Spor Haber Girişi : 08 Ocak 2017 18:30

Sarıkamış şehitleri için, 7'den 70'e 25 bin kişi karda yürüdü

Sarıkamış şehitleri için, 7'den 70'e 25 bin kişi karda yürüdü
Enver Paşa komutasında 102 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik, 'Türkiye Şehitleri ile Yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşle anıldı.
Erzurumajans-Enver Paşa komutasında 102 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik, 'Türkiye Şehitleri ile Yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 6 derecede yapılan yürüyüşe, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte Türkiye'nin dört tarafından Kars'ın Sarıkamış İlçesine akın eden 7'den 70'e her yaştan yaklaşık 25 bin kişi katıldı.

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşulları ile karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına göre 60 bin asker şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz kıyafete yenilerek şehit düştü. Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış'taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları'ndaki sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca başkanlığındaki dönemin Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabaları ile kamuoyuna mal edildi. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan yaklaşık 25 bin kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk Köyü'nde buluştu. 'Türkiye Şehitleri ile Yürüyor' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bölge Valileri, Milletvekilleri, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, İl ve ilçe Belediye Başkanları, bölge komutanları, askerler, 15 Temmuz şehitlerinin yakınları, izciler, sivil toplum kuruluşları öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Katılımcılara kamyonlarla erzak, Türk bayrağı dağıtıldı ve şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

Saat 10.30'da başlayan yürüyüşte katılımcılar dev bayrak ve Atatürk Posterleri ile 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganlarıyla sıfırın altında 6 derece olan soğukta yürüyüşe başladı. Zorlu yürüyüşe katılanlar 8 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izleyerek Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki tören alanında sonlandıracak.

YÜRÜYÜŞ TAMAMLANDI

Saat 10.30'da başlayan yürüyüşte katılımcılar dev bayrak ve Atatürk posterleri ile 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganıyla sıfırın altında 6 derece soğukta yürüyüşe başladı. Zorlu yürüyüşe katılanlar 8 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izledi ve yürüyüş Yukarı Sarıkamış Mahallesi'ndeki tören alanında saat 12.30'da son buldu.

ÇANAKKALE'DEN GETİRİLEN TOPRAK ŞEHİTLİĞE DÖKÜLDÜ

Kar yağışı altında geçen yürüyüş sonrası bakanlar, Çanakkale'den getirilen toprağı Allahuekber Şehitliği'ne döktü. Komutanlar Sarıkamış harekatını anlattı ve saygı atışı yapıldı. Tören alanında yürüyüşe katılanlara çorba ikram edildi. 

Sarıkamış Şehitliği Anıtı önünde düzenlenen törende ilk olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuştu. Bakan Arslan, şunları söyledi:

"Ey gençler geçmişinizi iyi bilin. Ecdadının bu toprakları hangi şartlarda bize vatan olarak bıraktığını iyi bilin ki geleceğimiz o oranda sağlam olsun. Gençler toprağın kıymetini iyi bilsin gençler bir olmanın beraber Türkiye olmanın kıymetini iyi bilsin. Kendimize soruyorduk, 'Acaba anlatabildik mi, acaba gençlik apolitik mi yetişiyor, gençlik geçmişinden bi haber mi yaşıyor' diye tereddüdümüz vardı. Ama o gençler hepimizi mahcup etti. 15 Temmuz'da her biri yaşına bakmadan nasıl ki 100 sene önce 14-15 yaşındaki fidanlar burada bu toprakları bize vatan olarak bırakmak için şehit oldularsa meydana çıktılar. Kadınlarımızın her biri birer Nene Hatun oldu meydanlara çıktı. O Nene Hatun ki emzirdiği 6 aylık bebeğini evde bırakıp sokağa çıkmıştır. O bebek annesiz, babasız büyür ancak vatansız büyüyemez demişti. İşte 15 Temmuz'da milyonlarca Nene Hatun'un meydana çıkması yine bize dedi ki evet kadını ile genciyle yaşlısı ile her kes bu toprakların şehit kanı ile sulanıp, vatan olarak bırakıldığının farkında. İnşallah sonsuza kadar da böyle devam ettirilecek. 15 Temmuz'da çok güzel dersler veridi. Bugün dahi ülkemizde içeride dışarıda istikbalimiz ve istiklalimiz için ülkemizin bekası için gözünü kırpamadan şehadet şerbetini içmeye hazır Mehmetçiğimiz ve güvenlik güçlerimiz var. Anadolu coğrafyasının her yerinde komşu da yangının söndürülüp o yangının ülkemize sıçramaması için hareket eden askerimiz, silahla kuvvetlerimiz, gençlerimiz, çocuklarımız var. Allah onların hepsinden razı olsun. Allah onlardan razı olsun ki biz inşallah aldığımız emaneti aynı sağlamlıkla aynı kararlıklıkla gelecek nesillere aktaracağız. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın."

