Bölge Haber Girişi : 22 Şubat 2011 12:53

Tureb ödülleri sahiplenrini buldu!..

Tureb ödülleri sahiplenrini buldu!..
Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB) Ödül Törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Eğer umutlarım boşa çıkmazsa, 2011 yılı sona ermeden Rehberler Yasasının çıkacağını umut ediyorum ve bunu için hep birlikte çalışacağız'' dedi.

Erzurum Ajans-Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB) Ödül Törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Eğer umutlarım boşa çıkmazsa, 2011 yılı sona ermeden Rehberler Yasasının çıkacağını umut ediyorum ve bunu için hep birlikte çalışacağız'' dedi.

Haliç Kongre Merkezinde TUREB'in "21 Şubat Dünya Rehberler Günü" kutlamaları kapsamında düzenlediği ''TUREB Ödülleri'' töreninde konuşan Bakan Günay, ekonomik krize rağmen hem gelen turist sayısını n hem de turizm gelirlerinin arttığını ifade etti. Günay, Türkiye'nin turizmde elde ettiği başarının arkasında sektörde emeği geçen herkesin, özellikle de rehberlerin büyük katkısı olduğunu belirtti. Bakan Günay, Türkiye'ye ilk gelenlerin öncelikle rehberleri gördüğünü ifade ederek, "Yine sizin yardım, yol,

göstermeniz, bilginiz, birikiminiz, güler yüzünüz ve gayretinizle onlar Türkiye'den iyi duygularla ayrılıyorlar. 2010 yılını 28.5 milyon rakamıyla kapattık. Aranızda rehberlik mesleğinde bir çeyrek yüzyılı, hatta 50 yılı geride bırakanlar, bu rakamın ne anlama geldiğini çok iyi bilir" dedi.

"Bu toplantı, bu yasama döneminde sizinle bu ölçülerde karşılaşacağımız son toplantıdır" diye devam eden Bakan Günay, "Bildiğiniz üzere ülkemizde Haziran ayında bir seçim var. Haziran ayından sonra Türkiye'de iktidar değişmeyecek gibi görünse de belki Kültür ve Turizm Bakanı değişir. O yüzden bu toplantıyı kendim için de turizmin önde gelen bir meslek grubuna hesap verme toplantısı kabul ediyorum. Türkiye'de turizmi çeşitlendirme ve ülke düzeyine yayma iddiasını eyleme geçirmeye çalıştık. 2007 yılının

sonunda göreve başladım bildiğiniz gibi. İzmir, Van, Erzurum, Mardin, Hatay, Diyarbakır, yeni kültür ve şehir destinasyonları olarak geliyor. Termal turizmin mastır planlarını bitirdik. Doğ u Karadeniz odaklı bir turizm kalkınma projesi yaptık. Sümela ve Akdamar'da yaptığımız ayinler de Türkiye'de inanç turizmini de güçlü biçimde ortaya çıkmasını sağlıyor" diye konuştu.

Arkeolojik çalışmalara büyük ölçekte yatırım yaptıklarına dikkat çeken Günay, bakanlık olarak 30 milyon aktardıklarını, Anadolu'nun çeşitle yerlerinde 111 yerli, 40 yabancı kazının devam ettiğini söyledi.

Bakan Günay, rehberlerin statüsünü iyileştirmek için çok meşakkatli bir şekilde bir yol aldıklarını belirterek, "Göreve başladığımda bunun çok kolay olabileceğini düşünmüş ve büyük bir cesaretle 'hemen yaparız' diye söz vermiştim ama Türkiye'de sadece siyasette ve bürokraside değil, meslek kuruluşları arasında da oldukça kırılması güç zincirler ve oligarşik yapılar var. Bunların direnişi oldukça zaman aldı doğrusu. Yani başka alanlarda örgütlenmiş olan gruplar, yeni meslek gruplarının örgütlenmesini

desteklemek yerine engellemek konusunda çaba göstererek bize zaman kaybettirdiler. Son durumu söylüyorum, müstakilen bir rehberler meslek birliği yasası oluşturduk, Bakanlar Kurulunda bütün imzalar tamamlandı. TBMM'de komisyon eşiğindeyiz. İnşallah bir an önce yasallaşacak. Bu görev dönemimde bu yasayı çıkarabileceğimi tahmin etmiştim ama olmadı. Sanıyorum komisyondan geçirebiliriz, bu konuda hepinizden yardım istiyorum. Eğer komisyondan geçirirsek, yeni dönemde ilk çıkarılabilecek yasalardan biri olacak.

Eğer umutlarım boş a çıkmazsa, 2011 yılı sona ermeden Rehberler Yasasının çıkacağını umut ediyorum ve bunun için hep birlikte çalışacağız'' diye konuştu.

Günay, Türkiye'nin dünyada çok tanınan bir turizm ülkesi olduğun belirterek, bundan sonra Türkiye'nin her alanda kaliteyi yukarda tutması gerektiğini söyledi. Bakan Günay, konuşmasının ardından turizmin en iyilerinin internet üzerinden yapılan oylamayla seçildiği 'TUREB Ödülleri'ni hak sahiplerine takdim etti.

Beş ayrı dalda verilen ödüllere, "Tanıtım" alanında Ege Yayınları, "Sürdürülebilirlik" alanında Seferhisar Belediyesi, "Konukseverlilik" alanında Arkeoloji Müzesi, "Otantiklik" alanında Bilintur ile Hoca Paşa Kültür Merkezi ve "Turizm Eğitimi" alanında Doç. Dr. Nazmi Kozak layık görüldü.

Ayrıca, meslekte 25 ve 50. yılını dolduran rehberlere plaket takdim edildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.