Bölge Haber Girişi : 22 Nisan 2010 00:00

Şensoy Erzurum'da işletmeleri anlattı!..

Şensoy Erzurum'da işletmeleri anlattı!..
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Meclis Üyesi, Prof. Dr. Necdet Şensoy, 'İşletmelerde Kurumsal Yönetim ve İç Denetim' i anlattı.
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Meclis Üyesi, Prof. Dr. Necdet Şensoy, “İşletmelerde Kurumsal Yönetim ve İç Denetim” i anlattı.

Şensoy, işletme yönetiminde Kıta Avrupa’sı ve Anglosakson geleneği şeklinde iki süreç olduğuna dikkat çekerek, şirketlerin sahiplik yapısı, hukuk sistemleri ve mesleki örgütlenmeleri konularında her iki süreç bağlamında açıklamalarda bulundu.
Şensoy, sermaye piyasaları erken gelişmiş olan Anglo-saxson ülkelerinde, sistemleri gereği detaylı hukuki kurulların olmadığını, denetim süreçlerinin meslek mensupları tarafından tüme varım yöntemi modelinde berili bir süreç içinde deneme yanılma ve en iyi uygulamayı bulma şeklinde geliştiğini söyledi.

Denetim standartlarının bu ülkelerde, önceleri ülke bazında, daha sonra da uluslararası alanda tekdüzelik sağlanması ihtiyacı sonucu genel kabul görmüş ilkelerin standart haline getirildiğini vurgulayan Şensoy, bu uygulamanın ‘Denetim standartları’ olarak anılır olduğunu ifade etti.

Şensoy, kontrolün, denetleme, bir şeyin gerçeğe ve aslına uygunluğuna bakma manaları taşıdığını belirterek, bir işin doğru ve usulüne uygun olarak yapılıp yapılmadığını incelemenin işletmeler için çok önemli olduğunu vurguladı.

İşletmeler için riski kurumun amaçlarına ulaşmasını engelleyen unsurlar şeklinde tanımlayan Şensoy, “Riskler, hata ve başarısızlığa neden olabilecek unsurlardır. Risk kontrolü ise, risklerin gerçekleşmesini önlemeyi amaçlayan tedbirlerdir,” değerlendirmesini yaptı.
İşletmelerde kontrol ortamları, kurumsal bütünlük ve etik değerlere bağlılık, teşvikler ve ayartıcılar, yönetim kurulu, denetim komitesinin tutumu, yönetim felsefesi ve işletme tarzı, yetkinlik, örgütsel yapı, yetkilerin ve sorumlulukların tayini, insan kaynakları politikaları ve uygulamaları ve ahlaki rehberlik konularında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Necdet Şensoy’un konferansını öğretim üyeleri ve öğrenciler dinledi.

Konferanstan sonra İİBF Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan, Şensoy’a bir teşekkür plaketi takdim etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.