Sakin bir seçim analizi...

Cumhurbaşkanlığı seçiminin belirleyicisi MHP olmuştur. MHP'li seçmenin, "Cumhur İtifakı"na verilen %10.90 oranındakı oylarının düşümü yapıldığında, Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'nın aldıği oy, AK-Parti'nin %41.85' lik oy oranına hemen hemen eşit... Hatta az da olsa bu oranın biraz daha altında kalmakta ve partisinin aldıği oy oranından daha düşük bir oy aldıği görülmekte...Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde böylesi bir ittifak olmadığı halde; tek başına alınan cumhurbaşkanı oy oranı %51.79 idi... Bakıldığında bir önceki seçime karşın ciddi bir erime ve oy kaybı var..Ama sonuçta alınan %52.59'luk ittifak oy oranı ile sayın Erdoğan'ın şahsında cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılmıştır. Arzu ve temennimiz, neticenin ükemiz için hayırlı olmasıdır.

Diğer güçlü aday Sayın Muharrem İnce ile partisi arasında ise, sekiz puanlık bir makas ve milyonlara varan oy farkı var. Gelecekte yapılacak seçimler için yarışabilecek potansiyel bir aday ve lider işareti var. Seçime renk katan ve yeni bir heyecan dalgası yaratan sayın İnce var..Meslektaşı bir öğretmen olarak, seçim sürecinde kendisini takdir ve ilgiyle izledim.

Doğrusunu söyler isem, MHP'nin bu kadar belirleyici olacağını ve %10.90' lik bir oy oranına ulaşabileceğini ve yine HDP'nin % 11.70'lik oy alacağını ve kolay kolay baraj aşabileceğinı tahmin etmemiştim ve haliyle değerlendirmelerimde yanıldığımı itiraf etmeliyim. MHP'nin, 7 Haziran seçimlerinin ardında yapılan 1 Kasım seçimlerinde AK-Parti'ye giden veya kaptırılan oylarını geri aldığı ve Iyi Parti'ye giden oyları karşısında ise, oran bir önceki seçime göre düşük olsa da , oylarını konsolide etmiş olduğu görülmekte... MHP'yi tebrik ediyorum. Neticede ittifak yapan her üç partinin oy oranın toplamı, cumhurbaşkanlığında alınan oy oranındaki bir galibiyeti getirmiş oldu.

"Millet İttifakı"nda ise; CHP dahil, İyi Parti ve özellikle Saadet Partisi beklenilen oyu alamamıştır ama, bu kadar engel ve baskılara rağmen, yine de sayın Meral Akşener'i kutlamak lâzım.. %9.89'luk oranla seçim barajına yaklaşan iyi Parti, MHP'nin oy oranına ve milletvekili sayısına hemen hemen ulaşmış bulunmakta...Siyasette taban bulan İyi Parti için alınan sonuç, küçümsenmeyecek bir başarı öyküsüdür.Türk siyasetinde bundan böyle var olacak bir hareket olacaktır.

Saadet Partisi'nin bilge ve uzlaştırıcı lideri sayın Temel Karamollaoğlu'nun süreçteki gayreti her türlü takdirin üstündedir. Partisi ve şahsı İstenilen oyu alamamış olsa da, siyàsete yeni bir renk getirmiş ve yeni bir desen oluşturarak ilkeler bazında ve zihinsel farklılıklarda uzlaşma anlayışının olabileceğini ve ön yargıların yıkılabileceğini toplum hàfızasına nakışlamış bir lider imajı sergilemiştir, Ailesine ve şahsına yönelik yapılan seviyesizlikler karşısında hoşgörülü davranışı, toplumda ciddi bir sempati ve saygı uyandırmıştir.

Sonuç olarak, eşit ve adil olmayan şartlarda ve devlet imkânlarının kullanıldığı bir seçim olsa da, artık bu saatten sonra farklı farklı analizler yapmanın ve komplocu bahaneler aramanın da bir anlâmı yoktur. Neticede, öyle veya böyle çıkan demokratik sonucu ve ortaya konulan millet iradesini kabullenmekten ve saygı duymaktan başkaca bir yol da yoktur.

Nihâyet yapılan demokratik bir seçim ve yarıştır. AK Parti + MHP + Büyük Birlik oyları ile muhalefet oyları arasındaki fark iki buçuk milyonluk gibi bir rakamı oluşturmakta...Seçimi kaybedenler için öyle çokça "ah-vah" edilmesine sebep olacak ve gelecekte yapılacak muhtemel bır şeçimde kapatılamayacak bir rakam da değildir. Önümüzde belediye seçimleri var; kullanılan oyların testi yapılacak. Köprülerin altından daha çok akacak sular var...Bakalım oylar ve rakamlar nasıl konuşacak? Bekleyelim ve görelim.

Sonuç ülkemize hayırlı olsun...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • M. Necati Güngör 01 Ocak 1970 02:00

    Güzel bir analizdi. Tebrikler.