Bakan Arslan'ın ardından kürsüye çıkan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu yıl 102'incisi düzenlenen Sarıkamış Anma Yürüyüşünün 81 vilayette yapıldığını belirtti. Bundan önceki bütün törenlerde da şehitlerimizi anmak için dualar ve Kura'an-ı Kerimler okunarak tüm Türkiye'de ve dünyaya bunu haykırdıklarını belirten Bakan Kılıç şöyle dedi:

"Ancak bu senenin çok daha farklı bir özelliği var. Bu sene yani Ocak 2017'deki anma törenlerinde 15 Temmuz 2016 gecesinde Türkiye'de yaşanan ihanetin kalkışmanın bertaraf edilmiş olmasından sonra Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşlerinde ilk kez beraberiz. Genciyle yaşlısıyla tüm vatandaşımız burada. Şunu söylüyoruz, 102 sene önce nasıl ki ecdadımız burada vatan uğruna, millet uğruna, bayrak uğruna şehit oldular 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanımızın çağrısı, Başbakanımızın daveti ile meydanlara çıkan aziz milletimiz yine bayrağına, devletine ve milletine sahip çıktı. Emaneti yere düşürmedi. Dolayısıyla bu sene burada ecdadımıza, 'İzindeyiz, sizin fedakarlığınızı biliyoruz her daim sahip çıkacaktır' dedi. Türk Silahlı Kuvvelerinin unsurları şu anda Fırat Kalkanı Operasyon çerçevesinde Suriye'de, Irak'ta ve dünyanın farklı yerlerinde görev yapmakta. 15 Temmuz gecesinden sonra bu aziz milletin silahlı kuvvetlerinin uzun yıllar kendine gelemeyeceğini iddia edenler vardı. Ama şehitlerinden ve ecdadından gücünü alan gerçek Türk Silahlı Kuvvetleri hiçbir zaman hiçbir görevde başarısız olamayacağını tekrar dünyaya haykırıyor. İçlerine sızmış olan hainleri ayıklıyor, ayıklıyoruz. O hainleri ayıklamak bizim şehitlerimiz karşı boynumuzun borcudur ve onları ayıklayacağız. Yine emniyet teşkilatımızın içine sızmış bu hainleri yok etmek ayıklamak boynumuzun borcudur ve biz bunu yapıyoruz. Emniyet teşkilatımızın mensupları aynı TSK'daki gibi fedakarlıkla 24 saat görev başında bu bayrağı koruyor Allah hepsinden razı olsun. Bizim görevimiz onlara karşı olan görevimiz bu milletin içerisine ihanet yapak için sızanlara, bu millete karşı durmaya çalışanlara, bu milletin bayrağına göz dikenlerine gözünü, devlete uzanan elleri kırmak bizim boynumuzun borcudur ve biz bunu yapıyoruz, yapacağız kimsenin şüphesi olmasın. Nasıl ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale'de sizlere taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum dediği Mehmetçik hiç gözünü kırpmadan ileri atıldıysa bugün yine aynı şekilde Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız meydanlara çıkın ben de sizler beraber meydanlarda olacağım dediği de aynı şekilde bu millet yürüdü. Buradan hainlere ve terör örgütlerine tek birşey söylüyoruz, gelin gelin de bu milletin gücünü görün. Sizler yok olacaksınız ama şunu bilin biz bir ölür bin diriliriz. Bizim şehitlerimiz cennete gidiyor, bizim şehitlerimiz bu milletin bağrında, tarihinde ölümsüzleşiyor ama sizi kimse hatırlamayacak, yad etmeyecek. Ama işte bu aziz millet, şehitlerini nasıl 102 yıl sonra yad ediyorsa her yıl bu şehitlerimiz anılacak."

Van ve Hakkari ve Bitlis'te binlerce kişi Sarıkamış şehitleri için yürüyüş

Van, Hakkari ve Bitlis'te Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıldönümü nedeniyle yürüyüşler yapıldı. Hakkari'deki etkinliğe katılanlar 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezinde 3 kilometrelik yolda 1 metreyi bulan karda yürüdü.

Van'daki yürüyüş ve anma törenleri Gevaş İlçesi'nde bulunan Abalı Kayak Merkezinde yapıldı. Yürüyüşe Van Valisi İbrahim Taşyapan, Edremit Kaymakamı Atif Çiçekli, Gevaş Kaymakamı İshak Çınar, Gürpınar Kaymakamı Osman Doğramacı, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Yüksel Oğuz, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, sporcular, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Soğuk havaya rağmen yüzlerce vatandaş 5 kilometrelik bir yürüyüşle Türk bayraklarıyla zirveye çıktı. Tekbirler eşliğinde yürüyen kalabalık okunan ilahilere de eşlik etti.

SONSUZA KADAR VATANA SAHİP ÇIKACAĞIZ 

Burada konuşan Vali İbrahim Taşyapan, sonsuza kadar vatana sahip çıkacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Vatanımıza, şehitlerimize, manevi ve milli değerlerimize, kardeşliğimize sahip çıkmalıyız. Sarıkamış'taki askerlerimiz göğüslerindeki imanla vatanın kurtarılması için hiç geri adım atmadan o soğukta şehit oldular. Mazimizden ve manevi değerlerimizden aldığımız güçle kalkınmamızı ilerleterek, dünyanın en önemli ülkesi olacağız. Memleketimizin ne şartlarda kurtarıldığını her vesileyle anlatmalıyız. İşte Sarıkamış da bunlardan biridir. Askerlerimiz, dağlarda eksi 40 derece soğukta bu vatanı yedi düvele karşı savundular. Onun için bizde bu vatanın kıymetini bilmeliyiz."

