Erzurum Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

Tarihi evlere tel örgülü önlem

Tarihi evlere tel örgülü önlem
Erzurum`da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulu tarafından tescilli olan 21 tarihi evden 2`si, yıkılma tehlikesi gösterdiği için merkez Yakutiye Belediyesi tarafından tel örgü içine alındı.
Erzurum Ajans-Erzurum`da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulu tarafından tescilli olan 21 tarihi evden 2`si, yıkılma tehlikesi gösterdiği için merkez Yakutiye Belediyesi tarafından tel örgü içine alındı. Çökme ve yıkılma tehlikesi gösteren evler, mahalle halkının korkulu rüyası oldu.

Vatandaşlar, 150`şer yıllık geçmişi bulunan tarihi Erzurum evlerinin `her an bir faciaya` neden olabileceğini belirterek, kısa sürede onarımdan geçirilmesini istedi. Konakların terk edildiği için harabeye döndüğüne dikkat çeken Yakutiye Belediye Başkanı AK Partili Ali Korkut, 21 tarihi evi butik otel veya lokanta olarak işletmeye açmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Korkut, "Sokaktaki tehlikeyi tel örgülerle en aza indirmeye çalıştık" dedi.

`YA YIKSINLAR, YA ONARSINLAR`

`Dikkat tehlikeli yapı, taş düşebilir. Girmek yasaktır` uyarılarının yapıldığı çalışmayı `komedi` olarak nitelendiren Yeğenağa Mahallesi azalarından esnaf Yusuf Sincan ise tepkisini şöyle dile getirdi:

"Mahallemizde iki tarihi ev var. Bunlar sahipleri tarafından terkedildiği için yıkılmaya yüz tutmuş. Tescilli oldukları için kimse yıkamıyor. Ama her an çökebilir. Belediyeye söyledik. Gelip, çevresini tel örgü ile çevirdi. Bunu yaparken de sokağı trafiğe kapattı. Allah göstermesin yangın çıksa iftaiye, acil bir hasta olsa ambulans bu sokağa giremez. Korkumuz bu eski tarihi evlerin bir faciaya neden olmasıdır. Yetkilileri buradan bir kez daha uyarıyoruz. ya üzerindeki tescili kaldırıp yıksınlar, ya da onarıp tehlike olmaktan kurtarsınlar."

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut ( AKP), eski şehirde aynı durumda olan Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun tescillediği 21 konutun bulunduğunu bildirdi. Yıkılma tehlikesi olan ve yaklaşık 150`şer yıllık iki konut çevresini ise tel örgü ile çevirerek evlere yaklaşmayı önlediklerini belirten Korkut, "Tescilin kaldırılması için kurula müracaat ettik ancak kabul etmediler. Kültür Bakanlığından onaylı proje ile kısa zamanda bu evlerin restorasyonunu yapacağız. Bu evler daha sonra sahipleri ile konuşulup butik otel veya lokanta olarak işletmeye açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.