Termal tesise isim işini bile es geçmemişler!

FETO soruşturması kapsamında el konulan firma ve tesislerden birinin de Pasinler yolu üzerindeki LALEZAR Termal tesisleri olduğunu biliyoruz. Adı, geçen hafta yapılan bir bildiriyle NENE HATUN Termal Tesisi olarak değiştirilen ve kayyımla yönetilen LALEZAR'ın isminin bile bizzat Fetullah Gülen tarafından konulduğunu çok önceleri çok duymuştum. O zamanlar da fazlasıyla şaşırmıştım. Yargı- margı, asker-polis, eğitim-meğitim gibi bir çok işle ilgili olduğunu hep duyduğumuz Fetullah Gülen'in gerçekten Erzurum'da bir tesisin ismi ile de ilgili olup olmayacağına aklım ermezdi. Bir başka merakım da hep böyle bir tesis yapılırken bile isim konusunda o'na erinmeden bir gereksinim duyularak sorulmasıydı! Demek ki adamlar yemiyor, içmiyor bir tane termal tesise isim konusunda bile ona danışabiliyorlar! Diğer yandan, Muhasebeciler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu'nun kayyım olarak atandığını duyduğum LALEZAR'ın yeni ismi olan ve dün yeni tabelasını da gördüğüm NENEHATUN ismini kim bulmuşsa çok beğenmediğimi de saklamayayım. NENEHATUN heykeline henüz bir yer dahi doğru dürüst bulamamışken bu isin bir termal tesise konulmasını ben biraz kolaycılık olarak gördüğümü söylemeliyim. Ne bileyim, böyle biraz da termali andıran bir isim bulunabilirdi, kolaycılığa kaçılmamalıydı! Bu arada, LALEZAR ile ilgili bir bilgi de vereyim. LALEZAR davasından bir çok isim gözaltına alınmıştı ama şu an tutuklu tek kişi yönetim kurulu Başkanı İhsan Özdemir.

HELE ŞÜKÜR YENİ BİR YOL DAHA!

''Erzurum'da şu anda en büyük problem ne?'' diye sorulsa kuşkusuz 'trafik' en başlarda gelir! Her geçen gün araç sayısının artması ile keşmekeşe dönen trafikte özellikle alternatif yol, cadde ve sokak talebi giderek artıyor. Çok da bana lazım değil, belki de hiç kullanmayacağım, en son duyduğum yeni bir yol, beni bir sürücü adına çok sevindirdi. Palandöken Emniyet Amirliği'nin yanından Erzurum Valiliği'ne giden bir yeni yol, muhtemelen önümüzdeki ay hizmete girecek. Yaklaşık 3 kilometredeki yeni yol , özellikle Palandöken semtindeki sürücüler için çok yararlı olacak. Bu arada, hizmete girecek olan 16 metre genişliğindeki yeni yoldaki caddeye isim bile şimdiden hazır. 15 Temmuz Darbe girişiminin sembol isimlerinden şehit Ömer Halisdemir'in ismi bu yeni caddeye verilecek!

OTEL FİYATLARINA ANTALYA AYARI!

Hafta içerisinde başka bir şehirden Erzurum'a gelen ve birkaç gün burada olması gereken dostumuza otel ayarlamasam hiç haberim olmayacaktı. Erzurum'da otel fiyatları neredeyse Ankara ve Antalya'daki otel fiyatlarıyla aynı! Dostumuzun konaklaması için şehir merkezinde bir yerde pansiyonu da anımsatan bir otele gittiğimizde tek kişilik gecelik fiyatın 100 lira olduğunu öğrenince şaşırdım valla! Öğrendiğim kadarıyla neredeyse Palandöken dağındaki bol yıldızlı otellerin fiyatına yakın fiyat politikasıyla hareket eden merkezdeki otellerin, bu fiyatlarını şehir merkezinde olduklarından mütevellit  yüksek tuttuklarını öğrendim. Bilemiyorum yine eskisi gibi Otel ve Kahveciler Odası mı bakıyor buna,bu fiyatlar ile astronomik ve yakıda kış turizmi için gelecek yerli-yabancı turistlere resmen ayıp edilmiş olur!

ERZURUM'DA BOŞANMALAR NE DURUMDA?

Türkiye'de en fazla boşanmanın yaşandığı ilin İzmir olduğunu bilirdim. Gerçekten de öyle. O ilde nikahı kıyılan evlilerin neredeyse yüzde 20'sinin daha sonra boşandığını okumuştum. Hal böyleyken, acaba boşanma oranı Erzurum'da ne durumda? Nikahı kıyılan çiftlerin kaçı evliliklerini sürdürüyor, kaçı çareyi ayrılmakta buluyor? Aldığım bilgiler bana çarpıcı geldi, sizinle de paylaşayım istedim. Erzurum, Türkiye'de en az boşanmanın olduğu 30 ilden biri! Ancak, yılda ortalama 4 bine yakın nikahın kıyıldığı Erzurum'da yine de boşanmanın önüne geçilmiyor ve boşanmalar yine oluyor. TÜİK verilerine göre sadece 2015 yılında Erzurum'da boşanan çift sayısı 551! Evliliklerde boşanma yaşı istatistikleri de var. Erzurum'da en fazla boşanma 16 yıllık evliliklerde daha fazla. Sadece geçen yıl şehirde 16 yıllık evliler arasında 111 çift boşanma kararı almış! Erzurum'da 2011 yılında 448, 2012 yılında 463, 2013 yılında 450 ve 2014 yılında da 453 çift boşanmak için mahkemeye başvurmuş. Bu arada, dün ziyaret ettiğim ve bir nikaha da şahitlik ettiğim Yakutiye Belediyesi Evlendirme Müdürlüğü'nde yönetici Mansur Özdemir'den öğreniyorum ki, Erzurum'da Dursun Ali Bozkurt'dan sonra en fazla nikah kıyan nikah memuru kendisiymiş ve o da tarihe geçmiş!