HAKKARİ'DE 1 METRE KARDA 3 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER 

Hakkari'deki anma töreni ve yürüyüş ise il merkezine 12 kilometre uzaklıktaki 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezinde yapıldı. Yürüyüş için Şivekör tepesinde toplanan aralarında Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak eşi Funda Toprak, Hakkari İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürü Reşit Güldal, öğrenciler, polis, asker ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Yer yer kalınlığı 1 metreyi bulan karda soğuk havaya rağmen yürüyen kalabalık, 3 kilometrelik parkurun sonunda kayak merkezine ulaştı. Burada okunan Kuran'ı Kerimin ardından Sarıkamış şehitler için dua edildi. Burada açılan resim sergisini gezen Vali Cüneyit Orhan Toprak konuşma yaptı. Birlik ve beraberlik mesajı veren Vali Toprak, şunları söyledi:

"Bugün Hakkari'deki gençlerimiz, askerlerimiz, polisimiz ve vatandaşlarımızla beraber 102 sene önce vatan, millet ve bayrak için hiç düşünmeden verilen emirleri yerine getiren ve maalesef aşırı soğuklar yüzünden şehit olan atalarımızı anmak üzere bu yürüyüşü tertip ettik. Bu vesileyle atalarımızın ne zorluklarla mücadele ettiklerini, nelere katlandıklarını ve vatan, millet, bayrak uğruna nasıl şehit olduklarını hep beraber idrak ettik. Biraz da olsa onların zorluklarını anıp, onların ne kadar büyük fedakarlık yaptıklarını bütün duygularımızla hissettik. Gençlerimiz, bu mukaddes kutsal bayrağımızın 24 saat dalgalandığı bu topraklar için atalarının he kadar fedakarlıklar gösterdiğini görmüş oldular. Vatan sevgilerinde, manevi şuurlarında inşallah bu yürüyüşün bir artı etkisi olacağını düşünüyoruz. Bu topraklar kolay kazanılmadı, kolay elimizde durmuyor. Bugün de hala bu hain emelleri üzerimizde gerçekleştirmeye çalışanlar var. Fakat şanlı tarihimizde olduğu gibi, bundan sonra da hiç bir hain emel amacına ulaşamayacak. Bu gençlerimiz, bu askerimiz, bu polisimiz, bu vatandaşımız, bu kardeşlerimiz olduğu müddetçe bu topraklarda ay yıldızlı bayrağımız sonsuza kadar dalgalanacak. Biz bugün olduğu gibi birlik, beraberlik, kardeşlik içerisinde devletimizi çok daha huzurlu, sağlıklı, güçlü yarınlara hep birlikte taşıyacağız."

BAYRAK İÇİN CANLARINI FEDA ETTİLER 

Bitlis'teki anma törenleri ve yürüyüş Nemrut Kayak Merkezi'nde gerçekleştirildi. Nemrut Dağı'ndaki otelin önünde toplanan aralarında Bitlis Valisi Ahmet Çınar ve kurum amirlerinin de bulunduğu grup ellerindeki Türk bayraklarıyla "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı atarak, yaklaşık 1 kilometrelik yolu yürüdü. Kuran'ı Kerim okunmasının ardından şehitler için dua edildi. 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanı ardından Bitlis Valisi Ahmet Çınar konuştu. Vali Çınar, şunları söyledi:

"Şehitlerimiz çetin bir kış günü dağlarda, karda ve bütün milli değerlerimizi ifade eden bayrak için canlarını feda ettiler. 100 yıl önce bizim bütün milli onurumuzu ve haysiyetimizi çiğneyerek, vatanımızı elden almak için gelenler şimdi yine kıyımıza yanaştılar. Hedef yine aynı. Bunların her biri birer cinayet örgütü kendi insanlarına iyi davranıyorlar. Evrensel anlamda hiçbir değere ve insani değere itaat etmiyorlar. Başkasının olanı zorla alıyorlar. Gittikleri her tarafı cehenneme çevirdiler. Bunların medeniyet köklerinde sıkıntı var, insanlık yok. Bunlar İslam ülkelerini cehenneme çevirmek için bilerek saldırdılar. Bunlar sürekli İslam aleminin insanına saldırdılar, tecavüz ettiler ve örgütler kurdular. Bu bir taktiktir. 100 yıl önce kendileri gelmişti şimdi ise kurdukları örgütlerle geliyor. Ama biz o tek dişi kalmış canavarın dişini kıracağız. Türkiye Müslüman olmayan ülkeler dahil hepsinin duasını alıyor. Vuruldukça büyüyoruz. Millet olarak tarihten ibret aldık, asla o kötü tarih tekrarlanmayacak."


Sivaslılar, Sarıkamış şehitleri için yürüdü

Sivas'ta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yılı etkinlikleri kapsamında Şehitleri Anma Yürüyüşü düzenlendi.

