Erzurum Haber Girişi : 12 Temmuz 2018 12:45

Tandırdan çıkan lezzet

Tandırdan çıkan lezzet
Türk mutfağının geleneksel ekmeği olan lavaş Erzurum’da en çok tüketilen ürünlerin başında geliyor.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Türk mutfağının geleneksel ekmeği olan lavaş Erzurum’da en çok tüketilen ürünlerin başında geliyor. İki yıl önce UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine alınan lavaşın hamuru, maya katılmaksızın un, su ve tuzdan üretiliyor. Yastıklar üzerine yatırılarak, tandır duvarına vurulan hamur, 20 saniyede pişiyor.



Erzurumlu Kubilay Saydam da Palandöken İlçesi’nde 10 yıldır Aksu lavaş fırınını işletiyor. Ancak diğerlerinden farklı olarak özel siparişler alan Saydam, tereyağı, kaşar peyniri ve kavurma karışımıyla hazırladığı bu geleneksel ekmeğe farklı bir lezzet katıyor. 



Sadece un, su ve tuz kullanarak hazırladıkları lavaş hamurunu 12 saat bekleterek kendi kendine mayalanmasını sağladıklarını belirten Saydam, “Bu sayede çok daha lezzetli bir ekmek üretiyoruz. Üstelik çok da sağlıklı oluyor” dedi. 



Zaman zaman müşterilerden gelen siparişler üzerine tereyağı, kaşar ve kavurma karışımlarıyla lavaş ürettiklerini anlatan Saydam, bu lezzetin bir çok kişi de alışkanlık haline geldiğini söylüyor. 



10 yıldır fırın işleten Kubilay Saydam sektörün içinde bulunduğu durumdan da şikayetçi… Tanesi 40 kuruş olan lavaşı zincir marketlerinin 25 kuruştan aldığını, haliyle zarar ettiklerini dile getiren Saydam, “40 kuruşta bile harcı borcunu kurtarmıyor. Ama çaresiz 25-30 kuruştan veriyoruz” diye konuştu.



Erzurum’da yaklaşık 400 lavaş fırını olduğunu ve bu alanda bir denetim yapılmadığından da yakınan Saydam, çalıştıracak çırak bile buladıklarını ve artık usta yetişmediğini belirtiyor. “Sektör yavaş yavaş ölüyor. Kimse bu geleneksel kültürümüze sahip çıkmıyor. Ben de gücüm yettiği kadar direneceğim” dedi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.