Siyaset Haber Girişi : 28 Kasım 2018 15:30

Putin'den çok önemli Türkiye açıklaması

Putin'den çok önemli Türkiye açıklaması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da düzenlenen 'Rusya Çağırıyor' forumunda yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yapılacak S-400 alım satım ile sevkiyatının ABD dolarına takılmadan yapılacağını söyledi.
Erzurumajans-"Rusya dolardan uzaklaşıyor mu? sorusuna Putin, "Biz değil, dolar bizden uzaklaşıyor." yanıtı vererek, ABD'nin uluslararası ticarette dolar kullanımı üzerinden ülkelere uyguladığı yaptırım baskısıyla kendilerine zarar vereceğini, bu durumun ülkeleri dolar harici araçlara daha hızla yönlendirdiğini söyledi.

Türkiye'ye satışında anlaşma sağlanan S-400 anlaşmasını örnek gösteren Putin, "Mesela az önce, yaklaşık yarım saat önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Diğer konuların yanı sıra S-400'leri de görüştük. Anlaşma daha önce yapıldı. Eğer dolar üzerinden satış yapmaya kalksak bu mümkün olmayacak. Biz de SWIFT dışında farklı bir yöntem bulduk. Diğer birçok anlaşmada da benzer yolları kullanmaya mecburuz." dedi.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ile bugün telefonda görüştü.

Erdoğan'ın iki lidere sorunları diplomatik yollarla çözümlemenin önemini vurguladığı belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya ait üç gemiye Pazar günü ateş açarak el koymasının ardından, iki ülke karşılıklı suçlamalarda bulunmuşlardı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan'ın iki ülkenin lideriyle yaptığı telefon görüşmesinde, Karadeniz'de son günlerde yaşanan gerilim ele alındı.

Her iki tarafı da dinleyen ve gerilime ilişkin endişelerini dile getiren Erdoğan'ın, sorunları diplomatik yollarla çözümlemenin önemini vurguladığı kaydedildi.

RUSYA'DAN KRİTİK HAMLE

Haber ajansı Interfax'ın Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberde, kararın Ukrayna'nın 30 günlük sıkıyönetim kararının ardından alındığı dikkat çekti.

RIA haber ajansı ise yeni S-400 sistemlerinin bu yıl sonuna kadar hazır olacağı belirtildi.

İki ülke arasındaki tansiyon Rusya'nın, Ukrayna'ya ait üç gemiye ateş açıp alıkoymasının ardından yükselmişti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.