4 Eylül Spor Salonu önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Her şey vatan için', 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganları attı. Yürüyüşe, Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Emniyet Müdürü Turan Aksoy, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş İnönü Bulvarı üzerinde devam ederek, Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi. Daha sonra Atatürk Anıtı önünde, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Kuran okunması ve şehitler için dua edilmesinin ardından konuşan Sivas Valisi Davut Gül, şunları söyledi:

"Milletimiz şehitlerine her zaman sahip çıkıyor. 102 yıldır da sahip çıkmaya devam ediyor. İnanıyorum ki Anadolunun her tarafında bu böyle ve böyle olmaya devam edecek. Sarıkamış şehitlerinin şehit olma sebebi tek millet, tek devlet, tek vatan ve tek bayrak içindir. Şimdi de bizim milletimiz aynı duygularla nerede olursa olsun bu topraklara bu vatana sahip çıkıyor ve sahip çıkmaya devam edecek. Bu Çanakkale'de de böyleydi, Birinci Dünya Savaşı'nda da böyleydi, Kurtuluş Savaş'ında da böyleydi, Kıbrıs'da da böyleydi, şimdi de böyle. Ben bu vesileyle bu organizasyon da emeği geçenlere teşekkür ediyorum ve Sarıkamış şehitlerimizi rahmetle anıyorum."

Tokat'ta Sarıkamış Şehitleri için yürüyüş

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümünde, Tokat'ta 'Şehitleri anma yürüyüşü' düzenlendi.

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümü dolaysıyla Gaziosmanpaşa Stadyumu önünden başlayan yürüyüşe Tokat Vali Yardımcısı Mehmet Gödekmerdan,Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, İl Jandarma Komutanı Hidayet Arıkan, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, bazı protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşe katılan yaklaşık bin kişi, ellerinde Türk bayrakları ile 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları eşliğinde yürüdü. Yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşe vatandaşlar alkışlarla destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda sona eren yürüyüş de dualar okundu.

Tokat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemil Çağlar, "Vatan, millet ve inançları uğruna can veren ecdadımızın neler hissettiğini biraz olsun anlamak için çocuğu, genci, yaşlısı ile bugün bir araya geldik. Tokat bu ülkeye, bu toprağa, bu vatana ve devletine sahip çıkıyor. Sarıkamış'ta dün ecdadımız soğuk karın altında şahadete koşarken, 15 Temmuz'da Ömer Halisdemir de aynı ruhtur. İzmir'de ki Fethi Sekin aynıdır. Yasin Börü aynıdır. Yani okçular tepesini terk etmeyen bir milletiz. Bir ölüyoruz bin yürüyoruz. Bu şunu gösteriyor artık bu gençlik, bu millet emperyalizmin, küresel ayak oyunlarına ülkesini milletini temsil etmeyecek. Her kesimi ile beraber kenetlendiğini beraber olduğunu gösteriyor. Yaşlısı ile genciyle birlikte hep beraber yürüdük" dedi.

Sarıkamış Şehitleri Erzincan'da anıldı

Erzincan'da, "Vefakar Gençlik Fedekar Ecdadını unutmayacak" sloganı altında Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşü düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş Ali Kemali Caddesi'nden başlayarak, Cumhuriyet Meydanı'nda son oldu. 

Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma yürüyüşüne Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Belediye Başkanı Cemaletttin Başsoy, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının temsicileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş Ali Kemali Caddesi üzerindeki 13 Şubat Stadyumu önünde başladı. Binlerce kişiden oluşan kortej zaman zaman tezahüratlarda bulunarak, eski mit kavşağı üzerinden Ordu Caddesi'ne oradan da Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Burada saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Sarıkamış Şehitleri için yapılan duanın ardından konuşmalar ile anma programı sona erdi. 

Sarıkamış şehitleri, Adıyaman'da anıldı

Adıyaman'da, Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümü nedeniyle yürüyüş düzenlenerek şehitler için anma töreni düzenlendi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş, Mimar Sinan Kültür Parkı önünde başladı. Vali Abdullah Erin, Ak Parti milletvekilleri Adnan Boynukara ve Halil Fırat, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla tekbirlerle Gölbaşı Caddesi üzerinden valiliğe kadar yürüdü. Kalabalık, burada şehitler için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı ile Kuran okunarak dua edildi.

Burada konuşan Vali Abdullah Erin, son günlerde yaşanan terör saldırılarını kınayarak şunları söyledi:

"30 yıldır, 40 yıldır uğraştığımız ve mücadele ettiğimiz PKK terör örgütü kesinlikle Kürtlerin temsilcisi değildir. Kürtlerin hakkını hukukunu savunduğu iddiası yalandan ibaret olduğunu ifade ediyoruz. Aynı Çanakkale'de, Sarıkamış'ta olduğu gibi o zamanda Kürt, Çerkez, Türk kardeşler ve bu vatan toprakların üzerinde bulunan vatan evlatları omuz omuza vereceğiz. Düşmana karşı büyük bir mücadele verdiler. Bu vatanda yaşayan bu millet kardeştir kardeşliği bölemeyecekler. İzmir'deki kahramanımız bir Kürt çocuğu, bu vatanın aziz bir evladıydı, şehit oldu. Öbür taraftan verdiğimiz şehitler var. İstanbul'da bu son saldırıda Kayseri'de memleketimizin diğer taraflarında karşı karşıya kaldığımız saldırıda yitirdiğimiz evlatlarımızın kimisi Kürt, kimisi Türk, kimisi Arap, kimisi Çerkez; bu renkler zaten vatanın toprağının milliğini temsil ediyor."

