Bölge Haber Girişi : 09 Mayıs 2010 00:02

TCDD Genel Müdürü Erzurum'da açıkladı!..

TCDD Genel Müdürü Erzurum'da açıkladı!..
Müstakil Sanayici ve İşadamları Deneği (MÜSİAD) tarafından Erzururm'da düzenlenen 'Lojistik Sektör Kurulu İstişare Toplantısı'nda konuşan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, dünya ile bağlantısı kurulacak demiyollarıyla Asya ve Avrupa arasındaki 75 milya

 Turhan BOZKURT bildiriyor-TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, dünya ile bağlantısı kurulacak demiyollarıyla Asya ve Avrupa arasındaki 75 milyar dolarlık navlun pazarından ciddi oranda pay alacağımızı söyledi.

 

Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman , Türkiye'nin demiryolu bağlantısının dış dünyayla kesik olduğunu belirterek, Asya ile Avrupa arasındaki 75 milyar dolarlık navlun pazarından bu bağlantıları kurarak daha fazla pay alınacağını söyledi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Deneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen Lojistik Sektör Kurulu İstişare Toplantısında konuşan Karaman, Türkiye'nin mevcut demiryollarıyla tarihi ipekyolu'nu canlandırmasının mümkün olmadığını ifade ederek "Coğrafi konumumuz güzel. Türkiye bir köprü. Buyurun buradan geçin demekle bu olmaz. Türkiye'nin demiryolları iki ucu kesik halde. Boğazda tüp geçit olmadığı için yol Asya'da bitiyor. Ayrıca Doğu tarafından da komşu ülkelerle yeterli bağlantı yok" dedi.

 

 

Önümüzdeki dönemdeki hedeflerinin bu bağlantıyı kurmak olduğunu söyleyen Karaman "Bunun için İstanbul Boğazı'nda yapılan Tüp Geçit'le iki kıta demiryolu ile birbirine bağlanacak. Doğu bölgesinde Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas hatları hem Kuzey'e hem de Güney'e bağlanacak. Böylece Türkiye, doğu ve Güneydeki 5 komşusuyla demiryolu bağlantılarını kurmuş olacak. Bu şekilde Türkiye'nin dış dünya ile bağlantısı tamamlanmış olacak ve navlun pazarından ciddi paylar alacak" diye konuştu.

 

GELİN İHALELERDE YER ALIN

 

Karaman, şu an zarar eden bir kurum olduklarına işaret ederek gerek geçmişin yükü gerekse yapılan yeni çalışmalar ve projelerle bunun 2014 yılına kadar devam edeceğini söyledi. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde yaklaşık 10 milyar dolarlık ihaleler açacaklarını ve bu ihalelere Türk işadamlarının katılmasını isteyen Karaman şöyle konuştu: "Bu yıl 1 milyar 293 milyon dolar yol bakım-onarımı için ayrıldı. 2 milyar 283 milyon dolarlık sinyalizasyon ihalesi için yapacağız. Bu iş yeni bir pazar. Bu alanda pek Türk firması yok. Bunun değerlendirilmesi lazım. Aynı şekilde elektrifikasyon alanı da aynı... Burada da 2 milyar dolarlık bir ihale söz konusu. Türk iş adamlarımız bu alanlara girmeliler. İleride İran ve Suriye'de de iş yapma imkanına sahipler. Ayrıca 3 milyar dolarlık bir harcamayla da araçlar yenilenecek."

 

HIZLI TREN DOĞUYA GELİYOR

 

TCDD Genel Müdürü Karaman, 2023 yılına kadar Türkiye'yi Doğudan Batıya kadar hızlı trenlerle baştan sona örmek zorunda olduklarını söyledi. Karaman "Orta ve Batı bölgelerde hızlı tren yapımı sürüyor. Şu an Sivas'a kadar yapılıyor. 2011-2012'de Sivas-Erzincan yol yapımı ihaleye çıkacak. Daha sonra da Erzincan'a bağlanacak" ifadelerini kullandı. "Hedefimiz Türkiye'yi baştan sona demir ağlarla örmek. Ankara-Eskişehir'den sonra hem batıya hem de doğuya doğru hızlı sefer sayılarımız artıyor" diyen Karaman "Yol yenileme çalışmalarımızın yanısıra araçlarımızı da yenileme çalışmalarını sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

 

LOJİSTİK STRATEJİK SEKTÖR OLMALI

 

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ise lojistikin bir an önce stratejik kurum olarak ilan edilmesini talep ederek "Lojistik pazar potansiyeli 90-100 milyon dolar arasını bulacak. Şuan için lojistik sektörü stratejik ilan edilmiş bir kurum değil. Bu sektö acilen stratejik olarak ilan edilip Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Lojistik Üst Kurulu'nun kurulması gerekiyor. Lojistik master planını da hayata geçirmek önceliklerimiz arasında yer almalı" diye konuştu.

 

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Köse ise lojistik sektörünün önemine işaret ederek "Biz MÜSİAD olarak lojistiği önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa güvenli, öncelikli hedefin bölgede ticaretin geliştirilmesi olduğunu belirterek "300 kilometre mesafede 5 ülke var. Bu değerlendirilmeli. Erzurum ticaret ve lojistik merkezi olmalı" şeklinde konuştu.

 

THY İLK 3'Ü ZORLUYOR

 

MÜSİAD'ın Lojistik Sektör Kurulu Toplantısında konuşan Türk Hava Yolları (THY) Pazarlama Satış Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Polat "THY Avrupanın en büyük dördüncü havayolu şirketi" dedi. 2003 itibariyle yolcu sayısında ciddi bir artış olduğunu kaydeden Polat "Avrupa'dan bir çok saygın ödülünü alan THY, ulaşımdan ikrama bir çok alanda farkını hissettiriyor. Mart ayında British Airways'i geride bırakarak üçüncü olduk. Kısa bir süre içinde ilk 3'te daimi olarak yer almayı umuyoruz" diye konuştu. (www.erzururmajans.com)

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.