Siyaset Haber Girişi : 06 Aralık 2017 22:30

Trump: Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir

Trump: Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir
ABD Başkanı Donald Trump, dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını kameraların önünde açıkladı ve "Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum.
Erzurumajans-ABD Başkanı Donald Trump, dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını kameraların önünde açıkladı ve "Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum. Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir. Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma talimatı veriyorum." açıklamasında bulundu. Trump'ın bu kararıyla, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke ABD oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ABD'nin Kudüs'le ilgili yeni yaklaşımını ilan etti.

İsrail ile Filistin arasındaki sorunlara yeni bir perspektifle bakmak gerektiğini dile getiren Trump, ABD'nin Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıdığını belirtti.

1995 tarihli "Kudüs Yasasına" atıf yaparak o tarihte ABD'nin Kudüs'ü İsrail'n başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini de Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Trump, "20 yıldan uzun süredir tüm başkanlar bu yasanın gereğini yapmayı ertelediler ve buna gerekçe olarak barış çabalarını gösterdiler. Bu sürenin ardından şu anda daha önce olmadığı kadar İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barışa yakınız. Dolayısıyla şu anda Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir." şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİLİK KUDÜS'E TAŞINACAK

Trump, Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliği konusunda ise, "Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim." açıklamasını yaptı, ancak elçiliğin taşınmasıyla ilgili herhangi bir zaman çizelgesi öngörmedi.

Söz konusu adıma rağmen İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci için çok ümitli olduğunu dile getiren Trump, "ABD olarak İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözümü hala destekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu; ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.

ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyordu. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

1 SAAT ÖNCE BU AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın kilitlendiği Kudüs açıklaması öncesi kabine toplantısında kararının ne olacağını ortaya koyan bir açıklamada bulundu.

"Bunun çok geç kalınmış bir hamle" olduğunu savunan Trump, "Birçok başkan bir şeyler yapacağını söyledi ama artık cüret mi yoksa fikirlerini değiştirdiklerinden mi bir şey diyemiyorum, bir şey yapmadılar" dedi.

MECLİS'TEN ORTAK DEKLERASYON

TBMM, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişimine karşı ortak bildiri yayımladı.

AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin imza koyduğu bildiride, ABD'nin bu tavrının bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara neden olacak bir yaklaşım olduğu belirtildi. Filistin sorununun çözümü için gösterilen barışçıl çabaların da bu girişim karşısında büyük darbe alacağı belirtilen bildiride şöyle denildi:

"Ortadoğu'da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında, Türkiye Cumhuriyetini oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz."

ABDULLAH GÜL: UMARIM TRUMP, ATEŞLE OYNAMAZ

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump umarım Kudüs'le ilgili yanlış karar alıp ateşle oynamaz." dedi.

Abdullah Gül resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump umarım Kudüs'le ilgili yanlış karar alıp ateşle oynamaz. Böyle bir kararın tüm İslam dünyasına karşı büyük bir provokasyon olacağını, iki devletli çözüm ihtimalini yok edeceğini ve küresel neticeler doğuracağını her barışsever ona anlatmalı." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN DÜNYAYA KUDÜS ÇAĞRISI

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden dünya kamuoyuna Kudüs çağrısı yaptı. 'ABD'yi kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail'i de barışa katkı sağlayacak politikalar izlemeye' davet etti.

Erdoğan: Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olur Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünya kamuoyuna Kudüs çağrısına din vurgusuyla başladı. "Üç semavi dinin kutsal mekânlarının bir arada yer aldığı, ilk kıblemiz Harem-i Şerif'in kalbinde her daim nur gibi parladığı, peygamberler şehri Kudüs'ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazası sadece Müslümanların için değil tüm insanlık için önemli bir görevdir'' diye başlayan çağrı şöyle devam etti: ''Bölgemizle birlikte tüm dünyada vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk taşı, Kudüs'e sahip çıkabilmektir. Tarihte Kudüs'ün özel dini yapısına ve bundan kaynaklanan mahremiyetine saygı duyulmadığında ne kadar acılar çekildiğinin pek çok örneği vardır.''

'BM KARARLARINI YOK SAYIYOR'

''Kudüs'te, Filistin'in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir'' denilen çağrıda, ''Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir'' vurgusu yapıldı.

'TARİH ÖNÜNDE HÜKÜMSÜZ'

''ABD'nin uluslararası hukukla birlikte tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe saydığı'' belirtilerek İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlem ve uygulamalar gibi ABD'nin açıklamasının da gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüz olduğu dile getirildi. "Herkes için barış, ancak Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze'deki İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında hür olabildiğinde mümkün olacak'' değerlendirmesi yapıldı.

'TÜM DEVLETLER FİLİSTİN'İ TANISIN'

Erdoğan çağrısını şöyle tamamladı: ''Tüm dünyaya bu tür tüm gayrihukuki adımların karşısında durularak, gelecek nesillerin barış ve güvenliğine sahip çıkılması çağrısında bulunuyorum. Henüz Filistin Devleti'ni tanımamış olan ülkelerin artık bu önemli adımı atmalarının adaleti ayakta tutacak bir dengenin sağlanabilmesi bakımından zaruri hale geldiğini düşünüyoruz. Bugün, haklı davalarında Filistin halkının ve Kudüslülerin yanında olmak her din, millet, inançtan sağduyu ve vicdan sahibi tüm insanların ortak vazifesi. ABD'yi bölgede kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail'i de barışa ve huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz."

FİLİSTİNLİLER ÜÇ GÜNLÜK ÖFKE İLAN ETTİ, İSRAİL ORDUSUNUN ELİ TETİKTE

İsrailli askeri yetkililer, ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıması bağlamında Filistin topraklarında artabilecek gerilim dahil her türlü senaryoya hazır olduklarını duyurdu.

Hamas: ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması, saldırı anlamı taşır
ABD Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma ve büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması talimatı verme adımı karşısında Filistinliler Batı Şeria'da 'üç gün öfke' ilan etti.

'HER SENARYOYA HAZIRIZ'

Bu, Batı Şeria'da en az üç gün protesto düzenleneceği, İsrail askerlerinin müdahalesiyle şiddetli çatışmalar çıkabileceği anlamına geliyor. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Konricus, "Durumu izliyoruz ve çeşitli senaryolara hazırız" dedi.

ÜRDÜN, MISIR, SUUDİ LİDERLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Trump, seçim kampanyası sürecinde ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma sözü vermişti. Trump'ın dün niyetini açıklamak için telefonda görüştüğü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, barış sürecine zarar vereceği, bölgesel ve küresel güvenliği, istikrarı tehlikeye atacağı yönünde uyarmıştı. Trump, Ürdün Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman ile de konuyu ayrı ayrı telefonda görüşmüştü.

'AFRİKA ÜLKELERİ KUDÜS'Ü İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLARAK TANIYABİLİR'

Filistin Yönetimi'nin Lübnan Büyükelçiliği Sözcüsü Hasan Şaşniya, ABD'nin ardından İsrail'in varlık gösterdiği küçük Afrika ülkelerinin de Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıyabileceğini belirtti.
Kudüs

ABD Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıyan ilk ülke olmaktayken tek ülke olarak kalmayabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Filistin Yönetimi'nin Lübnan Büyükelçiliği Sözcüsü Hasan Şaşniya, ABD'nin ardından İsrail'in varlık gösterdiği küçük Afrika ülkelerinin de Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanınması yönünde 'tehlikeli' kararlar alabileceklerini belirtti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.