Serçeme Vadisi, Kuzgun Barajı ve Çukur Ovacık Ovasında Spor

Yeryüzünü meydana getiren coğrafyalar; yer aldıkları bölgelerde  gerek görsel yönden, gerek fiziki yönden, gerekse ana materyallerini oluşturan toprağın kimyasal ve organik yapısına bağlı olarak farklılıklar gösterirler.  


Yeryüzünün belli büyüklükteki bir parcası tam bir bütün olarak  gözlemlendiğinde; Bu bütünü oluşturan yeryüzü şekilleri  tepe, ova, fay hattı, yamaç, plato, dere, vadi gibi isimler altında tanımlanırlar.

Bu yeryüzü şekilleri irdelendiğinde  içlerinde görsel ve  estetik olarak en güzeli hiç şüphesiz ki vadidir. Bu nedenle  insanlar tarafından en çok önemsenen ve sevilen olarak aklımıza vardır.


Çünkü; Vadi içerisinde onlarca güzel doğal  ( Pınar, Cay, Orman, Ova, Köy gibi...) yapı birbirlerini tamamlayıp bir bütün oluşturarak bir arada  yer alırlar.


Vadiler üzerlerinde taşıdıkları bu zenginliklerden dolayı biz insanlar yerleşim yerlerini seçerken vadinin büyük bir kısmının gözlemleneceği en uygun olan bölümünü  seçeriz...


Serçeme Vadisi'de içerisinde bulunan doğal ve harika  bölümlerden oluşan güzelliklere sahip ve kendine özgü bir coğrafyaya sahiptir.


Serçeme Vadisi üzerinde yer alan bu güzelliklere göz atacak olursak; Erzurum'dan batıya doğru hareket ederek Ilıca'yı gecip, Daphan Ovası'na vardığımızda  iki kola ayrılarak yolun sağ tarafa giden kolunu  takip ettiğimiz de Gelinkaya Köyü'ne varmış oluruz.


Gelinkaya Köyü, Serçeme Vadisi'nin başlangıcıdır. İlerlemeye devam ettiğimizde Fırat Nehri'nin ana kollarından olan Karasu'yun başı olarak kabul edilen Serçeme Çayını sağımız alarak ilerleriz. Serçeme Köyü'nü, Sorgunlu ( Zıravang ) köyünü ve Eğerti ( Hinzik ) köyünü ve Ağzakent Köyü'nü geçerek Yaklaşık 25 -30 kılometre ilerledikten sonra KUZGUN BARAJINA varmış oluruz.


Kuzgun Barajı'nın KRET'ine (Baraj gövdesine ) çıktığımızda tertemiz suları ve cam göbeği mavisi rengi ile parıldayan Kuzgun Baraj'ı gölüne ulaşırız...


Buraya ulaştığımızda gerek nitelik yönünden ve gerekse nicelik yönünden sahip olunan ve saymakla bitmeyecek kadar büyük ölçüde  doğal zenginliklerle karşılaşırız.


 Tam bu esnada; Bu güzelliklere ulaşamamış bulunan yerel yönetimlerin  özellikle de; Erzurum Büyüşehir Belediyesi'nin ve Aziziye Belediyesi'nin bilinçsiz duyarsızlığının farkına varmış oluruz.


Bölge halkı olarak; Erzurum da göreve yeni gelmiş bulunan bu iki belediyemizin sayın başkanlarının çok kısa  zamanda bu doğa harikasını yakından keşfederek gerekli alt yapı ve mega entegre projeleri başlatacağına inanarak bir an önce düğmeye basmalarını beklemekteyiz.


Kuzgun Barajı gölü üzerinde çeşitli su sporları yapılabilmesi için teknik yönden,  dünya standartlarına uygun olarak tatlı su üzerinde yapılan ve kurulan modern parkur projeleri uygulanabilir.  


Bu projelerin neler olabileceğine örnek olarak;  

(Adıyaman'da kurulan baraj üzerinde yüzen ilk havuz  12 bin dönümlük arazi ile GAP'ın en büyük mesire alanı olan Gazihan Dede mesire alanı ve 312 bin  metre kare büyüklüğünde plastikten yapılma yarı olimpik havuzu  ile FIRAT BEACH ...)


Adıyaman da uygulanan bu proje, yaklaşık 500 kilometre kare alan üzerinde yer alan Çukur Ovacık Ovası üzerinde  neden uygulanmasın?


Bu projeyle, Erzurum'un tarihi mesire yerlerinden biri olan Serçeme Vadisi'nin devamlılığını sağlayarak bölgeye ekonomik dinamik kazandırmış olmaz mıyız?


Geleçek sayılarda, benzeri entegre projeleri yazmaya devam edeceğiz.... (M.Serttaş)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.