Erzurum Haber Girişi : 20 Nisan 2016 04:50

Palandöken'de 132 yıl sonra tarihin ateşini yaktılar

Palandöken'de 132 yıl sonra tarihin ateşini yaktılar
Erzurum'da bir grup dağcı genç, Palandöken Dağları'nın 2 bin 900 rakımlı zirvesindeki tarihi tabyayı elleriyle temizleyerek 132 yıl sonra yaktıkları taş fırında ekmek pişirdi.
Erzurumajans-(Özel)- Erzurum'da bir grup genç, Palandöken Dağları'nın zirvesinde gerçekleştirdiği etkinlik ile tarihi yeniden canlandırdı.

Gençler, Palandöken Dağları'nın 2 bin 900 rakımlı tepesinde 1884 yılında Ruslar'a karşı şehri korumak için inşa edilen tabyalardan biri olan 'Küçük Palandöken Tabyası'nın taş fırınını elleriyle temizleyerek yenden yaktı.

Tarihi Tabyanın taş fırınında 132 yıl öncesinde olduğu gibi ekmek pişiren gençler, etkinliklerini sosyal medya hesaplarından '100 yıl sonra Palandöken Tabyaları'nın askeri fırında yüz ekmek pişirip ocağımızı tüttürdük...' diye paylaştı.

Sosyal medyada büyük yankı uyandıran etkinlik 15-21 Mayıs tarihleri arasında tekrarlanacak. Etkinliği düzenleyen gençlerden Çetin Bayram, Erzurum Ajans'a yaptığı açıklamada, ''Bu yıl o tarihi tabyada pişen son ekmeğin 100. yılı. Yüz yıl öncesinde olduğu gibi o fırını yeniden yakmak uykularımı kaçıran fikirlerden biriydi. O tabyalara her tırmandığımızda acaba diyordum, bu fırını yeniden yakabilir miyiz, yanar mı, bu ocak tekrar tütecek mi? Sonuçta bu fırın, 1884'te yani 132 yıl önce yapılmıştı. Bu projemi arkadaşlarımla paylaştım. Onlarda kabul etti. Ve o tarihi fırını temizledik. Önceki günde yaktık. 132 yıl önceki gibi ekmek pişirdik. Şimdi, önümüzdeki günlerde Gençlik Haftası kapsamında arkadaşlarımızla birlikte yeniden o tarihi anı yaşamak ve yaşatmak istiyoruz'' dedi.

KÜÇÜK PALANDÖKEN TABYASI

Erzurum Tabyaları, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Erzurum'u savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen askeri yapılardır.Şehrin muhtelif kesimlerinde bulunan tabyalardan 'Küçük Palandöken Tabyası' 1884 yılında Şahap Paşa heyetinin hazırladığı planlar doğrultusunda Palandöken geçidini tutmak maksadıyla Yüzbaşı Ömer Lütfi Bey tarafından yaptırılmıştır. Palandöken Dağı'nın 2 bin 900 metresinde, 2 km güneybatısındaki Büyük Palandöken Tabyası ile beraber yapılan tabya, 54 bölümden ve çok sayıda odadan oluşmaktadır. Tabyanın avlusunda bir de taş fırın bulunmaktadır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ali alkan 01 Ocak 1970 02:00

    Ya bu ne şimdi ülke tarihini bilecek fakat artık bilim ilim lazım can sıkıntısından dolayı yapmışlar

  • Cenk taşçı 01 Ocak 1970 02:00

    Boş iş