Sarıkamış şehitleri anıldı

Yozgat'ta Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yılı anma etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş, Rıza Kayaalp Spor Salonu önünden başladı, Lise Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Yürüyüş sırasında katılımcılar tekbir getirip, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganı attı. Cumhuriyet Meydanında devam eden programda saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Yürüyüşe Yozgat Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Bozok Üniversitesi Rektörü Salih Karacabey, Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Kılınçaslan, daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Vali Yardımcısı Şükrü Çakır yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, Sarıkamış şehitlerini ve bütün şehitleri saygı, minnet ve rahmetle andıklarını söyledi. Kuran'ı kerim okunduktan sonra, İl Müftüsü Salih Sezik dua etti. Program sonrasında katılımcılara salep ikram edildi.

Sarıkamış şehitleri Antalya'da anıldı 

Sarıkamış Harekatı sırasında şehit düşen askerler, Antalya'da törenle anıldı.

'Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak' sloganıyla, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde gerçekleştirilen Sarıkamış Yürüyüşü'nün Antalya'daki töreni, Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe, Antalya vali yardımcıları, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ve öğrenciler katıldı. 100 metre bayrakla yürüyen yaklaşık 1500 kişi, Karaalioğlu Parkı'na kadar geldi. Atlı polislerin eskortluk ettiği yürüyüş sırasında ev ve işyerindekileri alkışlarla destek verdi.

Burada kurulan platformda Muratpaşa Müftüsü tarafından Kuran-ı Kerim okundu. Özgecan Aslan Gençlik Merkezi öğrencilerinin hazırladığı Sarıkamış Şehitleri gösterisi izleyenleri ağlattı. Tören, Muratpaşa Belediyesi Spor Müdürü Özer Bedir nezaretinde hazırlanan yağsız buğday çorbasının dağıtımıyla son buldu.

Kırıkkale'de, Sarıkamış yürüyüşü

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümünde, Kırıkkale'de düzenlenen tören ve yürüyüşle şehitler anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda ellerinde Türk bayrakları eşliğinde etkinliğe katılanlar, Fevzi Çakmak Caddesi, Atatürk Bulvarı, Ulubatlı Hasan ve Hürriyet Caddesi üzerinden tekbir getirerek tekrar Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Kırıkkale Valisi Mehmet İlker Haktankaçmaz, okunan İstiklal Marşı ve yapılan dua sonrası yaptığı konuşmada, 102 yıl önce Sarıkamış'ta 60 bin şehidi anmak üzere toplantıklarını belirtti. Haktankaçmaz, "Bu millet, bu toprakları kolay kazanmadı diyoruz. Sarıkamış bunlardan birisi,, Çanakkale, Yemen bunlardan birisi. Bugün ülkemizin dört bir köşesinde görev yapan güvenlik, kamu görevlileri, bunların canlı şahitleri. Geçmişten bugüne bize bu toprakları vatan yapan, miras bırakan ecdadımızın, şanlı kahramanlarımızın ruhlarının şaad olmasını diliyorum. Bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize şifalar diliyorum. Bizim yataklarımızda rahat uyuyabilmemiz için görev yapan huzur içinde yaşamamız için görev yapan bütün kamu görevlilerimizi tebrik ediyorum" dedi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Rifat Ünlü ise konuşmasında, "Bütün zorluklara rağmen Sarıkamış'taki Mehmetçiğimiz bedenlerinde can, dizlerinde derman kalmayıncaya kadar geri dönmeyi asla düşünmediler. Onlar 20'nci yüzyılın en büyük destanını yazdılar. Bizler de onların torunları olarak, onlardan aldığımız güçlü Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu kutlu yürüyüşüne birlikte devam edeceğiz" dedi.

Şanlıurfa'da, Sarıkamış şehitleri anıldı

Şanlıurfa'da, Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıldönümü nedeniyle yürüyüş ve anma töreni düzenledi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş Rabia Meydanı'nda başladı. Törene; Vali Vekili Tarık Açıkgöz, 20'nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşte kalabalık 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez', 'Vatan sana canım feda' sloganlarıyla Bediüzzaman Mezarlığı Şehitliği'ne kadar yürüdü. Burada İl Müftüsü İhsan Açık tarafından şehitler için dua edildi.

Vali Vekili Tarık Açıkgöz, şehitlerin anma bilincinin önemine değinerek, şöyle dedi:

"Sarıkamış'da şehit düşen ecdadımızı anlamak çok önemlidir. Bu tarihi bilinci başta gençlerimiz olarak tüm milletimize yaşatmak adına, onların bu bilinci hatıralarında taşımaları önemlidir. Bu bilinç her zaman devam edecektir. Gençlerimizin ve vatandaşlarımızın ay yıldızlı bayrağımız altında üzerilerine düşen görevleri yerine getireceğine inancım tamdır."

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, bir araya gelerek şehitleri andıklarını söyledi.

