Siyaset Haber Girişi : 15 Ocak 2013 23:45

''Türkiye’de huzur bulmuşlar''

''Türkiye’de huzur bulmuşlar''
Kilis’te Öncüpınar sınır kapısında bulunan konteynır kenti ziyaret eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin ortak basın toplantısıyla bölgedeki izlenimlerini aktardı.
Erzurumajans-Kilis’te Öncüpınar sınır kapısında bulunan konteynır kenti ziyaret eden Bakan Çağlayan ve Cousin buradaki marketi ziyaret etti. Markette fiyatları kontrol eden ikili daha sonra ortak bir basın açıklaması yaptı. Bakan Çağlayan, Türkiye’nin en başından beri Suriyelilere topraklarını açtığını ifade ederek, “Burada Suriyeli kardeşlerimizin her türlü ihtiyaçları karşılanmıştır. Bundan sonra destek vermeye devam edecektir. Bunları yapmak için de herhangi bir kimseden destek beklemedik. ayın Başbakanımızın bu konudaki hassasiyetleri hükümet olarak, bilhassa bugün görmüş olduğunuz, son derece modern bir kenti hayata geçirdik. Konteynır kente baktığımız zaman burada Suriyeli kardeşlerimizin koşulları Türkiye’nin birçok bölgesinden daha iyi bir durumda. Okullarından sosyal aktivitelerin eksiksiz yerine getirildiğini görüyoruz. Her türlü ihtiyaçları düşünülmüş ve yerine getirilmiş durumdadır. Türkiye böyle bir insanlık trajedisine kayıtsız kalamazdı. Türkiye en fazla şuanda Suriyeli barındıran ülke konumundadır. Kardeşlerimizin böyle acı günlerinde onların yanında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugüne kadar Türkiye’ye dünyadan 30 milyon TL gelmesine rağmen, sadece Türkiye olarak bütçe kaynaklarımızdan 360 milyon dolar harcadık. Bunun ucu açık nereye kadar giderse oraya kadar desteğimiz artarak devam edecektir. Onların yaşama kalitelerini artırarak devam edeceğiz. Bunu insanlık olarak görüyoruz. Bunları yaparken herkes bizlere teşekkür etti ve bizi mutlu etti. Bizim asıl mutluluğumuz Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine özgür bir şekilde, demokratik haklarını kullanabilecekleri kendi ülkelerine ata topraklarına gitmeleri bizleri mutlu edecektir. Suriyeli kardeşlerimizi huzur ve refah içinde bir an önce ülkelerine dönmelerini temenni ediyoruz. Yoksa başımızın üstünde yerleri var” dedi.

Bakan Çağlayan sadece Suriye’ye değil dünyanın dört bir yanına yardım götürdüklerini de hatırlatarak, “Türkiye olarak dünyanın her tarafına destekler yapıyoruz. Sadece 2011 yılında dünyanın birçok yerine 1.3 milyar dolarlık yardım yaptık. Bunun yanında sivil toplum örgütlerimiz ve özel sektörün 1.1 milyar dolarlık yardımı var. Yani Türkiye 2011 yılında dünyada yardıma ihtiyaç olan ülkelere 2.4 milyar dolarlık bir destekte bulunmuştur. Bütün dünyanın örnek alması gereken bir hadisedir. Biz bunu ırk renk inançlarına bakmaksızın ayırım yapmaksızın tüm insanlık alemine yapıyor ve herkese aynı mesafede olduğumuzu söylüyoruz. Müslüman veya Hıristiyan fark etmez. Biz yaratılanı kucaklıyoruz yaratandan ötürü” şeklinde konuştu.

BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin ise Suriyeli sığınmacıların durumunu yerinde görmek için geldiğini ifade ederek, “Dünya Gıda Örgütü Türkiye’nin bu süreçte verdiği desteği taktirle karşılamaktadır. Tabii ki dünya gıda programı hiçbir zaman yalnız başına yapılmamaktadır. Bu tür yardımlar ancak iş birliği ile gerçekleştirilmektedir. Bu durumdan etkilenen Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşılamak için iş birliği içinde çalışmaya devam etmeliyiz. Bugün bu kampta dolaşırken bebekler gördüm hepsi de sağlıklı ve mutlu. Aynı zamanda anneler gördüm ve ülkelerini terk eden anneleri gördüm. Bu anne ve babalar Türkiye’de huzur bulmuşlar. Ve bu süreç içerisinde sadece karınlarını doyurmakla kalmayarak huzur ortamı oluşturulması çok güzel. Bu operasyon içerisinde dünya gıda programı Suriye içerisindeki gıda ihtiyaçlarını karşılamak için 1.5 milyon insana ulaşıyoruz. Ürdün Lübnan Irak ve Mısır olmak üzere sığınma talebinde bulunanlardan 250 bin kişiye de ulaştık. Şuanda Suriye içerisinde yaptığımız yardımlar 25 milyon dolar. Eylül ayından buyana 1.5 milyon kişiye yardım dağıtmaya devam ediyoruz. Bununla birlikte mültecilerin gıdaları içinde her ay 7 ila 10 milyon dolar bir harcama yapıyoruz. Bu çerçevede bağışlarımız ABD Birleşik Krallık ve AB ülkeleri bulunuyor” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.