Dr. Zeki Başar'ın kurduğu derneğin halkın bilinçlenmesi konusunda önemli çalışmalara imza atarak 70 yaşına ulaştığını bildirdi.
Erzurumajans-Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak,  Prof. Dr. Zeki Başar'ın kurduğu derneğin halkın bilinçlenmesi konusunda önemli çalışmalara imza atarak 70 yaşına ulaştığını bildirdi.

Verem hastalığının 1940 lı yıllarda ülkemizde çok yaygın olduğunu hatırlatan Verem Savaş Derneği Başkanı Şenol Mızrak, hastalıkla mücadele için Devletin teşvikiyle Verem savaş derneklerinin kurulmaya başlandığını belirtti. O yıllarda her bin kişiden 3 kişinin veremden öldüğüne dikkati çeken Şenol Mızrak, şunları söyledi:

"Erzurum'da Verem Savaş Derneği, 22 Haziran 1947'de rahmetli Prof. Dr.Zeki Başar'ın hazırladığı tüzükle kuruldu. Derneğin  kuruluşta 22 üyesi vardı. Derneğimiz bugünlere, kadar özverili bir çalışmayla ulaşmıştır. Kurucularınmızın arasında bulunan ve uzun yıllar hizmet eden Sağlık İl Müdürü Dr.Rıfkı Olgun, Dr.Tayyip Cinisli, Öğretmen Tahsin Leylioğlu, Prof. Dr. Zeki Başar ve Gazeteci- yazar Kemal Alyanak'a hizmetlerinden dolayı saygılar sunarız. Kaybettiklerimizi rahmet ve şükranla anarız. Derneğimiz kuruluşundan sonra başarılı çalışmalara imza atmıştır. Gürcükapı semtinde, Belediyeden 1600 metrekare arsa alarak üzerine,1960 yılında bir dispanser yaptırıldı ve Sağlık Müdürlüğüne devredildi. Bu arsanın 350 metrekarelik kısmına da 1967 yılında dernek binası yaptırıldı. Derneğimiz halen aynı yerde 70 yıldan bu yana faaliyetini sürdürmektedir."

Verem Savaş Derneği Başkanı Mızrak, 1948 yılında dönemin Sağlık Bakanı Dr. Beçet Uz'un çıkardığı yasa ile Belediyelerin eğlence vergisinin yüzde 10'nunu Verem Savaşı Derneklerine verdiğini hatırlattı.  Şenol Mızrak, her yıl veremle savaşın önemini vurgulayan resim, şiir, kompozisyon yarışmaları düzenlediklerini ve böylece genç nesillere hastalığın önemini kavratmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.