Bölge Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

Tarihi Taş Han restore ediliyor

Tarihi Taş Han restore ediliyor
Bayburt`un önemli tarihi bir dokusu olan Evliya Çelebi’nin gayet süslü ve zarif diye bahsettiği Bedesten, şimdiki ismiyle Taşhan olarak bilinen tarihi kapalı çarşısının bakımı ve onarımı hızla devam ediyor.
Erzurum Ajans-Bayburt`un önemli tarihi bir dokusu olan Evliya Çelebi’nin gayet süslü ve zarif diye bahsettiği Bedesten, şimdiki ismiyle Taşhan olarak bilinen tarihi kapalı çarşısının bakımı ve onarımı hızla devam ediyor.

Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Ungan ile birlikte yapılan çalışmaları yerinde görerek incelediler. Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında ele aldıkları projenin hızla ilerlediğini ifade eden Belediye Başkanı Polat, “Bu Tarihi yapıyı aslına uygun olarak restore edip halkımızın hizmetine sunacağız. Tarihi Taşhanın bakım ve onarımı kapsamında ele aldığımız bu proje, aynı zamanda bölgemiz için ayrı bir değer olacak” dedi.
Daha önce İstanbul Belediyesi Başkanlığı`nın girişimleri ile Bayburt`ta bulunan Taşhan Çarşısı`nın restore edilmesi için ön çalışmalar başlamıştı. Tıpkı çizim denilen rölöve çalışmasıyla Taşhan`ın santim santim ölçümleri alındıktan sonra restorasyon ve restitüsyon (tanzim) çalışmalarına geçileceği bildirilmişti.

“Evliya Çelebi’nin gayet süslü ve zarif diye bahsettiği Bedesten,Ulu Camii’nin yakınında ve çarşı içindedir. Ne zaman yapıldığı, geçirdiği bir yangından sonra kitabelerinin yok olduğundan, kesin olarak bilinmemektedir. Yalnız bilinen şudur ki, Bayburt Bedesten’i, padişah 1 inci Beyazıd (1481-1512)zamanında kapı ağası, Hüseyin Ağa tarafından Amasya’da yaptırılan Bedesten’e benzediği için bu tarihte inşa edildiği kuvvetle muhtemeldir. Bedesten’in Yavuz Sultan Selim (1512- 1520) zamanında hapishane olarak kullanıldığı söylenmektedir. Birbirinden ayrı üç bölümden oluşmakta olan bu iş yerinin ana mekânı kare biçimindedir. Ortadaki pâyeden dört yöne doğru uzanan sivri kemerlerle dört bölüme yarılmış her bölümü kubbe ile örtülmüştür. Bina taş ve tuğladan yapılmıştır. Giriş kapılarının yan ve üstündeki taşlar üzerine işlenmiş süsler görülür. Bugün bu tarihi iş yeri un, demir ve diğer malzemeler için bir depo olarak kullanılmaktadır.”
Bayburt Bedesteni, Bayburt Ulu Caminin doğusunda ve çarşı içinde olup etrafı yeni yapılan dükkânlarla çevrili olduğundan fazla dikkat çekmeyip, adeta bu dükkânlar arasında kaybolmuş durumda. Kanuni Sultan Süleyman`ın kaledeki 951. H. (1545/46 M.) tarihli kitabesine dayandırılarak, yapının, XVI. yüzyıl sonu, XVII. yüzyıl başlarında bir Osmanlı eseri olduğu iddia edilmektedir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.