Ekonomi Haber Girişi : 14 Mart 2018 17:30

Tarıma baraj bereketi

Tarıma baraj bereketi
5 yılda 4 baraj, 13 gölet inşa eden DSİ, 363 bin 360 dekar araziyi suya kavuşturdu.
Erzurumajans-15 yılda 4 baraj, 13 gölet inşa eden DSİ, 363 bin 360 dekar araziyi suya kavuşturdu. 205 bin 350 dekar araziyi sulayacak Hınıs Başköy barajında yüzde 80’lik fiziki gerçekleşme sağlayan DSİ, Narman’daki Şehitler Barajı’nın inşaasını sürdürüyor.

Söylemez, Alvar, Tortum Bağbaşı, Pehlivanlı, İspir Maden Köprübaşı, Şenkaya Sarıyar Barajları olmak üzere toplam 10 barajın inşaat çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yeni baraj projeleriyle Erzurum’un daha da bereketleneceğini bildirdi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, son 15 yılda Erzurum’da 4 baraj 13 gölet inşa etti. 363 bin dekar araziyi suya kavuşturan DSİ, çiftçilerin yıllık gelirinin 218 milyon lira artışını sağladı. Söylemez, Alvar, Tortum Bağbaşı, Pehlivanlı, İspir Maden Köprübaşı, Şenkaya Sarıyar Barajları olmak üzere toplam 10 barajın inşaat çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, yeni baraj projeleriyle Erzurum’un daha da bereketleneceğini bildirdi.

166 milyon metreküp su birikecek

DSİ’nin Erzurum’da sürdürdüğü en önemli projelerden biri olan Hınıs Başköy Barajı’nda yüzde 80’lik fiziki ilerleme sağlandı. Temelden yüksekliği 101 metre olacak barajda 166 milyon metreküp su birikecek. 205 bin 350 dekar araziyi suya kavuşturacak baraj, bölge çiftçisinin gelirinin 123 milyon lira artırmayı hedefliyor.

47 bin dekar arazi suya doyacak

DSİ’nin başka bir projesi Narman’da sürüyor. 77 metre yüksekliğinde olacak Narman Şehitler Barajı bölgede 47 bin 60 dekar araziyi sulayacak. Çiftçiler, sulama sebebiyle 28 milyon lira daha fazla kazanacak.

Söylemez daha çok kazandıracak

Aşağı ve Yukarı Pasinler Ovalarını suya kavuşturacak olan Söylemez Barajı yöre çiftçisini mutlu edecek. Temelden yüksekliği 113 metre olarak inşa edilecek barajda 1 milyon 295 bin metreküp su birikecek. 349 bin 690 dekar arazinin sulanmasına hizmet edecek barajla çiftçiler yıllık 210 milyon lira gelir artışı sağlayacak.

Alvar Barajı başlıyor

Temelden yüksekliği 68 metre olacak 17 milyon 50 milyon metreküp su biriktirme hacimli Alvar Barajı 38 bin 150 dekar zirai arazinin sulanmasına hizmet edecek. Böylece çiftçiler, yıllık 23 milyon TL gelir artışı sağlayacak. Dev projenin ihalesinin bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor

Yeni baraj ve göletler yolda

DSİ, bu büyük projelerin yanısıra Tortum Bağbaşı, Pehlivanlı, İspir Maden Köprübaşı, Şenkaya Sarıyar Barajları olmak üzere toplam 10 barajın inşaat çalışmalarını da sürdürüyor. Pasinler Taşkaynak, Aziziye Depolaması ve Büyükbahçe olmak üzere 3 göletin inşaat çalışmaları devam ediyor.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Projelerini hazırlamakta olduğumuz 10 baraj ve 3 gölet ile Erzurum’da sulanmayan arazi kalmayacaktır” dedi.

218 milyon lira gelir artışı oldu

Erzurum’un bereketli topraklarına bereket katmak için son 15 yılda gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Genel Müdür Murat Acu, “İnşa ettiğimiz sulama projeleri ile Erzurum’da 363 bin 360 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece bir ziraat şehri olan Erzurumlu çiftçilerimizin yüzünü güldürerek onlara yıllık 218 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Palandöken ile Aziziye İlçelerine bağlı Sakalıkesik Ovasında yer alan 16 köye ait toplam 114 bin 80 dekar zirai araziyi sulayacağız. Bu tesis hizmete girdiğinde Erzurum çiftçisi kalkınacaktır. Ortabahçe Sulaması İle 63 bin 880 dekar araziye can suyu olacağız. Böyle topraklarımızın bereketine bereket katacağız. Pazaryolu ilçesine bağlı toplam 6 bin 50 dekar zirai araziyi sulayacağız. İnşaat çalışmalarının yüzde 80’nini tamamladık. Bu tesis tamamlandığında Pazaryolu çiftçisinin yüzü gülecektir. Proje ile yıllık 3,5 milyon TL gelir artışı sağlanacaktır” diye konuştu.

Taşkın koruma da önemli

Erzurum için taşkınla mücadelenin önemini çok iyi bildiklerinin altını çizen Genel Müdür Murat Acu, “Bu kapsamda hız verdiğimiz çalışmalar neticesinde son 15 yılda Erzurum ve ilçelerinde 281 adet taşkın koruma tesisi inşa ettik. Bu tesisler ile; Erzurum şehir merkezi, 238 meskun mahal ve 355.290 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Taşkınlarla mücadelede bununla yetinmeyeceğiz. 20 adet taşkın koruma tesisinin de çalışmalarını hızla yürütüyoruz”  dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.