Ekonomi Haber Girişi : 09 Ekim 2019 13:15

Vatandaş, yeni yıla üst üstte gelen zamlarla merhaba diyecek

Vatandaş, yeni yıla üst üstte gelen zamlarla merhaba diyecek
Elektrik ve doğal gaz zamlarıyla çıkmaza giren vatandaşa bir kötü haber daha geliyor.
Erzurumajans-Elektrik ve doğal gaz zamlarıyla çıkmaza giren vatandaşa bir kötü haber daha geliyor. Yılbaşında, Yeniden Değerleme Oranı ile birlikte vergi, trafik cezaları ve harçlar başta olmak birçok ürüne yeni zamlar gelecek.

Son aylarda peş peşe gelen yüzde 15-20’lik zamlar vatandaşı bir hayli zorlamışken, vatandaşlar yeni yıla da yine üst üstte gelen zamlarla merhaba diyecek.

Sözcü gazetesinin haberine göre, 2020’nin ilk günleriyle birlikte vergi, trafik cezaları ve harçlara en az  yüzde 22.55 oranında zam yapılacak. Yüzde 20’nin üzerindeki zamlar vatandaşın belini bükerken, emekli aylıklarında yüzde 6.6, memurların maaşlarında ise yüzde 4 artış gerçekleştirilecek.

ZAM YAĞMURU YAKLAŞIYOR

Her yıl açıklanan ve bu yıl da ekim ayı enflasyonun belli olmasıyla birlikte 4 Kasım 2019 günü duyurulacak. Yeniden Değerleme Oranı (YDO) Vergi, trafik cezaları ve harçlar başta olmak üzere birçok tüketim ürününe otomatik oalrak zam yağmurunun gelmesine sebep olacak.

TÜİK HESAPLAMALARI

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verileri üzerinden yapılan hesaplamalara neticesinde, bu ay Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hiç artmasa dahi YDO en az yüzde 22.55 olarak gerçekleşecek.

Elektrik, ve doğal gaz zamlarının da etkisiyle birlikte ekim ayında Yİ-ÜFE'nin yerinde sayması beklenmiyor. Bu sebeple ekim ayında Yİ-ÜFE oranı yüzde 0.5 olursa, otomatik zamlar yüzde 22.6'ya, yüzde 1 olursa yüzde 22.67'ye kadar çıkıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıl sonunda Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) açıklandığı gibi yüzde 12'de kalsa bile zamlar Yİ-ÜFE'ye ayarlı olduğu için yüzde 22.55'ten daha aşağıda olmayacak. Hükümet eğer takdir ederse bu oranı yarıya kadar yani yüzde 11.28'e kadar düşürebilecek.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.