Olimpiyat Komitesi ne kadar milli?

Hatırlayın… 2026 Kış Olimpiyat Oyunları için aday olmuş heyecanla Arjantin’de yapılacak toplantının sonucu bekliyorduk.

Türk heyeti daha Arjantin’e inmemişti ki, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Erzurum’un üstünü heyet havadayken çizdi.

Gerekçe neydi? Havalimanı ve ulaşım yeterli değil!

Evet, bugün baktığımızda adamlar haksız da sayılmaz, havalimanımızın durumu ortada!

Ama o zaman böyle bir sorunumuz yoktu. Hem 2026’yı bize verselerdi değil mevcut havalimanı, ikincisi bile yapılırdı Erzurum’a.

İçimizdeki ‘İrlandalılar’a rağmen ‘neyse’ dedik ama tepkimizi de koyduk. Hatta IOC Başkanı Thomas Bach, “Hazırlıklarınızı tamamlayın size 2024’ü verelim” bile dedi.

Tabi kızdık ya bir kere şaşı baktık 2024’e! Ama sağ olsun Vali Okay Memiş devreye girdi. Bakanlık nezdinde nabız yokladı. Spor Genel Müdürlüğü ile temasa geçti “yaparız” dedi. Hazırlıklar başladı, dosyalar hazırlandı. Yeni bir heyecana yelken açıyorduk ki, yine ‘ayak oyunları’ dönmeye başladı.

Aralarında Türk üyenin de bulunduğu IOC, durduk yerde prosedür değişikliğine gitti, başvuru süreci ilan etmedi.

Gizli saklı, kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıldı. Hatta ‘şirinlik’ olsun diye IOC Başkanı Bach, Bulgaristan Başbakanı’yla bir araya gelip, “Siz de aday olun, değerlendirelim” dedi.

IOC, Bulgaristan ile görüştüğü sırada bizim Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, üst düzey bir yetkiliye ne diyordu biliyor musunuz?

“Hiç uğraşmayın, biz o organizasyonu verdik bile…”

Kime dediğini henüz kendisinden izin almadığım için yazmıyorum ama Erdener’in dediği gibi adres belliydi.

2018 Kış Olimpiyatları’nın ev sahibi Güney Kore, 6 yıl sonra bir olimpiyata daha ev sahipliği yapacaktı.

Dünya basını ayağa kalktı. Google’a yazın bakın neler çıkıyor.

Zerre şaşırmadım çünkü hem IOC’nin hem de TMOK’un sponsoru bir Güney Kore markası olan Samsung idi. 

Artık ne oldu, ne bitti orası bize karanlık.

Benim merak ettiğim şu…

2017 EYOF’ta Erzurum’a sancı yaşatan (!) ve IOC’de ‘sözünün geçtiği’ bilinen Prof. Dr. Uğur Erdener, madem prosedür değişikliği yapıldı niye sustun? Koca Samsung sponsorun cep telefonun mu yok, Vali Bey’i ya da Büyükşehir’i arayıp, ’Bakın, biz böyle bir şey yaptık, hazırlanın gelin’ niye demedin? IOC, organizasyonu versin vermesin sen niye Erzurum’u bu topa sokmadın?

Şimdi sormayayım mı bu olimpiyat komitesi ne kadar milli ve sen Erzurum düşmanı mısın Uğur Hoca?
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.