Bölge Haber Girişi : 18 Nisan 2011 14:23

Türkiye'de yeni şelaler ve çağlayanlar...

Türkiye'de yeni şelaler ve çağlayanlar...
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut,Türkiye'nin yeni şelale ve çağlayanları konulu konferansta yaptığı açıklamada, ülkemizde bilinenlerden daha fazla şelale ve çağlayan olduğunu söyledi.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Bulut, “Türkiye’nin yeni şelale ve çağlayanları” konulu konferansta yaptığı açıklamada, ülkemizde bilinenlerden daha fazla şelale ve çağlayan olduğunu söyledi.

Kültür Merkezi’ndeki konuşmasında Bulut, Türkiye’nin bilinen pek çok doğal ve beşeri turistik zenginlik kadar bilinmeyen ve az önem verilen zenginliklere de sahip olduğunu ifade etti.

Bunların en önemlilerinden birinin gurubunu oluşturan çağlayanlar olduğuna vurgu yapan Aksoy, “Diğer doğal güzellikler gibi çağlayanlarımızın tanıtımlarının da iyi yapılması ve gerekli düzenlemelerin sağlanması halinde turizmin vazgeçilmez varış yeri haline getirilebilir” dedi.

Manavgat, Kurşunlu-Didem, Tortum gibi tanıtımı yapılmış şelalelerinin yanı sıra Ciro, Güney, Efelek, Günpınar ve Maral gibi literatüre yeni kazandırılan çağlayanların tanıtımının henüz yapılmadığını, bu konuda çalışma yapılması gerektiğini anlattı.

Ülkemizin sahip olduğu litolojik ve topografik özellikler, iklim koşulları, akarsu rejimleri, tektonik özellikleri göz önüne alındığında bilinenler kadar, belki daha fazla öneme sahip yeni şelale ve çağlayanların bulunduğunu anımsatan Bulut, 2009-2010 öğretim yılında bir öğrencinin ihbarıyla Aybastı ilçesinde birçok şelale ve çağlayanların olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.