Bölge Haber Girişi : 28 Temmuz 2011 13:55

Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu!..

Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu!..
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması sonuçları, İSO'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Erzurum Aşkale Çimento 164. sırada yer aldı.

Erzurum Ajans-Mütevazi ortaklık yapısı ve istikrarlı büyümesi ile “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” araştırmasında yedi yılda 314 basamak çıkan Aşkale Çimento, bu yıl listenin 164’uncu sırasında yer aldı.

Türkiye iç çimento tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sini ve bölge çimentosunun ortalama yüzde 32’sini karşılayan Aşkale Çimento, İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı araştırmaya göre Türkiye’nin en büyük 164’uncu büyük sanayi kuruluşu oldu. Şirket geçtiğimiz yıl aynı listede 221’inci sırada yer alıyordu. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik hedeflerinin Türkiye’nin en büyük 100 firması arasına girmek olduğunu vurguladı.
Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Ağrı ve Giresun’da tesisleri bulunan, 1993 yılındaki ortaklık yapısını ciddi manada bozmayan Aşkale Çimento, bölgedeki istihdama önemli bir katkıda bulunuyor. Başkan Yücelik, oluşturdukları bu güzel ortamın ve iklimin bölge insanına moral kaynağı olduğunu belirterek, “Yönetim kurulu üyelerimiz, genel müdürümüz, şirket yöneticilerimiz ve çalışanlarımız başta olmak üzere ortaklarımız ve bölge insanıyla bu güzellikleri paylaşıyoruz.” dedi.

İstanbul Sanayi (İSO) tarafından açıklanan “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” araştırması sonuçları açıklandı. Sanayi şirketlerinin 2010 yılı rakamları esas alınarak yapılan araştırmada, Erzurum’dan listeye giren Aşkale Çimento listedeki istikrarlı yükselişi ile dikkatleri üzerine çekiyor. İSO’nun “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” araştırmasında 2004 yılında 478’inci sırada yer alan Aşkale Çimento, 2010 yılı rakamlarına göre 164’uncu sırada yer aldı. Bir başka ifade ile Aşkale Çimento, listenin dibinden yedi yılda 314 basamak yükseldi ve Türkiye’nin devleri arasında yerini pekiştirdi.

ÖZELLEŞTİRMEDE ÖRNEK ŞİRKET

Türkiye’de özelleştirme uygulamaları ile ilgili tartışmalar devam ederken, ülkenin doğusuna mütevazi bir ortaklık yapısı ile 1993 yılında yola çıkan Aşkale Çimento, adeta herkese örnek oluyor. 2009 yılında Türkiye’nin en büyük 221’inci sanayi kuruluşu olan Aşkale Çimento, 57 basamak yükselerek 164’uncu sıraya çıkmayı başardı. Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, İSO’nun 2010 yılı rakamları esas alınarak açıklanan “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesindeki yerlerini ve yıllar itibariyle yükselen trendlerinin tesadüflerle olmadığını vurgulayarak, “Zorlu ve bir o kadar çetin bölgede sızlanmak ve de birilerinden umut beklemek yerine çalıştık. Ortaklarımız ve şirket çalışanları başta olmak üzere bu işe yüreğimizi koyduk. Şimdi hedefimize doğru emin adımlarla yaklaşıyoruz. Türkiye’nin en büyük 100 şirketi arasında sağlam ve bir o kadar güven verici konuma sahip olmak artık bizim için hayal değil. Yönetim kurulu üyelerimiz, genel müdürümüz, şirket yöneticilerimiz ve çalışanlarımız başta olmak üzere ortaklarımız ve bölge insanıyla bu güzellikleri paylaşıyoruz. Biz bir ekibimiz ve bu ekibimizin başarısıdır. ” diye konuştu.

SEKTÖRÜNDE 6. SIRADA YER ALDI

İSO’nun araştırmasında çimento ve hazır beton sektöründe Aşkale Çimento 6. sırada yer aldığını hatırlatan Başkan Yücelik, “Yatırımlarımız süratle devam ediyor. Zor bir sektörün içindeyiz. Ayakta durabilmek, bize güvenen insanları mahcup etmemek ve rekabet edebilmek noktasında uzun ve de kısa vadeli projelerimizi hayatiye geçiriyoruz. Ne kadar çok gencimize iş imkanı sağlar, ne kadar çok bölgeye ve ülkeye katkımız olursa o kadar mutlu oluyoruz. Sahip olduğumuz misyon ve ortaya koyduğumuz vizyon bizlere ağır sorumluluklar yüklüyor. Ama başarmaktan ve başarılı olmaktan başka alternatifimiz yok. Hepimiz bunun farkındayız” şeklinde konuştu.

BU YATIRIM TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Aşkale’de bulunan fabrikada önümüzdeki günlerde devreye alınacak olan yatırımın Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Başkan Lütfü Yücelik, “Çimentonun üretim süreçlerinden biri olan fırın soğutmasındaki atık sıcak gazdan enerji üreteceğiz. Atık gazın miktarına bağlı olarak maksimum 6,82 megavat ile minimum 3,8 megavat saat elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyoruz. Yatırım geçtiğimiz yıl başladı ve kısa sürede test çalışmalarına başlamayı umuyoruz. Fabrikamızın enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamakla beraber çevreye yönelik hassasiyetimizin önemli bir kilometre taşı olacak. Böylece geri dönüşüm noktasında Türkiye’de bir ilki Aşkale Çimento yapmış olacak “ dedi.

KARDELENLER İÇİN SICAK BİR YUVA

Aşkale merkezde yapımı tamamlanmak üzere olan bir yapı daha olduğunu belirten Yücelik, “Ama bu üretimle alakalı değil. Kız çocuklarımızın daha huzurlu, güvenli ve nezih bir ortamda eğitim görmeleri amacıyla inşa ettiğimiz yurt binası da tamamlanmak üzere. 200 kişilik kız yurdunu bu yılki eğitim-öğretim dönemine yetiştirmeyi hedefliyoruz. Milli Eğitim camiasına teslim edeceğimiz binada özellikle barınma sıkıntısı çektiğinden dolayı okula gidemeyen kızlarımızın güzel bir gelecek hazırlamalarına katkıda bulunmak bize gurur verecektir.” diye konuştu.

NEREDEN NEREYE GELİNDİ?

Kamu eliyle 1968 yılında kurulan Aşkale Çimento, 1971 yılında işletmeye geçti. 1993 yılında Erzurum ve bölgedeki insanı tarafından kurulan, bin ortaklı ERÇİMSAN şirketi tarafından özelleştirme yoluyla 31 milyon 250 bin dolara satın alındı. Özelleştirme ile birlikte hem yatırımlara hem de pazar payının genişletilmesi noktasında düğmeye basıldı. İlk etapta fabrikanın hantal yapısını ortadan kaldırmak için iyileştirme yatırımlarına start verildi. Bir çok birimde yapılan küçük yatırımlar sonucunda ciddi tasarruflar sağlandı. Aşkale Çimento, özelleştiği 1993 yılından bu yana bin ortaklı yapısı ile zor ve hatta imkânsız şartlara rağmen başarılar gerçekleştirdi. Aşkale’de zarar eden bir fabrikanın küllerinden bu gün Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Ağrı, Tercan, Erzincan, Giresun, Gümüşhane ve Gürcistan-Batum devasa sanayi tesisleri yükseldi. Yatırımlara hiç durmadan devam eden Aşkale Çimento, aynı zamanda ortaklarına da her yıl düzenli olarak kar dağıtıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.