Ekonomi Haber Girişi : 06 Kasım 2012 13:00

TİM Ekim ayı verilerini açıkladı

TİM Ekim ayı verilerini açıkladı
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) ekim ayı iller bazlı ihracat rakamlarını açıkladı.
Erzurum Ajans-Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) ekim ayı iller bazlı ihracat rakamlarını açıkladı.

İl Merkezleri Bazında İhracat İhracatçı Firmaların Performansı verilerine göre Erzurum’da Ekim ayında 4.7 milyon dolar, bu yılın 10 ayında ise 37.3 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İl ihracat iller sıralamasında 52’inci oldu.

DÖNEMSEL DEĞİŞİM

Erzurum’da ekim ayında yapılan ihracat tutarı eylül ayına göre yüzde 15 oranında geriledi. İlde ocak ayında 2.4, şubat ayında 1.2, mart ayında 4.2, nisan ayında 4.3,mayıs ayında 2.8, haziran ayında 2.7, temmuz ayında 5.2, ağustos ayında 3.9, eylül ayında ise 5.5 milyon dolar tutarında ihracat kaydedildi. Erzurum’a bu yıl ihracat performansının en yüksek olduğu dönem 5.5 milyon dolarla temmuz ayı olarak belirlendi.

İHRAÇ ÜRÜNLERİ

Erzurum’dan ihraç edilen ürünlerin sektörel dağılımına göre çelik ürünleri 12.4 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, bu sektörü 4.5 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller,4.2 milyon dolarla ağaç mamülleri ve orman ürünleri, 4.1 milyon dolarla deri ve deri mamülleri, , 3.4 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri, 2.2 milyon dolarla elektrik ve elektronik ürünler, 1.8 milyon dolarla makine ve aksamları sektörü izledi. Erzurum’dan ihracatı yapılan ürünlerin çoğunluğunu il dışında üretilen ürünlerin oluşturması dikkat çekti.

İHRACAAT YAPILAN ÜLKELER

Bu yılın on ayında gerçekleştirilen 37.3 milyon dolarlık ihracat içinde 23 milyon dolarla Azerbaycan-Hancivan ilk sırada yer aldı. Dönemde Gürcistan’a 2.3 milyon dolar, İran’a bir milyon dolar, Macaristan’a 2.1 milyon dolar, Rusya Federasyonuna 2.4 milyon dolar, Ukrayna’ya 1.5 milyon dolar, Özbekistan’a 1.7 milyon dolar tutarında ihracat yapıldı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.