Bölge Haber Girişi : 24 Haziran 2011 12:35

Türkiye'de 241 gün kutlamayla geçiyor!..

Türkiye'de 241 gün kutlamayla geçiyor!..
Türkiye'de şenlik ve festivallerle birlikte toplam 241 günün kutlamayla geçtiği bildirildi.

Erzurum Ajans-Türkiye'de şenlik ve festivallerle birlikte toplam 241 günün kutlamayla geçtiği bildirildi. Dini ve resmi bayramlarla birlikte yerel ve ulusal çapta kutlamaların yapıldığı 56 hafta, 92 kurtuluş ve 84 gün bulunuyor. Geniş bir kültürel ağa sahip olunması bu kadar çok gün ve haftanın kutlamasını sağlıyor.

Son dönemlerde bazı hafta ve günlerin unutulmaya başlandığını dile getiren uzmanlar, 'Esir Milletler Haftası', 'Şefkat Haftası', 'Yardımseverler Haftası' gibi günlerin artık kutlanmadığını kaydetti. Kutlaması yapılan 56 hafta içerisinde en dikkat çekenlerin, 'Yaşlılar Haftası', 'Böbrek Haftası', 'Tarihi Türk Evleri Haftası', 'Camiler Haftası', 'Hava Kirliliği ile Savaş Haftası', 'Organ Nakli Haftası', 'Beyaz Baston Haftası' olarak sıralandığını, bazı haftaların ise unutulduğunu kaydedildi.

Geniş katılımlarla kutlaması gerçekleştirilen 84 gün arasında 46 günün uluslararası nitelikte olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Her milletin zaman içerisinde benimseyip, kutladığı gün ve haftalar Türkiye'de daha fazla. Yüzyıllar öncesinden gelen bu alışkanlık günümüzde de devam ediyor. Gün ve haftalar, küçük çapta da olsa düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor, bazıları ise artık hatırlanmıyor. Günümüzde halkın büyük ilgi gösterdiği sadece 'Anneler Günü', 'Sevgililer Günü', 'Babalar Günü' ve 'öğretmenler Günü' var. Bir de uluslararası anlamda kutlanan günler ve haftalar önemli sayılıyor. Bunların arasında 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü', 'Hayvanları Koruma Günü', 'Dünya İnsan Hakları Günü' ve 'Dünya Su Günü' en dikkat çekenleri" diye konuştu.

İl ve ilçeler olmak üzere toplam 92 yerde geleneksel olarak kurtuluş günleri düzenlendiğini de dile getiren uzmanlar, kutlanan gün ve haftalardan bazılarını şöyle sıraladı:

"Dünya Şehitler Günü, Avrupa Günü, Dünya Emzirme Günü, Dünya Komşuluk Günü, Dünya Konut Günü, Dünya Gümrük Günü, Dünya Kan Günü, Nineler Günü, Cüzzam Günü, Emekliler Günü, Muhasebeciler Günü, Balkan Şehitlerini Anma Günü, Noterler Günü, çevre Günü, Eczacılar Günü, Türk Mimarları Günü, Çalışan Gazeteciler, Tıp, Nevruz, Mesir, Türk Dili, Toprak, Şehit-Gazi Bayramları"

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.