Sarıkamış şehitleri Kayseri'de anıldı

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümünde, harekatta şehit olan askerler, Kayseri'de düzenlenen yürüyüş ve etkinliklerle anıldı.

Kayseri Valiliği önünde başlayan Sarıkamış Şehitlerini Anma programına Vali Süleyman Kamçı, Kayseri 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, askerler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mehteran takımının marşı ile başlanan yürüyüş Garnizon şehitliği önüne kadar devam etti. Yürüyüş sırasında öğrenciler 'Ne mutlu Türküm diyene' sloganı attı. 

Yürüyüş sonrası konuşan Vali Süleyman Kamçı, "10 binlerce vatan evladımızın soğuk iklim şartlarına aldırış etmeden düşman üzerine yürüdüğü fakat karlarla kaplı Allahu Ekber Dağ'larının zirvelerini aşamayarak şehitlik mertebesine ulaştığı Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıldönümündeyiz. Sarıkamış'taki hazin yenilgi 1. Dünya Savaşı'nın kaderini doğrudan etkilememişti ama zihinlerde yarattığı etkiyi hala hissetmekteyiz. Vatanın kutsallığı inancıyla şehitlik mertebesinden başka varacak daha yüce bir makam olmadığı bilinciyle cepheye giden askerlerimiz toprağın kara bağrına kefensiz gömülmüşlerdir. Sarıkamış'ta şehit olan vatan evlatları Türk milletinin Allah yolunda vatan, millet ve bayrak için ölümü göze almaktan çekinmeyeceğinin en bariz örneğini sergilemişlerdir. Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan 10 binlerce vatan evladını saygı, şükran ve rahmetle anıyorum" dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Tekden Koleji öğrencileri tarafından tiyatro gösterisi yapıldı. Gösteride asker kıyafeti giyen öğrenciler, Kayseri Komando Tugayı'nda daha önce görev yapan bazı askerlerin anılarını anlattı. İl Müftüsü Şahin Güven tarafından okunan duanın ardından program sona erdi.

Sarıkamış şehitleri için yürüdüler 

Balıkesir'de, Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yılında, şehit olan askerler, yürüyüş ve çeşitli etkinliklerle anıldı.

Balıkesir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün düzenlediği etkinlik bugün saat 07.30'da Yıldırım Camisi'nde sabah namazı ve Kuran-ı Kerim okunması ile başladı. Ardından Sarıkamış şehitleri yürüyüşü gerçekleştirildi. Saat 10.00'da Zağnos Paşa Camisi önünden başlayan yürüyüş öncesi tüm katılımcılara üzeri Türk bayrağı işlemeli, kaşkol ve bere dağıtıldı. Mehter takımı eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte askerler dev Türk bayrağını taşıdı. Gençler, 'Sarıkamış buz kesiyor ey paşam', 'Unutmak mümkün mü Sarıkamış' yazılı pankartlar açtı. Kurtdereli Spor Salonu'nda sona eren yürüyüşe Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Şahan Çoker protokol üyeleri ve gençler katıldı. Salon önündeki etkinlikte şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Gençlik Merkezi Dil Eğitimleri Atölyesi gençleri, İstiklal Marşı'nı işaret dili anlatımıyla okudu. Duaların ardından konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürvekili Halil İbrahim Koyuncu, "Vatanı, milleti, inançları, kutsalları, bayrağı için şehit olmuş tüm kardeşlerimizi hayırla, şükranla ve rahmetle yadediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kutlu yürüyüşü hiç bir zaman durmayacaktır. Bizler milletçe Sarıkamış'ta ecdadımızın yürüdüğü, nefeslerin donduğu, yüreklerindeki vatan aşkının onlara rehbar olduğu noktada onlar gibi yürümeye devam edeceğiz. Gençler, bunun en büyük teminatı ve milletimizin, devletimizin geleceğidir" dedi.

Etkinlik şiirler ve şehitlerin ruhuna okunan dua ile sona erdi. Yürüyüş öncesi dağıtılan atkı ve bereler Halep'teki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere geri toplandı.

Sarıkamış şehitleri için yürüdüler 

Nevşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yılı etkinlikleri kapsamında kar altında Şehitleri Anma Yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılanlara bere atkı, eldiven ve Türk bayrağı dağıtıldı.

Gençlik Spor İl Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganı attı. Sıfırın altında bir derecede başlayan yürüyüşe, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Vali Yardımcısı Nurettin Ateş, İl Komutanı Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Ziyaddin Cavlak, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Ünlübay yanı sıra daire müdürleri öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş Şehitlik anıtı önünde sona erdi.

Burdur'da Sarıkamış şehitleri için yürüyüş 

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümü dolayısıyla Burdur'da şehitleri anma yürüyüşü düzenlendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 81 ilde 'Vefakar Gençlik Fedakar Ecdadını Unutmayacak' sloganıyla gerçekleştirilen Sarıkamış Yürüyüşü Burdur'da Şeker Meydanı'ndan başladı. Yürüyüşe, Vali Şerif Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, 58'inci Piyade Alay Komutanı Albay Hakan Tutucu, Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Emniyet Müdürü Saim Akpınar ve diğer protokol üyeleriyle, askerler, gençler ve halktan oluşan binin üzerinde kişi katıldı.

