İlçeler Haber Girişi : 03 Ocak 2018 13:43

Uzundere kurtuldu

Uzundere kurtuldu
Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde yapılması gündeme gelen ve ilçede büyük tepkilere neden olan 'Çayaşan HES' projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci iptal edildi.
Erzurumajans-Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde yapılması gündeme gelen ve ilçede büyük tepkilere neden olan 'Çayaşan HES' projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci iptal edildi. Belediye Başkanı Halis Özsoy, "İsabetli bir karar oldu. Proje yöreye ve halka büyük zarar verecekti" dedi.

Erzurum – Artvin Karayolu üzerinde yer alan ve 1987'de ilçe olan Uzundere'ye Hidroelektrik Santralı (HES) yapılacağı haberleri ilçede tepkiyle karşılanmıştı. 'Çayaşan HES' adı verilen projeyle ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yapılan ve bir hayli gergin geçen toplantılar sonunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlamıştı. Belediye Başkanı Halis Özsoy'un girişimleri ve yöre halkının 1100 dilekçeyle 'istemiyoruz' dediği projeyle ilgili olarak değerlendirme raporlarını inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararını verdi. Bakan Mehmet Özhaseki'nin talimatıyla 'Çayaşan HES' projesinin ÇED süreci iptal edildi. Başta Uzundereliler olmak üzere Çoruh Vadisi'nde sevinçle karşılanan haberi Belediye Başkanı Halis Özsoy, facebook hesabından duyurdu. Başkan Özsoy, "Müjde; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk ve ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış Bakan Mehmet Özhaseki'nin talimatı ile Uzundere halkının talebi üzerine Çayaşan HES projesi ÇED sürecinin iptal edildiğini bildirmişlerdir" diye yazdı.

Başlamadan bitti

Haber geçen yıl Mart ayında İtalya'da yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye'nin 11'inci 'sakin kent'i seçilen Uzundere ilçesine büyük sevinç yaşattı. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı ve Yedi Göller'i bünyesinde bulunduran Uzundere'nin huzurun adı olduğunu anımsatan Başkan Özsoy, "HES, 12 kilometre boyunca bu nehrin hem yatağını değiştirecek hem de suyun önemli bir kısmını alacaktı. Tüm zeminlerde mücadelemizi sürdürdük. Hatta bu proje ile ilgili 'ÇED, gerekli değildir' kararı verildi. Türk yargısı böyle bir kararın olmayacağını ispat etti ve Danıştay da bunu onayladı. Fakat Çevresel Etki Değerlendirme Süreci'nin başlaması bizi çok endişelendiriyordu. Çok şükür Sayın Bakanımızın talimatıyla bu sürecin iptal edilmesi projenin başlamadan sona ermesine sebep oldu. Sayın Bakanımız, Müsteşarımız ve ÇED Genel Müdürümüze ilçe halkı adına teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.