Bölge Haber Girişi : 19 Şubat 2010 01:27

SGK oyun çağı sigortalıları buldu!..

SGK oyun çağı sigortalıları buldu!..
Erzurum İl Müdürlüğü tarafından çocuk işçilere yönelik olarak yapılan denetimlerde, oyuncakla oynayan çocukların bile sigortalı gösterildiği ortaya çıktı.

Erzurum Ajans-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürlüğü tarafından çocuk işçilere yönelik olarak yapılan denetimlerde, oyuncakla oynayan çocukların bile sigortalı gösterildiği ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Reformu’nun getirdiği 65 yaşta emeklilikten etkilenmemek amacıyla çocuklarını sigortalı yaptıranlara yönelik, SGK Erzurum İl Müdürlüğü'nün yaptığı denetimler, hafta başında tamamlandı.

SİGORTA REZALETİ

Anne ve babalar, 30 Nisan 2008 tarihinden önce bir işyerinde çalışıyor olarak gösterdikleri çocuklarının sigorta kaydını yaptırmak üzere sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvurdu. Erzurum ve ilçelerinde kısa bir sürede 15 yaşın altında 452 çocuğun sigorta kaydı yapıldı. Bu kayıtlarda, sigorta istismarı olup olmadığını araştıran SGK Erzurum İl Müdürlüğü kontrol memurları, sigorta kaydı yapılan çocukların fiilen çalışıp çalışmadıklarını tespit etmek için denetim gerçekleştirdi. 


Erzurum İl Müdürlüğü'nün, küçük yaşta sigortalı yaptırılan 452 çalışan çocuğa yönelik olarak gerçekleştirdiği denetimlerde, hayrete düşüren sonuçlara ulaşıldı. Genelde özel bürolar, muhasebe, reklam ve tanıtım ajanslarında çalışıyor gösterilen çocuk işçilerden sadece 12’sinin fiilen çalıştığı tespit edildi. Sigortalı gösterilen 440 çocuğun ise, herhangi bir iş yerinde çalışmadan SGK’ya kayıtlarının yapıldığı belirlendi. Çalışıyor gösterilen bazı çocukların ise, daha oyun çağındaki çocuklardan oluştukları görülürken, söz konusu sigortalıların sigorta kayıtlarının iptal edildiği bildirildi.


452 SİGORTALIDAN 12’Sİ ÇALIŞIYOR

SGK Erzurum İl Müdürlüğü olarak, sigorta suiistimallerinin karşısında olduklarını belirten Hulusi Bumin, “Kayıt dışı istihdam ile ölen anne ve babalarının emekli maaşını almak için anlaşmalı boşanma, çalışmayan çocuklarını sigortalı gösterme gibi sigorta suiistimallerin üzerine gidiyoruz. Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte aileleri tarafından sigorta kaydı yaptırılan çocuklara yönelik yaptığımız denetimler sona erdi. Denetimlerde sigorta kaydı yapılan çocukların yüzde 99'unun fiilen çalışmadığı tespit edildi. Erzurum’da 15 yaş altı sigorta bildirimi sayısı 452 olarak kayıtlarımıza yansıdı. Oluşturduğumuz kontrol ekipleriyle yaptığımız denetimlerde, bu sigortalılardan 440’ının fiilen çalışmadığını tespit ettik. Sadece 12 çocuğu, işyerinde çalışıyor halde bulduk. Çocuklar arasında, oyun çağında olanlar bile vardı. Karşılaştığımız bu manzara karşısında açıkçası çok şaşırdık.” ifadelerini kullandı.

Kendileri için fiilen çalıştırıldığı halde sigortası yapılmayan ile çalışmadığı halde sigortası yapılanın durumunun aynı olduğunu anlatan Bumin, “Yani ikisi de yasalara aykırıdır. Ölen anne ve babalarının emekli aylığını alabilmek için boşanan ancak aynı evde yaşamaya devam eden çiftlere yönelik denetimlerimiz de aralıksız devam ediyor. İlimizde bunun sonuçlarını da çok yakında alacağız. Bize düşen görev vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve yaptığımız denetimlerle bu tür yasadışı olayları engellemektir.” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.