Türk bayraklarıyla şehitliğe kadar yürüyen grup 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez', 'Ne mutlu Türk'üm diyene', 'Ya Allah, bismillah, Allahu ekber' sloganları attı. Şehitlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kuran okunması ve dua edilmesiyle program sona erdi. Programa katılanlara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından çorba ikram edildi.

Edirne'de eksi 10 derecede Sarıkamış şehitleri yürüyüşü

KARS Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda 102 yıl önce şehit olan 90 bin asker, Edirne'de de anıldı. Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık sıfırın altında 10 dereceye kadar düşen soğuk havada 5 kilometre yürüyerek Atatürk Anıtı'nda şehitleri andı. Soğuk hava nedeniyle Edirne Belediye bando takımının müzik aletleri dondu.

Kars Sarıkamış İlçesi'nde Allahuekber Dağları'nda 1915 yılında şehit olan 90 bin asker için Edirne'de anma programı düzenlendi. Gençlik Hizmetleri Spor Müdürlüğü önünde Edirne Valisi Günay Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran ve daire müdürleriyle öğrencilerden oluşan kalabalık, sıfırın altında 10 dereceye kadar soğuk havada yaklaşık 6 kilometre yürüyerek Atatürk anıtına geldi. Atatürk Bulvarına ay yıldızlı atkı ve berelerle çıkan grup, ellerinde 'Sarıkamış vefakar, fedakar gençlik ecdadını unutmayacak' yazılı pankart taşıdı.

'ŞEHİT OLURKEN BİKE KOLKOLA'

Atatürk Anıtı'nda Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından Edirne Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Serhat Ocak, Sarıkamış harekatının şanlı Türk tarihinin hüzünlü yapraklarından biri olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:

"Sarıkamış bir ölümsüzlük destanı, tarihimizin beyaz dramıdır. Dondurucu soğukta ve tipide zor şartlar altında, vatan için çıktıkları bu kutlu yolda şehit olurken bile kol kola giren, ebediyete bu şekilde giden Mehmetçiğin bu acı destanı fedakarlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar, birlik ve kardeşliğimizin, vatanın ve milletin şartları ne olursa olsun bölünmeyeceğinin çok önemli bir nişanesidir."

BANDO ALETLERİ DONDU

Edirne Belediye bandosu ilk marşı çaldıktan sonra sıfırın altında 10 derecede olan soğuk hava nedeniyle bazı müzik aletleri dondu. Konuşmaların ardından Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm Sarkamış şehitleri için dua okurken, kapanış programında bando takımından bazları donan müzik aletleri nedeniyle marşlara eşlik edemedi. Anma programının ardından Edirne Kızılay Şubesi tarafından katılanlara sıcak çorba dağıtıldı.

TEKİRDAĞ'DAKİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ

Sarıkamış Harekatının 102'nci yıl dönümü nedeniyle Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından anma yürüyüşü düzenlendi. Atatürk Bulvarı Turizm Otelcilik önünden başlayan yürüyüş, sahil dolgu alanda son bulurken, anma programına Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Tekirdağ Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hazan Kadir Kardaş ile yaklaşık 150 askeri personel ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sahil dolgu sahada sıfırın altında 10 derecelik soğuk havada şehitler anılırken, program sonunda Kızılay tarafından sıcak çorba ikram edildi.

Şırnak, Siirt ve Bingöl'de Sarıkamış şehitleri anıldı

Sarıkamış Harakatı'nda şehit olan askerler, Şırnak, Siirt ve Bingöl'de düzelenen yürüyüşler ve etkinliklerle anıldı.

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümü nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak başlatılan Sarıkamış şehitleri için anma yürüyüşü, Şırnak'taki yürüyüş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden start aldı. Stadyuma kadar düzenlenen anma yürüyüşünde konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci, öğrencilere Sarıkamış'ta askerlerin nasıl şehit olduğu konusu araştırmalarını istedi. Ekinci, "Sarıkamış'ta kaybettiğimiz 90 bin şehidin 102'nci anma yıl dönümü bugün. 90 binin üzerinde vatan evladı bu ülke, için, bu vatan için, bu toprak için canlarını seve seve verdiler. Allahu Ekber Dağları'nda birçoğu donarak şehit oldu. Geriye kalan kısmı da Rus askerleri ile savaşarak yaklaşık 18 bin askerimiz şehit olmuştur. Toplamda 90 binin üzerinde şehit vermişizdir. Hepimizin bildiği gibi bu topraklar kolay kolay kazanılmadı. Kolay kolay bugünlere gelmedik" dedi.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ DA BİNGÖL'DE YÜRÜDÜ

