İlçeler Haber Girişi : 30 Nisan 2013 11:50

Tarihi eserler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Tarihi eserler yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya
Erzurum'un Oltu İlçesi'nin tarihi simgelerinden Oltu Kalesi, Selçuklu Hamamı ve Rus Ortodoks Kilisesi yıkılma tehlikesi yaşıyor.
Erzurumajans-Erzurum'un Oltu İlçesi'nin tarihi simgelerinden Oltu Kalesi, Selçuklu Hamamı ve Rus Ortodoks Kilisesi yıkılma tehlikesi yaşıyor. 1983 yılında bölgede yaşanan deprem sonrası kale duvarlarında ortaya çıkan çatlaklar geçen zaman içerisinde daha da büyüyerek kale duvarlarında ciddi hasara neden oldu.
Oltu ve yöresinin en önemli tarihi eserlerinden sayılan Oltu Kalesi, geçen zaman içerisinde ciddi herhangi bir onarım ve restorasyon çalışması görmeyince yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Kalenin güney kısmındaki büyük burç diye de adlandırılan bölümde oluşan çatlak zamanla büyüyerek kale duvarlarıyla burcu birbirinden ayırma noktasına geldi.
Tarihi eserlerin bakım ve korunmasından sorumlu kurumların geçen zaman içerisinde; ne Oltu Kalesi ne Selçuklu Hamamı ne de Rus Ortodoks Kilisesi'nin mevcut durumu hakkında bir girişimde bulunmamasına tepki gösteren vatandaşlar, "Bu tarihi eserler, nasıl koruma altına alınmıştır, anlamak mümkün değil. Bu işe bakan yetkililer, bir kere gelip bu tarihi eserlerin son durumunu görmüşler midir? Bu tarihi eserlere bakmak ve korumak sadece bir çivi bile çakılmasına müsaade etmekten mi ibarettir? Bu güzelim tarihi eserlerin korunması ve onarımı konusunda hiç bir şey yapılmaması insafsızlıktır. Koca bir tarih gözlerimizin önünde yıkılıp gidecek. Yazık günahtır." şeklinde serzenişte bulundular.

OLTU KALESİ


Oltu Çayı'nın meydana getirdiği yay içinde kalan Kale'nin ilk olarak ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.
Ancak konum ve mimarisinden hareketle M.Ö. 3. yy. Urartular döneminde yapıldığı, sonraki devirlerde Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinde tamir ve ilavelerle takviye edildiği anlaşılmaktadır.
Dış Kale tamamen yıkılmış, günümüze yalnız iç Kale gelebilmiştir. Kale içinde, burç üzerinde bir kilise temeli, bir mescit alanı, yıkık duvarlar ve bir türbe mevcuttur. Ayrıca kale içerisinde bulunan Selçuklu Hamamı diğer bölümlere göre günümüze kadar ayakta kalmıştır.

SELÇUKLU HAMAMI

Oltu Kalesi dış surlarının içerisinde kalan Selçuklu Hamamı önemli bir tarihi eser olup, Rus arşivlerinde yeralan görüntülerde zamanında oldukça faal kullanıldığı belgelenmiştir. Oltu Kalesinin doğusunda ve yakınında bulunan Selçuklu Hamamı, bugün harabe halini almış çöp ve pislikten içerisine dahi girilemez metruk bir yapı haline gelmiştir.

RUS KİLİSESİ


Oltu ilçesi merkezinde yer alan eski eser kitabesine göre 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında, Rusların Oltu'yu işgal ettiği dönemde yaptırılmıştır. Kilise haç planlıdır. Dönemin mimarisini yansıtan oldukça kıymetli bir tarihi vesika olma özelliği taşımaktadır. Ancak geçen yıllar içerisinde definecilerin talanına maruz kalan Kilise harabeye dönmüştür.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.