Bölge Haber Girişi : 12 Ocak 2011 13:59

TÜSİAD'dan BDP'ye destek!..

TÜSİAD'dan BDP'ye destek!..
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyeleri BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gültan KışanaK'ı ziyaret etti.

Erzurum Ajans-TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve yönetim kurulu üyeleri BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ı ziyaret etti. Ziyarette, TÜSİAD Başkanı Boyner, 40’ncı yıl faaliyetleri kapsamında yapacakları ‘etnik kimliklerle’ ilgili toplantıya BDP’lileri de davet ederken BDP Genel Başkanı Demirtaş da TÜSİAD’ı “21 Mart’ta Diyarbakır’da yapacakları Nevruz kutlamaları”na davet etti. Boyner, BDP’nin talepleri arasında bulunan yüzde 10’luk seçim barajının indirilmesi konusunda “Temsil adaleti açısından yüzde 10’luk barajın sorunlu olduğunu düşünüyoruz, indirilmesi gerektiğini de defalarca söyledik” dedi.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyet, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere yönelik ziyaret programı kapsamında ilk olarak BDP grubunu ziyaret etti. Meclis’te gerçekleşen görüşmede, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Bengi Yıldız ile İstanbul Milletvekili Ufuk Uras bulundu. Görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMASINI 1 MART’TA AÇIKLAYACAĞIZ

Görüşmenin ardından Boyner ve BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ortak açıklama yaparken, Boyner bugün Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilere ziyaretlerde bulunacaklarını söyledi. Ziyaretlerinin iki nedeni olduğunu bunlardan birinin TÜSİAD’ın 40’ncı yıl faaliyetleri hakkında siyasi partilere bilgi vermek ve yapacakları toplantılara davet etmek olduğunu söyleyen Boyner “İkincisi seçim senesindeyiz. Siyasi partiler de seçim bildirgelerini hazırlıyor olacaklar. TÜSİAD Türkiye’nin önünde çözülmesi gereken meseleleri özetleyen bir çalışmayı 1 Mart itibariyle siyasi partilerle paylaşacağız. Ondan sonra da seçim bildirgelerini anlatmaları, bilgi alışverişinde bulunmaları konusunda kendilerini davet edeceğiz” diye konuştu.

TÜRKİYE DEMOKRASİSİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise TÜSİAD’la yaptıkları görüşmeyi önemli bulduklarını ifade ederek “Bu ülkede aslında en çok ihtiyacımız olan şey diyalog kurmak, konuşmak, karşılıklı olarak politikalarımızı birbirimize anlatmak ve birbirimizin politikalarını etkilemek için çaba sarf etmek. Politikalarımızı karşıtlaştırarak, kutuplaştırarak paylaşmak yerine diyalog ortamında bunları paylaşmanın önemli olduğuna inanıyoruz” dedi. BDP olarak emeğin hakkını, çalışma yaşamındaki adalet duygusunu çok önemsediklerini söyleyen Kışanak, “Kendilerinin beklentilerini ifade etmelerini, bizim de politikalarımızı öğrenmek istemelerini Türkiye demokrasisi açısından önemli bir aşama olarak görüyoruz. Sosyal sorumluluk çok önemli. Herkesin bulunduğu yerden sadece kendisine odaklanması da Türkiye’nin sorunlarını çözümsüz bırakan temel handikaplardan birisi. Sosyal sorumluluk tüm sorunlara ilişkin duyarlılık göstermeyi gerektiriyor. Bu konuda da böyle bir temasın olması önemli. Önümüzdeki süreçte biz de seçim çalışmaları çerçevesinde politikalarımızı, öngördüğümüz çözümleri TÜSİAD’la paylaşmayı doğru buluruz” dedi.

YÜZDE 10’LUK BARAJ İNDİRİLMELİ

TÜSİAD Başkanı Boyner gazetecilerin ‘BDP’nin demokratik özerklik, iki dil ve seçim barajı’yla ilgili taleplerine nasıl baktıklarının sorusuna “Seçim barajıyla ilgili biz daha önce de dile getirdik.Türkiye’de temsil adaleti, toplumun her kesiminin Meclis’te temsil edilmesi çok önemli. Yüzde 10 barajının sorunlu olduğunu düşünüyoruz. İndirilmesi gerektiğini defalarca söyledik. Yüzde 10’luk baraj yeni anayasa sürecini de iyi etkilemez. Temsil adaleti yara alır. Ama her halükarda yeni anayasa konusunda çalışmaya devam edeceğiz” diye yanıt verdi. Demokratik özerklik ve iki dil talepleri konusunda ise Boyner “Biz TÜSİAD olarak bireyin hak ve özgürlüklerini odak olarak alan, birey ve devlet ilişkisini bireyi koruyacak şekilde düzenleyen bir yeni anayasanın peşindeyiz. Bunun tabi ki birçok detayı olacaktır. Anayasa çalışmamız devam ediyor. Anayasa çalışmasını bütün hatlarıyla Mart’ta açıklayacağız. Ama dediğim gibi en önemli noktası 20’nci yüzyıla uygun bir anayasa olması ve bireyi odağa koymasıdır. Bu konular en azından BDP’nin seçim bildirgesinde yer alacak ve toplumda tartışılmalıdır diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

KARŞILIKLI DAVET

Bu arada Boyner ve TÜSİAD yönetim kurulu üyelerinin ziyareti sırasında, Boyner’in BDP’lileri 40’ncı yıl faaliyetleri kapsamında yapacakları “Etnik kimlikler”le ilgili toplantıya davet ettiği öğrenildi. Boyner toplantıya İngiltere eski Başbakan’ı Tony Blair’in de katılacağını belirtirken BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Boyner’e “21 Mart’ta Diyarbakır’da Nevroz etkinliğimiz var. Nevruz kutlamalarına bekleriz” diyerek TÜSİAD’ı Nevruz kutlamalarına davet ettiği belirtildi.a

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.