Bingöl'de organize edilen yürüyüşe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Halk Eğitim Merkezi önünde toplanan kalabalık, ellerinde bayraklarla Genç Caddesi 15 Temmuz Direniş Meydanı'ndan Valilik önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Valilik önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardında burada konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sarıkamış olayının Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan önemli bir olay olduğunu dile getirerek, o dönemin iyice incelenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Sarıkamış'ta bu vatan için canını feda etmiş olan bütün şehitlerimizi minnetle yad ediyoruz. Allah hepsine rahmet eylesin. Vatan için, millet için şehit olmuş bütün şehitlerimizi saygıyla minnetle yad ediyoruz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğruna ölen varsa vatandır. Biz buna inanıyoruz. Bize bu toprakları vatan yapan şehitlerimize minnettarız. Onları her zaman kalbimizde yaşatıyoruz. Onların bıraktığı emanete de he beraber sahip çıkacağız. Son dönemlerde terör nedeniyle hayatını kaybetmiş olanlara, şehit olmuş olanlara da Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyoruz. Bizim o dönemleri çok iyi incelememiz ve anlamamız lazım. Aslında bugün yaşadığımız bir takım hadiseler, 102 sene önce yaşananlarla benzerlikler teşkil ediyor. 15 Temmuz'da ülkemize saldıranlarla birinci dünya savaşında saldıranlar farklı değil. Yüz yıl önce yapılan hesaplar neyse, bugün de aslında benzer hesaplar yapılıyor. Bu ülkeyi parçalamaya, gücünü azaltmaya çalışıyorlar. Kardeşliğimizi zayıflatmaya çalışıyorlar. Vatanımızı işgale açık hale getirmeye çalışıyorlar. Geçmişi de çok iyi anlayıp, geleceğe yürümemiz lazım. 15 Temmuz'daki kahramanlıklar, Sarıkamış'tan, Çanakkale'den farklı değildir. Aynı ruhun yeniden tezahür etmiş halidir."

SİİRT

Siirt'te, Sarıkamış şehitleri için 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'nda başlatılan yürüyüş, Atatürk Anıtı ve Güres Caddesi güzergahından devam ederek, Siirt Üniversitesi merkez kampusunda sona erdi. 

Türk bayrakları ve Sarıkamış destanını anlatan pankartların taşındığı yürüyüşe, Vali Vekili Bünyamin Kuş, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Baro Başkanı Av. Nizam Dilek'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe katılan binlerce kişi 'Kahrolsun PKK', 'Vatan sana canım feda', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları atarak yürüyüşü tamamlandı. 

Anma programının ikinci bölümüne ise Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsünün konferans salonunda devam edildi. Siirt Üniversitesi kampüsü salonuna gelen Siirtliler, Müftülük tarafından organize edilen Kuran-ı Kerim tilaveti dinletildi. İl Müftülüğünce, Kuran kurslarında ve camilerde okunan 102 hatmin duası okutuldu. Törende daha sonra Sarıkamış harekatı ile ilgili belgesel film izlendi.

Zonguldak'ta Sarıkamış yürüyüşü 

Zonguldak'ta, Sarıkamış Harekatı'nın 102''nci yıl dönümünde, donarak şehit olan on binlerce asker için kar altında anma yürüyüşü düzenlendi.

Sarıkamış'ta şehit düşen Mehmetçikleri anmak için yaklaşık bin kişi, Mithatpaşa Mahallesi Gazipaşa Caddesi'ndeki Madenci Anıtı'nda buluştu. Yürüyüşe Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Haluk Selvi, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Kalabalık, hava sıcaklığının sıfırın altında 3 derece olmasına karşın ellerindeki Türk bayraklarıyla yürümeye başladı. İl Emniyet Müdürlüğü, yaklaşık 200 metre uzunluğunda bayrak açtı. 'Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak' yazılı pankart taşıyan grup 'Ne mutlu Türk'üm diyene', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Her Türk asker doğar', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' ve 'Vatan sana canım feda' sloganları attı. Yoğun kar yağışı altında yaklaşık iki kilometre süren yürüyüş Yayla Mahallesi'ndeki Fener Stadı'nda sona erdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitler için Kuranı Kerim okundu, dua edildi. Ardından öğrenciler dev Türk bayrağı ve 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' yazılı pankart açtı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz, "Cuma ve cumartesi günü hava açıktı. Bugün kar yağışlı. Sarıkamış'ta şehitlerimiz donarak onbinlerce can verdik. Onların donduğu yerde bizim bir saatlik yürümemizin adı bile okunmaz. Şehitlerimizi bir kez daha yad ediyoruz. Allah'tan rahmet diliyoruz" dedi.

Sinop'ta Sarıkamış Şehitleri anıldı

Sinop'ta Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümünde şehit askerleri anmak için yürüyüş düzenlendi.

Enver Paşa komutasında 1915 yılında düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik için Sinop'ta yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş, eski garaj önünden başlayıp Şahin Tepesi'nde sona erdi. Yürüyüşe Sinop Valisi Hasan İpek, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüş sonunda konuşma yapan Vali İpek, "Rusların Doğu Anadolu'daki saldırılarına karşı ülkesinin savunmak için 102 yıl önce şehit olan Sarıkamış şehitlerimizin ruhu şad olsun. Bir tek peygamberler ve şehitler kıyamet gününde ailesi için şefaatçi olabilirler. Bu anlamda dua ediyoruz ki bu karda, kışta yağmurda buraya geldik ki onlarda bize şefaatçi olsunlar" dedi.

Törende ayrıca öğrenciler tarafından şiir dinletisi sunuldu. Sarıkamış Şehitleri için Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasının ardından tören sona erdi.


DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.