Tek bir dala dokundurtmayız!

Palandöken’i ısıtmayın’ başlıklı yazımdan sonra tahminlerimde yanılmadım. Dar beyinlilerden gelen mesaj ve yorumlar bir hayli eğlenceliydi! Ama bir mesaj vardı ki okurken gözlerime inanamadım…

Dünkü yazımda hem iklim değişikliğinin sonuçları hem de KUDAKA’nın hazırladığı ’Palandöken Kış Turizm Merkezi Yaşam Alanı’ projesinden söz etmiştim. Dağın eteklerine yapılması planlanan ve bana göre ‘ihanet projesi’ olan bu çalışmanın birilerinin tavsiyesi üzerine oteller bölgesine yapılacağı yazıyordu mesajda! Hem de ormanlık alana… Tam olarak Palan ile Polat Otelleri arasındaki noktaya.

Araştırdım. 

İhbar doğruydu. 

Gerçekten biri bu fikri ortaya atmış, “KUDAKA’nın projesini boşverin gelin buraya Erzurum sokağı yapalım. Harika bir yer” demiş!

Bu fikir kimden çıktı, o gerçekten harika olan ormanlık alana kim sokak yapma derdine düştü bilmiyorum ama belli ki akıl tutulması yaşıyor. 

Herşeyi geçtim… Ağaçlar ne olacak?

Sokak için, iki kafeterya için ağaçları mı katledeceksiniz?

Bu sorular kafamdan geçerken TEMA Vakfı Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu’nu aradım. “Yazını okudum” dedi ve söze girdi: İklim değişikliğinin etkilerini daha şimdiden görüyoruz. Bizi umutlandıran bu değişikliğin sonuçlarından bir çok bölgeye kıyasla daha az etkilenecek olmamız. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Şu andaki ısınma verilerine göre birçok kayak merkezini içine alan şehirlere göre avantajımızı korumak zorundayız. Yaşanabilir değil yaşayınca mutlu olunacak bir şehir hayali daha kıymetlidir.

Işıl ağaçları kesecekler!

-Ne ağacı? Ne ilgisi var konumuzla?

Anlattım… Palandöken… Erzurum sokağı dedim.

Gerisini ona bırakıyorum.

-TEMA Vakfı olarak diyoruz ki paramız var, yer gösterin fidan dikelim, kırk dereden su getiriyorlar. Yıllardır diyorum ki Palandöken’in çıplak yeri kalmasın her noktasını fidanlarla buluşturalım, ‘burada ağaç mı yetişir’ diyorlar. Şimdi bir de mevcut ağaçları mı kesecekler? Tüm Vakfı Palandöken’e yığarım, kendim başta olmak üzere tüm çevrecileri o ağaçlara bağlarım, dalındaki yaprağa dokunamazlar. Zaten yapılan yanlışlar yüzünden karbon ayak izi miktarımızı artırıyor ve ısınan dünyanın en az ısınacak bölgesini daha da ısıtıyoruz. Belki de 10 yıl sonra en çok tercih edilecek yer olma şansımızı yanlış yapılanma, yanlış enerji tüketimi gibi kavramlarla yok ediyoruz. Şimdi bir de ağaçlarımızı kesecekler? Sen hiç merak etme kimse o ağaçlara dokunamaz!
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Can tas 01 Ocak 1970 02:00

    Öncelikle yapmış olduğunuz farkındalık'tan dolayı kendi adıma teşekkür ederim. Işıl hanim'inda dediği gibi Palandöken'in ağaçsız olması büyük bir ayıptır. Bu ayıbın üzerine bir de ağaçlara zarar vereceklerini düşünüyorlarsa büyük bir hata yapıyorlar çünkü biz Erzurumlular olarak ağaçlara zarar vermelerine izin vermeyeceğiz. Saygılarımı sunarım.

  • Bahadır YILDIRIM 01 Ocak 1970 02:00

    Bende bir Erzurum'lu olarak arkandayım.. memleketime taş diken yok ama birileri rant elde etsin diye ihanet eden çok yanındayım yanımdaki tüm dostlarım tüm Erzurum sevdalılarıyla..