Bölge Haber Girişi : 22 Aralık 2009 17:44

Sarıkamış şehitleri anılıyor!...

Sarıkamış şehitleri anılıyor!...
Atatürk Üniversitesi'nce, Sarıkamış Harekatı'nın yıldönümünde Allahüekber Şehitlerini düzenlenen programla anacak.

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi’nce, Sarıkamış Harekatı’nın yıldönümünde Allahüekber Şehitleri’ni düzenlenen programla anacak.

Yarın saat 19.00’da Atatürk Üniversitesi Mavi salonda düzenlenecek seminer programında Sarıkamış Harekatı anlatılacak. Konuyla ilgili olarak Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Selami Kılıç, ‘Tarihin önemi’, Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez de, ‘ Sarıkamış Harekatı’nın seyri ve sonuçlarını’ anlataca

24 Aralık günü ise Eski Hükümet Meydanı’nda Özel Güneş İlköğretim Okulu yanında anıtsal rölyefin açılışı yapılacak. Erzurum’un kahraman çocukları adı verilen anıtsal rölyefin açılışı sabah saat 08.00’de gerçekleştirilecek. Aynı gün Şenkaya ilçesinin Bardız Şehitliği’ne saat 11.30’da bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

25 Aralık günü saat 13.30’da Kültür Merkezi A salonunda düzenlenecek anma programında ise Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak bir konuşma yapacak. Toplantıda daha sonra Oturum Başkanlığı’nı Bakü Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ahmet Saniç’in yöneteceği panelde ‘Bulaşıcı Hastalıklar ve Savaşlardaki önemi’ anlatılacak. Bu oturumda Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr.Mustafa Karatepe “Bulaşıcı hastalıklar ve savaş”, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikro Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ahmet Celal Başustaoğlu, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı Aşı-Serum Üretim ve Araştırma Müdürü Uz.Dr. Mustafa Hacıömeroğlu “Harekat öncesi ve sonrası sağlık hizmetleri, ilk tifüs aşı uygulaması” konularında birer tebliğ sunacaklar.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Durkaya Ören’in oturum başkanlığını yapacağı panelde de Sarıkamış Harekatı’nın tarihi ve siyasi yönü ele alınacak. Bu panelde de Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanı Dr. Ramazan Balcı “Tarihin Sarıkamış duruşması”, Bakü Devlet Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim Üyesi Prof.Dr. Musa Asımlı “Sarıkamış Harekatı’ndan sonra Türk esirlerin durumu, Bakü halkının kardaş kömeyini (yardımı) anlatacaklar. Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez de “Erzurum’un Rus işgali ile ilgili film gösterisi” yapacak. Toplantının sonunda Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Muhbir Uzvi Azerbaycan Pedagoji Üniversitesi Tarih Bölümü Müdürü Prof.Veli Aliyev ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Ayyıldız birer değerlendirme yapacak.

Öte yandan Kars’ın Sarıkamış ilçesinde düzenlenecek törenlerde de Erzurum’un ağırlığı hissediliyor. 25 Aralık günü yapılacak Şehitleri anma kayak yarışları Türkiye Kayak Federasyonu’nca organize edildi. Aynı gün saat 14.00’te Türkiye Dağcılık Federasyonu’nca düzenlenen etkinlikle de 13’ncüsü yapılan şehitleri anma tırmanışı gerçekleştirilecek. 26 Aralık’ta Toprak Otel’de gerçekleştirilecek programda ise Belgeler Işığı’nda Sarıkamış Harekatı ve etkileri konulu panel yapılacak.

Oturum Başkanlığı’nı Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu’nun yapacağı panelde , Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Prof.Dr.Bayram Kodaman, ‘Harekatın mali kaynakları’, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nden Doç.Dr.Mustafa Budak, ‘Arşiv belgelerine göre Sarıkamış Harekatı’, Atatürk Üniversitesi’nden Doç.Dr.Serpil Sürmeli, ‘Doğu Cephesi’nde savaş hazırlıkları’, Kafkas Üniversitesi’nden Doç.Dr. Selçuk Ural, Seferberlikten Sarıkamış Harekatı’na kadar Kafkas Cephesi, Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Doç. Dr.Mustafa Çolak ise Felix Guze’ye göre Sarıkamış Harekatı konusunu anlatacak. İstanbul Üniversitesi’nden Mehmet Saray’ın başkanlığını yapacağı 2.oturumda ise Prof. Dr. Enver konukçu, harekatın dünya kamuoyundaki akisleri, Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esin Dayı, ‘Devri yaşayanların kaleminde Sarıkamış Harekatı yorumları’, Kafkas Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Nurhan Aydın, ‘Rus komutanların resmi yazışmaları’, Kocatepe Üniversitesi’nden Doç.Dr.Hasan Babacan da ‘Sarıkamış Harekatına Talat Paşa’nın yaklaşımı’ konularında birer konuşma yapacaklar. Panel sonunda genel değerlendirmede bulunulacak.

Panel sonrasında Sarıkamış’a varamadan’ isimli orotoryo gösterisi yapılacak. Kardan şehit heykellerinin açılışı ve Sarıkamış Harekatı resim sergisi açılacak. Akşam da TRT Erzurum Radyosu eski Sanatçısı Mehmet Çalmaşır’ın yönettiği Digor Gönül Korosu’nun hazırladığı şehitler özel programı icra edilecek. Programda halk ozanları ve mehter takımı da yer alacak.

27 Aralık günü ise Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur Yolu’nda Türkiye Şehitlerine yürüyor programı icra edilecek. Yürüyüş Sarıkamış Şehitlik anıtında sona erecek. Aynı günün akşamı Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Kars’taki salonunda Gönül Korusu, Halk Ozanları ve Mehter takımının yer aldığı program tekrar edilecek.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.