Erzurum Haber Girişi : 23 Temmuz 2019 11:00

Vali Memiş'ten 23 Temmuz mesajı

Vali Memiş'ten 23 Temmuz mesajı
Erzurum Valisi Okay Memiş, 23 Temmuz Erzurum kongresi dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Erzurumajans-Erzurum Valisi Okay Memiş, 23 Temmuz Erzurum kongresi dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Vali Memiş, mesajında şunları kaydetti;

“23 Temmuz 1919 tarihi Ülkemiz için dönüm noktalarından birisidir. Ülkemizin ve bölgemizin düşman işgalinden kurtuluşu adına önemli kararların alındığı bu gün aynı zamanda acının, kederin uzun süre yaşandığı, gözyaşının dinmediği zamanlardır. Anadolu insanının onurunu, gururunu, vatan sevgisini, kahramanlıklarını göstermesi açısından da önemlidir ve tarihe not düşülecek niteliktedir.

Erzurum, hiç şüphe yok ki Kurtuluş Savaşımızın, Cumhuriyet'e giden yolun en önemli kilometre taşlarından birisidir. Mustafa Kemal Atatürk, 23 Temmuz 1919'da Erzurum Kongresi'ni burada gerçekleştirmiş ve Cumhuriyete giden yolun ilk adımları burada atmıştır. 100. yılını gururla kutladığımız bu tarihi Kongrede ülkemizin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alınmış, vatanın bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği bütün cihana ilan edilmiştir.

Erzurum kongresi ile bağımsızlık meşalesi yakılmış ve istiklal savaşı bu şehirde başlatılmıştır. Kurtuluş mücadelesi 19 Mayıs’ta Samsun’da başlamış, 23 Temmuz’da Erzurum’da ete kemiğe bürünmüştür. Zira Mustafa Kemal’in Erzurum çalışmaları sırasında mücadelenin seyrini değiştirecek, gelişmeler yaşanmıştır. Atatürk’ün askerlik görevinden istifa etmesi, artık sade bir vatandaş olmasına karşın, bağımsızlık sevdalısı Yiğit Dadaşların onu bağırlarına basmaları ve ardından yürümeleri, daha da önemlisi 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’nın burada, Kolordusu ile emrinde olduğunu beyan etmesi muhteşem tarihi örneklerimizden biridir.

Tarihi kökleri çok derinlerde olan büyük milletimizin, o gün verdiği mücadeleleri, yoklukları, yoksullukları ve bunun altındaki nedenleri çok iyi analiz etmeli ve sebeplerini hiçbir zaman unutmamalıyız. Geçmişteki kahramanlıklarımız elbette övünç kaynağımızıdır, ancak tarihimiz, büyük dersler çıkarmamız açısından da ayrı bir öneme sahiptir. O karanlık günleri tekrar yaşamamak için, en büyük yatırımı eğitime, bilime, sanata kısaca insana yapmalıyız. Çağımızda çok değerli olan bilgiyi ve teknolojiyi alan ülke değil satan ülke konumuna gelmeliyiz. Toplumların bilgi ile yükselebileceği gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

Tarihin dönemeçlerinde önemli konuma sahip olan Erzurum’umuz bugün de globalleşen dünyada hak ettiği yerde olabilmek için mücadelesine devam etmektedir. Cumhuriyetin kurulmasından bu tarafa ülkemiz ve Erzurum önemli atılımlar gerçekleştirmiş, çağdaş, dünyaya ayak uydurabilen, teknolojik gelişmeleri yakından takip edebilen bir kent hüviyeti kazanmıştır. Artık ülkelerin değil kentlerin rekabet ettiği günümüzde Erzurum bu rekabetin gerisinde kalamaz. Bilginin en etkili ve yararlı bir silah olduğu dünyamızda ecdadımızdan aldığımız bayrağı sevgi ve barış iklimi altında zirveye ulaştırmak için yılmadan çalışacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Erzurum halkının bu mutlu ve tarihi gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ÖMER ERDOĞAN 01 Ocak 1970 02:00

    Ne Mutlu Türküm diyene