Erzurum Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

Şeker pancarı hasadı başladı

Şeker pancarı hasadı başladı
Erzincan’ın Mercan, Kargın, Çadırkaya, Çayırlı merkez Zige ve Balıklı kantarlarında 2011-2012 Şeker Pancarı alım kampanyasının başlamasıyla birlikte pancar çiftçisi de hasada başladı.
Erzurum Ajans-Erzincan’ın Mercan, Kargın, Çadırkaya, Çayırlı merkez Zige ve Balıklı kantarlarında 2011-2012 Şeker Pancarı alım kampanyasının başlamasıyla birlikte pancar çiftçisi de hasada başladı.

Bölgede şeker pancarı hem yöre çiftçisi, hem de çevre il ev ilçelerden gelen tarım işçilerinin geçim kaynağını oluşturuyor. Bölgede en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Mercan, Kargın, Çadırkaya beldeleriyle, Çayırlı ilçesinde şeker pancarı hasadı bazı yerlerde makine, bazı yerlerde ise tarım işçileri tarafından yapılıyor.
Şeker Pancarı ekim alanlarını ve kantarları gezen Erzincan Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkan Yardımcısı Bülent Dumlu 1 Ekim 2011 tarihi itibariyle başlayan bu yılki alım kampanyasında Mercan kantarı 40 bin ton, Kargın kantarı 15 bin ton, Çadırkaya kantarı 20 bin ton, Çayırlı merkez kantarı 40 bin ton, Zige kantarı 20 bin ton ve Balıklı kantarı 20 bin ton şeker pancarı alımının yapılacağını belirterek, “Bölgede 40 bin dekar şeker pancarı hasadının yapılması planlanmaktadır. Şuna pancar hasadımız yeni başladı. Kimi çiftçimiz makine ile söküm yaparken, bazı çiftçilerimiz ise tarım işçilerine söküm ve kesim yaptırmaktadır. Pancar veriminin ortalaması ise bir dekarda 5 ton şeker pancarı belde edilmektedir. Makine ile bir dekar pancar hasadı 100 TL’ye yapılmaktadır. Bölgede bulunan şeker pancarı üreticisinden yaklaşık 150 bin ton şeker pancarı almayı hedefliyoruz. Pancar alımları 30 Kasım 2011 tarihinde sona erecektir. 60 günlük kampanya süresinde 6 kantar da 6 pancar boşaltma makinesi ile 24 saat alım yapılmaktadır. İsteyen üreticilerimizin pancarlarını direkt olarak fabrikaya götürecek nakliye ödemeleri 10’ar günlük devreler halinde ödenecektir.Alım kampanyasında 6 merkezden üreticiden alınmakta olan şeker pancarı taşıyıcı firma tarafından karayolu ile Erzurum Şeker Fabrikasına naklediliyor” dedi.

ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR TARIM ÜRÜNÜDÜR

Şeker pancarının stratejik bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Dumlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Şeker pancarı bir çok sanayinin gelişmesine öncülük etmekte,gübre eve ilaç sanayinin gelişmesine katkıda bulunmakta ve hayvan yemi olarak da hayvancılığa destek olmaktadır. Önemli bir istihdam yaratmaktadır. Bütün ülkelerin en önemli hedefleri tarımda kendi kendine yeterlilik gücüne ulaşmak ve ulaşılan bu gücün muhafazasını temin etmektir. Günümüzde insanların yeterli, dengeli, sağlıklı ve ekonomik beslenmelerini sağlamak yanında doğal dengenin korunması da çok önemlidir. Ülkemizde tarımın görevi ülke nüfusunu doyurmak, çalışanlarına iş temin etmek, ürün fazlasını ihraç ederek ülkenin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Memleketimiz tarımsal alanda kendi kendine yeter birkaç şanslı ülkelerden birisidir. Topraklarımız bereketli, verimli, tarımsal iklimimiz müsait, çiftçilerimiz çalışkan ve özverilidir. Bugün çiftçilerimizin hasadıdır. Hasat bizim kültürümüzde nimet demektir. Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bol kazançlı bir kampanaya diliyorum.”
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.