BORSA'YA ADAY İSMİ!

Kesinlikle kamuoyu filan yaptığım anlaşılmasın bundan. Ekim ayında Baro seçiminin yaşanacağı Erzurum'da şimdiden kulislerde Ticaret ve Sanayi Odası ile Erzurum Borsası'nın seçimleri de konuşulmaya başlandı. Hem de ciddi ciddi! 2017 yılında yaşanacak olan Oda ve Borsa seçimleri için başkan adayları da ufak ufak dillendirilir oldu. Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı için Organize Sanayi Bölge Başkanı Zafer Ergüney'in isminin sıkça geçtiğini ve bu ismin şu anda nabız yokladığını daha önce yazmıştım. Dün de Ticaret Borsası başkanlığı seçimi için bir isim duydum. Abdullah Büçke. Damızlık hayvan ve süt üretimi adı altında Kandilli'de ortaklı bir tesis de işleten TEKAY Alışveriş Merkezi'nin sahibi Abdullah Büçke'nin adı Borsa Başkanlığı'nda Hakkı Hınıslıoğlu'na karşı rakip olarak geçiyor. Henüz adaylığı konusunda ses vermeyen  Büçke'ye  özellikle çevresinin aday olması için baskı yaptığını duyuyorum. Halen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyeliği de bulunan Büçke'ye en çok da bağlı bulunduğu grup üyelerinin baskısı olduğu belirtiliyor. 

İTHAL İNEKLER GELDİ ET ZAMMI ÖNLENDİ

Kısa adı EBK olan Erzurum Et ve Balık Kurumu et stoku anlamında tarihinin en zengin günlerini yaşadığı öğrenildi. Edindiğim bilgilere göre, özellikle dışarıdan ithal edilen ve Adapazarı ile Ankara'da kesimi gerçekleşen binlerce ton sığır eti, Erzurum Kombinası'na da ulaştı. Artık bu etleri muhafaza etmekte zorlanan EBK depo arayışlarına geçti. Yöneticiler harıl harıl etlerin muhafazası için kiralık soğuk hava deposu arıyorlar. Elde biriken et sebebiyle muhtemel bir et zammının da önüne geçilmiş oldu. İddiaya göre, eğer et gelmemiş olsaydı kasaplarda satılan et fiyatları 50 lira sınırına ulaşacaktı. Şu an EBK'nın elinde bulunan et miktarının 40 bin ton civarında olduğu da öğrendikleri arasında..

MERGAN DA HACI OLDU

Hacılar kervanına Ferhat Mergan da dahil oldu. Rölöve ve Anıtlar eski Müdürü Fatma Mergan'ın eşi olan Yakutiye Belediye Başkan Yardımcısı Ferhat Mergan, hac farizasını yerine getirdi, o da Başkan Ali Korkut gibi 'hacı' oldu. Ferhat Mergan, beraber hacca gittikleri eşi Fatma Mergan İstanbul'da kaldığı için kendisinin hacı ziyaretlerini belediyede kabul ettiğini söyledi. Bu arada, MHP Erzurum milletvekili Kamil Aydın da hac vazifesini yerine getiren isimlerden, Allah mübarek eyleye..

ERKEKLERE BİR İLK!

 Çok sevdiğim, bir çok yemeğe değişmeyeceğim kıymalı makarna daveti olmasa vallahi Erzurum'da sadece bayanlara hitap eden böyle bir kurumun varlığından haberim olmayacaktı! Yaklaşık 5 seneden beridir Gez Mahallesi'nde bir apartman katında faaliyet gösteren Türkiye Israfı Önleme Vakfı, dargelirli bayanlara haftalık ödemeleri olan iş kurumu şartıyla kredi dağıtıyormuş. Sadece bu yılın ilk 9 ayında 295 dargelirli kadına 355 bin lira mikrokredi dağıtmış. Bu konuda gelen talepler de ince elenip sık dokunuyormuş. Öyle şu veya bu gibi vakıf, birlik ve dernekler gibi urufe dağıtılır gibi kredi dağıtımı da kitaplarında yazmazmış! Erzurum Valiliği ile imzalanan protokol çerçevesinde çalışmalarını yürüten vakıf şubesinin yöneticiliğini  yapan Erzincanlı eski bir gazeteci dostumuz İbrahim Gürler'in daveti üzerine öğlen arası dostlarım Zekeriye Deniz, Özcan Işık ve Ayhan Türkez ile gittiğimizde öğrendim bunları. Bu arada, bayanlara hizmeti ile bilinen vakıfta belki de ilk defa erkeklere bir hizmet sunuldu, görevli Özlem Dumlu hanımın nefis kıymalı makarnası afiyetle yenildi!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.