Bölge Haber Girişi : 09 Ağustos 2010 00:07

Oltu cağ kebabı'nda hedef!..

Oltu cağ kebabı'nda hedef!..
Coğrafi işaret belgesine kavuşan Oltu Cağ Kebabı ile ilgili tanıtım çalışmalarına başlandı.

Erzurum Ajans-Coğrafi işaret belgesine kavuşan Oltu Cağ Kebabı ile ilgili tanıtım çalışmalarına başlandı.

Türkiye’nin önde gelen resturant işletmecileri, mutfak ve yemek uzmanları, dernek temsilcileri ve gazetecilerin bulunduğu bir grup Oltu’da incelemelerde bulundu.

Hafta sonunda İstanbul’dan Erzurum’a havayoluyla gelen grup, karayoluyla Oltu’ya geçti. Oltu’da konaklama tesisinde dinlenen gruba ilk önce Oltu Cağ Kebabı ile ilgili bilgiler verildi. Coğrafi işaret belgesi alınmasıyla ilgili süreç anlatıldı. İstanbul’dan gelen gruptaki uzmanların fikirlerini açıkladığı kısa sunumun ardından, misafirlere Oltu Taşı ve Oltu Zümrütü’nün işlenerek satışa sunulduğu iş merkezi gezdirildi. Oltu Kalesi’ni di ziyaret eden grup, daha sonra ilçe gezisinin ardından Oltu Cağ Kebabı’nın hazırlanışından pişirilmesine kadar tüm aşamalarını içeren canlı bir sunumu izlediler. Sunum sırasında gruptaki bazı uzmanlarda hazırlık süreciyle ilgili tavsiyelerini uygulamalı olarak anlattılar. Oltu Cağ Kebabı ikramının ardından semaverde hazırlanan çaylarını yudumlayan gruba Ozan Hikmet Çelebi de Erzurum yöresinden ve kendi eserlerinden türkülerden oluşan sazlı-sözlü bir konser sundu.

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Etkinliğe katılan gazeteci ve uzmanlar, Oltu Cağ Kebabı’nın kendine özgü tadı ve lezzeti bulunduğunu belirterek, değişik adlarla Türkiye genelinde tanınan bu lezzetin özellikle Oltu’da tamamen yöresel argümanlar kullanılarak sunulması gerektiğini ifade ettiler. Uzmanlar, ayranın hazır sunulması yerine yayıkta hazırlanmasını, tandır ekmeği ile birlikte sunulmasını, etin hazırlanışı sırasında karabiber katılmasının en son aşamada düşünülmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde de bulundular. Uzmanlar, tanıtım çalışmalarında Cağ Kebabı’nın tarihsel geçmişine işaret eden bir hikayenin yapılacak araştırmalarla ortaya çıkarılması gerektiğini de ifade ederek, bunun çok önemli olduğuna işaret ettiler.

OLTU CAĞ KEBABI’NDA HEDEF

Öte yandan Oltu Cağ Kebabı’na coğrafi işaret belgesinin alınmasının ardından 8 yıla yayılacak bir proje ile tanıtımının yapılması, yörede yetiştirilecek koyun ve keçilerin kesiminin yapılmasının ardından, pişirilmeye hazır konuma getirilip, soğutmalı araçlarla Türkiye genelinde dağıtımının yapılması ve bu sayede bölgede 250 ila 500 kişinin bu yolla istihdamı da hedefleniyor.

KİMLER GELDİ

Programa Food İn Life Dergi ve İnternet Sitesi’nden Gökmen Sözen, Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak Ekipmanları’ndan Dilek Öztiryaki, Mutfak Dostları Derneği Genel Sekreteri Zeynep Kakınç, Yazar Halit Kakınç, Lacivert ve Hayal Kafeleri İşletmecisi Önder Köse, akademisyen Hüsran Köse, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı, Haber Türk Gazetesi Yazarı Adnan Şahin, Türk Max Televizyonu’ndan Eyüp Kemal Sevinç, Kanal D Dramalar Koordinatörü Lale Eren, Milliyet Gazetesi’nden Murat Bozok, Sabah Gazetesi’nden Murat Çelikkan, Kavala Vakfı’ndan Meltem Çelikkan ile Erzurum’daki yerel ve yaygın basının temsilcileri katıldı. Cağ Kebabı tanıtım sunum programına Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ve Oltu Cağ Kebabı Denetim Komisyonu üyeleri ile proje yetkilileri de katıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.