Bölge Haber Girişi : 19 Kasım 2010 01:09

Sözleşmeli 50 bin er alınacak!..

Sözleşmeli 50 bin er alınacak!..
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ilk etapta 50 bin sözleşmeli er alınacağını söyledi.

Erzurum Ajans-Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ilk etapta 50 bin sözleşmeli er alınacağını söyledi. Yeni askeri sistemin nasıl olacağı çalışmalarının sıkı takipçisi Fikret Bila bugünkü yazısında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün sözleşmeli er sistemine yönelik açıklamalarını değerlendirdi.

Bakan Vecdi Gönül, sözleşmeli erlerin sayısı için “İlk etapta 50 bin olacağını düşünüyoruz” dedi. Gönül, 15 aylık normal askerliğini yapanlardan, isteyenlerin sözleşmeli erlik için başvuracağını, ilköğretim mezunu olmanın bu statü için yeterli olacağını söyledi.

Bakan’ın verdiği bilgiye göre, sözleşmeli erler, muharip sınıftan olacak. Terörle mücadele öncelikli olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde sözleşmeli erler görev yapabilecek. Gönül, “Gencimiz sözleşmeli hizmeti üç yılda bitirse, 75 bin lira gibi bir parayla ayrılacak” dedi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözleşmeli er uygulamasıyla ilgili detayları açıkladı. Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle verdiği kahvaltıda soruları yanıtlarken, profesyonelliğe geçişin bir adımı olarak sözleşmeli erlerin nasıl istihdam edileceğini anlattı.

50 bin sözleşmeli

Gönül, sözleşmeli erlerin sayısının ne olacağına ilişkin sorumu yanıtlarken, “İlk etapta 50 bin olacağını düşünüyoruz” dedi. Gönül, 15 aylık normal askerliğini yapanlardan, isteyenlerin sözleşmeli erlik için başvuracağını, ayrıca komutanlarının referanslarının da alınacağını belirtti.

Gönül, sözleşmeli erlik için lise mezunu olma koşulunun aranmayacağını, ilköğretim mezunu olmanın bu statü için yeterli olacağını söyledi. Bakan’ın verdiği bilgiye göre, sözleşmeli erler, muharip sınıftan olacak. Terörle mücadele öncelikli olmak üzere ihtiyaç duyulan her yerde sözleşmeli erler görev yapabilecek.

1500 lira civarında maaş

Milli Savunma Bakanı, sözleşmeli erlere ödenecek maaş konusunda ise şu bilgiyi verdi: “Sözleşmeli erlerin maaşını asgari ücretin katları olarak planlıyoruz. 1500 lira civarında bir temel maaşları olacak. Ayrıca operasyon maaşlarına ek olarak operasyon tazminatı alacaklar. Operasyona çıktıklarında maaşlarına bir tazminat eklenecek. Böylece 2 bin lira civarına yükselebilecek. Ayrıca maaş enflasyona göre artacak.” Sözleşmeli erlerin sosyal güvenliğiyle ilgili soruma ise Gönül, şu yanıtı verdi: “Normal SSK’lı olacaklar. Sağlık hizmetlerinden yararlanacaklar. Çalıştıkları süre emeklilik sürelerine sayılacak.”

Asgari üç yıl

Sözleşme süresinin ise asgari üç yıl olmasını düşündüklerini belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, süresi dolduğunda karşılıklı karar verilmesi halinde sözleşmenin yenileneceğini de ifade etti.

Ayrılırken tazminat

Gönül, sözleşmeli erlerin baremle ve TSK kariyeriyle ilişkilerinin olmayacağını, sözleşmenin sonlanmasıyla ayrılacak olan bu erlere belli bir tazminat ödeneceğini kaydetti.

Gönül, maaş ve tazminatla ilgili şu örneği verdi:

“Bu erler 1500 lira civarında temel maaş ve artı olarak operasyon tazminatı alacaklar. Her yıl 15 bin lira biriktireceklerini tahmin ediyoruz. Bu tasarruf üç yılda 45 bin lira eder. Diyelim biz de ayrılırken 30 bin lira tazminat verdik. Bu durumda bu gencimiz sözleşmeli hizmeti üç yılda bitirse 75 bin lira gibi bir parayla ayrılacak. Bu günümüzde iyi bir para. Bu parayla bir iş kurması bile mümkün.”

Er olacaklar

Gönül, sözleşmeli erlerin yaşam koşullarını ise şöyle açıkladı:

“Er elbisesi giyecekler. Kışlada yatacaklar. Karavandan yiyecekler. İzinli günleri dışında evlerine gitmeyecekler. Belki bazıları onbaşı olabilecek, ancak genel kariyerle ve askeri personel ödemeleriyle, baremle ilişkilendirilmeyecekler.”

126 bin genç

Gönül, yedek subay ve kısa dönem asker adaylarıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Eskiden üniversite çağına gelmiş gençlerimizin yüzde 6,5’i üniversiteye gidebiliyordu. Şimdi bu oran yüzde 35. Hem nüfus arttı hem de üniversite mezunlarının sayısı. Her celp döneminde 126 bin gencimiz yedek subay veya kısa dönem askerlik adayı oluyor. Bu 126 kişiden, ancak 9 bini yedek subay olabiliyor ve gerisi kısa dönem askerlik yapıyor. Şimdi TSK’nın verdiği bilgilere göre, asker ihtiyacı karşılanamıyor.”

Kısalma ve bedelli

Milli Savunma Bakanı, askerliğin kısalacağı ve bedelli askerlik çıkacağı yönünde resmi ağızdan herhangi bir beyan çıkmadığını da vurgulayarak şöyle devam etti:

“Şimdi TSK ihtiyaç karşılanmıyor diyor. Askerliğin kısalacağı yönünde veya bedelli çıkacağı yönünde resmi ağızlardan bir açıklama yapılmadı. Bazı spekülasyonlar yapıldı. Eğer sözleşmeli er uygulamamız başarılı olur ve bu yolla TSK’nın ihtiyacı karşılanmış olursa, belki o zaman bedelli konusu veya mecburi askerliğin koşullarının değişmesi gündeme gelebilir

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.