Siyaset Haber Girişi : 11 Kasım 2017 13:15

Olmadı sayın vekil!

Olmadı sayın vekil!
Gümüşhane ve Bayburt'ta yerel yönetimlerin baskısıyla doğalgaza yüzde 9 indirim yapıldı. Pusula'nın konuyu gündeme getirmesiyle kent kamuoyu indirim beklentisi içine girdi.
Erzurumajans-Gümüşhane ve Bayburt'ta yerel yönetimlerin baskısıyla doğalgaza yüzde 9 indirim yapıldı. Pusula'nın konuyu gündeme getirmesiyle kent kamuoyu indirim beklentisi içine girdi. Ancak AK Partili Mustafa Ilıcalı'nın çıkışı 'hayal kırıklığı' yaşattı.

Geçtiğimiz haftalarda Doğalgaz Dağıtım firması AKSA, EPDK'nın aldığı kararla Gümüşhane ve Bayburt'ta doğalgaz tarife fiyatlarının yeniden belirlendiğini ve 2021 yılına kadar geçerli olmak üzere yüzde 9'luk indirim sağlandığını duyurdu. Bunun üzerine Pusula, yılın 8 ayını doğalgaz kullanarak geçiren ve her ay astronomik rakamlarla fatura ödeyen 400 bin nüfuslu Erzurum'da da indirim yapılmasını gündeme getirdi. 'Sahipsiz Memleket' başlıklı manşet haberin ardından başta Sivil Toplum Kuruluşları olmak üzere birçok siyasi konuya sahip çıktı.

Meclis'e ilk o taşıdı

İlk olarak konuyu Meclis'e getiren isim Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi oldu. Başbakan Binali Yıldırım'a bir soru önergesi veren Yedekçi şu soruları yöneltti.

"Doğalgaz tarifesine uygulanan indirim neden sadece iki il ile sınırlı bırakılmıştır? Sadece iki il ile sınırlı bırakılarak yapılan indirimde zorlu kış koşullarında yaşam mücadelesi vermekte olan diğer vilayetlerimizde yaşayan yurttaşlarımıza karşı uygulanan bir ayrımcılık değil midir? Kış şartlarında özellikle eksi 20 dereceden daha soğuk olan vilayetlerimizde kış mevsiminin mali etkilerinin azaltılması noktasında çalışmalar yapılması düşünülmekte midir? Kış şartlarında özellikle eksi 20 dereceden daha soğuk olan vilayetlerimizin tümünde doğalgaz tarifelerinde indirim yapılması düşünülmekte midir? Bu vilayetlerimizde yaşayan çocuklarımız sık sık hasta olmakta ve eğitimlerine ara vermek zorunda kalmaktadır. Başta çocuklar, yaşlılar ve engelliler olmak üzere tüm ihtişaç sahiplerinin yararlanacağı bir çözüm düşünülmekte midir? Bu vilayetlerimizde yaşayan ihtiyaç sahipleri için özellikle sert geçen kış mevsimi boyunca neden doğalgaz ücretsiz değildir? Sosyal hukuk devleti, ihtiyacı olan vatandaşın ısınma sorununa çözüm bulmak zorunda değil midir?"

MHP'li Aydın kanun teklifini yeniledi

CHP'li Yedekçi'nin bu çıkışından sonra Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın da konuyla ilgili olarak geçen yıl Meclis'e 'Doğalgazda ÖTV' kaldırılsın içerikli Kanun Teklifi verdiğini anımsattı. MHP'li Aydın gündem yoğunluğu nedeniyle Meclis'te görüşülmeyen kanun teklifini yenilediğini açıklarken, kentteki sivil toplum kuruluşları da 'indirim beklentisi' içinde olduklarına dair açıklamalarda bulundu.

Ilıcalı: Bizler daha büyük işlerin takipçisiyiz

Kamuoyunda büyük yankı bulan ve hala tartışılan konuyla ilgili olarak Meclis Genel Kurulu'nda söz alan AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, dinleyenleri şoke eden bir konuşma yaptı. Vekil Ilıcalı'nın danışmanları tarafından medya kuruluşlarına servis edilen bülten aynen şöyle:

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Meclis Genel Kurulunda söz alarak muhalefet milletvekillerine ithafen açıklamalarda bulundu. Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, muhalefet milletvekillerinin  "Doğalgazda Bayburt ve Gümüşhane'de indirim yapılmış, Erzurum'da yapılmamış" şeklindeki değerlendirmelerine meclis genel kurulunda söz alarak açıklık getirdi. Doğalgaz bedelinin Erzurum'da şu anda bile diğer illerden daha ucuz olduğunu söyleyen Ilıcalı "Benim bulunmadığım bir ortamda Erzurum'un adını geçiren Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin "Doğal gazda Bayburt, Gümüşhane'de indirim yapılmış, Erzurum'da yapılmamış" diye bir açıklamaları olmuş. Burada bir açıklık getireyim. Şu anda Erzurum'daki doğal gazın dağıtım bedeli 19,5 kuruş, Bayburt ve Gümüşhane'de 25 kuruş yani şu anda bile Erzurum daha ucuz. Bir de bilindiği gibi bu doğal gazın fiyatı belirlenirken ilçelerdeki yatırım bedelleri göz önüne alınıyor. Erzurum 25 bin kilometrekarelik bir coğrafya. Şu anda merkezde bütün ilçelerde doğal gaz var. Aşkale'ye gidiyor, Pasinler ve Oltu'ya gidecek. Bunlar da göz önüne alındığında böyle olumsuz bir durum yok. Erzurum milletvekilleri de konuya hâkimdir. Eğer herhangi bir indirim varsa takip ederiz. Biz geçen sene Hükûmetimize, Sayın Bakanlarımıza daha kalıcı bir önerge verdik; Aynen kömür yardımı gibi, dar gelirli vatandaşlarımıza doğal gaz yardımı yapalım diye. Biz daha büyük işlerin takipçisiyiz" dedi.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hava 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurumda kömür yansa daha iyi olur döğalgaz gitmiyor hasta olan var yanmadmı at iki çuval kömürü yirmi dört saat yansın

  • selami 01 Ocak 1970 02:00

    Kendi deyimiyle vay benim memleketim vay ... anlayana

  • Arif özmen 01 Ocak 1970 02:00

    Bi zahmet avu büyük işleri söylesende bizde takip etsek sayın ılıcalı bu işler muhtarlıklarda ucuz reklam yapmaya benzemez...

  • Adem baba 01 Ocak 1970 02:00

    Yardim almaya alışanlar emir almayada alışïrlar beyim alïştïlar vekil olarak bu adamı deilde ílicadan bir koyun secip yollasaydik daha verimli olurdu erzuruma

  • şeref şimşek 01 Ocak 1970 02:00

    pek büyük bi işinizi görmedik

  • ŞEREFETTİN ŞİMŞEK 01 Ocak 1970 02:00

    HANGİ İLİN VEKİLİ BU ANLAMADIM

  • Semih okcu 01 Ocak 1970 02:00

    Olmayan ne ! Günüşhane ve bayburt %9 indirimli haliyle 25 kuruş bizde 19,5 kuruş diyor..tabiki daha uygun olmalı ama olmayan ne ?