Erzurum Haber Girişi : 14 Nisan 2016 10:45

Vali Altıparmak'tan borularla ilgili 'revize' talimatı

Vali Altıparmak'tan borularla ilgili 'revize' talimatı
Erzurum'un simgesi olan Anadolu'daki en önemli Selçuklu eserlerinden Çifte Minareli Medrese'ne döşenen borular İl Koordinasyon Kurul Toplantısı'nda yeniden gündeme geldi.
Erzurumajans-Erzurum'un simgesi olan Anadolu'daki en önemli Selçuklu eserlerinden Çifte Minareli Medrese'ne döşenen borular İl Koordinasyon Kurul Toplantısı'nda yeniden gündeme geldi. 

Vakıflar Bölge Müdür Vekili Sedat Ayyıldız, yapılanı uygun olarak nitelendirirken Vali Ahmet Altıparmak, "SİT kanununa uygun olabilir, ama göze uygun değil. Rengi mi değişecek, yoksa boru sayısı mı azaltılacak? Ya da yan duvarlardan mı verilecek? Olukların görünmemesi lazım" dedi. 

Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu sırasında yağmur sularının tarihi yapıya zarar vermemesi için duvarlara 15 ayrı çelik su tahliye borusu döşendi. Tartışmalara yol açan tarihi medresedeki boru konusu, İl Koordinasyon Kurulu'nda gündeme geldi. Vakıflar Bölge Müdür Vekili Sedat Ayyıldız'ın çalışmaları anlattığı sırada Vali Ahmet Altıparmak, çelik su borularıyla ilgili revize proje hazırlanıp hazırlanmadığını sordu. Bunun üzerine Ayyıldız, geçen hafta Erzurum'a gelen Genel Müdürlükten ilgili daire başkanlarının tarihi binadaki yapılan çalışmaları uygun bulduklarını aktardı. Vali Altıparmak, "SİT Kanununa uygun ama göze uygun değil. Görsel olarak rahatsız ediyor. Onu nasıl değiştireceğimize bir karar verelim. Genel Müdürle görüştüm, revizyon projesi hazırlanacaktı. Rengi mi değişecek, yoksa boru sayısı mı azaltılacak? Ya da yan duvarlardan mı verilecek? Bunu görüşmemiz lazım. Olukların görünmemesi lazım" diye karşılık verdi.

Toplantıda hazır bulunan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürü Lokman Kemaloğlu ise çelik boruların projenin 9'uncu revizesinde ısrarlı talepler üzerine onaylandığını bildirdi. Kurula teknik elemanların sunum yaptığını hatırlatan Kemaloğlu, "Onaylanan proje uygulamada dediğimiz doğrultuda yapılmadı. Kurulun önümüzdeki günlerde yapacağı toplantıda yeni bir inceleme yaptıracağız. Arka tarafından geçişi sağlayan merdivenlerin çevresindeki mekanlar, havalandırma, içerdeki avludaki kısımlarda sıkıntılar şifai olarak ifade edilmişti. Bu noktada revize edileceğini söylemişlerdi. Biz konuyu takip edeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan Anadolu Selçuklu Sultanı 1'inci Alaeddin Keykubad'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese'nin 15 Ağustos 2011'de restorasyonu için 7 milyon lira harcama yapıldı. Önümüzdeki Mayıs ayına kadar yeniden turizme açılması beklenen ve müze olarak hizmet vermesi gündemde olan Çifte Minareli Medrese'ye boru döşenmesi, eleştirildi. 

Zafer KUMRU/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.