Türkiye Haber Girişi : 14 Ekim 2014 14:29

Türkiye'de satılan her 5 sigaradan 1'i kaçak

Türkiye'de satılan her 5 sigaradan 1'i kaçak
Erzurum Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, Türkiye'de satılan her 5 sigaradan 1 tanesinin kaçak olduğunu söyledi.
Erzurumajans-Erzurum Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, Türkiye'de satılan her 5 sigaradan 1 tanesinin kaçak olduğunu söyledi.

Son zamanlarda artan kaçak sigaranın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini belirten Erzurum Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, her geçen gün kaçak sigara oranlarının arttığını söyledi. Ağa Güzelsoylar," Geçtiğimiz yıllarda gerileyen kaçak sigara oranı 2013 yılı başından bu yana yüzde 20'ler seviyesine çıktı. Türkiye genelinde satılan her 5 sigaradan 1 tanesi kaçak. Erzurum'da ise kaçak Türkiye ortalamasının üzerine seyrediyor. Şehrimizde kaçak sigara ticaretine son dönemde görülen artış endişe veriyor. Kaçakçılığın, gelir kaybı, dürüst esnafın iş kaybı gibi pek çok sakıncası var. Ama daha da büyük sakıncası olarak bu ürünler sokaklarda, yaş kontrolü yapılmadan, yasal sınır olan 18 yaşın altındaki kişilere satılmasıdır. Denetimsiz olarak üretilen ve satılan bu ürünlerden gençlerimizin korunması çok önemlidir. Gençlerimizi bu kaçak ürünlerden, esnafımızı da kaçak yüzünden oluşan gelir kaybından korumanın en etkili yolu denetimlerin artmasıdır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ücretsiz Alo 135 İhbar Hattı'nın vatandaşlar tarafından kullanımının artması sevindirici. Son dönemde kaçak sigarayı yakalayana ve yakalatana ödül mekanizması getirildi. Örneğin 10 bin paket sigara yakalatan vatandaş 7-8 bin lira ödül kazanabilecek. Fakat denetimler artırılıp kaçak sigara ile mücadele hız kazanırken kaçak ticareti körükleyecek bazın uygulamalardan da kaçınmak gerekiyor. Yasal satışını yapan ruhsatlı esnaf, kaçakçılıktaki artıştan ve oluşan haksız rekabetten son derece rahatsızdır. Bu kaçak ürünlerin sokak tezgahlarında 18 yaşından küçüklere satılması da bunun çabasıdır. Gençleri korumak ve esnafın mağduriyetini gidermek adına denetimlerin sıklaştırılması bekleniyor." dedi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.