Öğretmenlerin maaşı yeterli mi?

Bir mukayese yaparak güvenlik mensuplarımıza ve diğer kamu görevlilerimize bir haksızlık bir küçümseme ve bir saygısızlık içinde bulunmayı asla düşünmem. Ama gelir dağılımında acilen giderilmesi gereken bir çarpıklık var ülkemizde. Göreve yeni başlayan bir bekçinin 5000, yeni başlayan bir polisin 6000 TL aldığı, göreve yeni başlayan bir öğretmenin ise, 4000 TL alması ölçülü bir gelir dağılımının olduğu söylenemez. Gelir dağılımının pek adil ve ölçülü olmadığı az sayıda ülkelerden biriyiz.

Güvenlik mensuplarımız şüphesiz aldıkları maaşın fazlasını hak etmekte; fakat göreve yeni başlayan bir öğretmenin de en az bu miktar üzerinden maaş almalarını bekleriz. 40 yıllık bir öğretmenin maaşı 4800, emekli maaşı ise 3600 TL bilemediniz 3800 TL civarinda.. Polisin, bekçinin, memurların ve öğretmenin maaşının yanında öylesine uçuk kaçık maaş ve ücretler alan meslek grupları daha var ki, sistem içinde başka bir adaletsizlik... Paylaşımım ve örneklemelerim sadece bir tespit... Maksat mesleki sorunumuzu dile getirmek yoksa kimseyi üzmek değil... Gelir dağılımında adilâne ölçüyü belirlemek, nimette ve külfette dengeyi sağlamak neticede öğretmeni hak ettiği yere koymak zorundayız.

Öğretmenlerin birçok meslek mensubuna göre hak ettiğinden çok daha düşük maaş almaları eğitime ve eğitimciye verdiğimiz değerin bir ölçüsüdür. 1970'lı yıllarda bir lise öğretmeninin aldığı maaş ve ücret bir kaymakamın maaşının üstünde idi. Nereden nereye geldik.Vaktiyle en iyi ve en dolgun maaşı alan öğretmenlerdi. Ülkemiz ve geleceğimiz açısından öyle de olması bir zorunluluk... Öğretmenler yeni atanmış lise mezunu bir sağlıkçı ve bir imamla aynı maaşı almakta... Avrupa ülkelerine bakıldığında ise gelir düzeylerinin en yüksek olduğu meslek gruplarının içinde öğretmenlerin yer aldığını görüyoruz.

Öğretmen sendikaları bu alanda yoğun mesai harcama yerine, hâlâ çok sıradan tayin-terfi işleri ile vakit geçirmekte ve öğretmenleri kendilerine değer vermeyenlere ve siyâsete meze yapmakla meşguller... Aynı tavrı Mecliste öğretmen kökenli milletvekillerinin kılını kıpırdatmadıklarında da görüyoruz.. Öğretmenler 3600 Ek göstergenin bir an evvel uygulamaya konulmasını bekliyor ve ümit ediyorlar.

Millet olarak zor günler geçiriyoruz. İdlip şehitlerimize, Elâzığ ve Malatya depreminde, çığ felâketinde ve uçak kazasında hayâtlarını kaybedenlee rahmet; yaralılara acil şifâlar diliyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Nabi terzi oglu 01 Ocak 1970 02:00

    Demekki öğretmenlerin aldığı maaş fazla bile lakin güya okumus kendini aydın bilgili sayan aslında araştırmadan yorum yapma cüretini gösteren cahiller çok

  • Beşiktaşlı 01 Ocak 1970 02:00

    Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk diyorki; öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır..! Sonra dönüp yeni nesile bakıyorum... durum içler acısı.. bu sizin eseriniz ise sayın eğitimciler, bence önce kendini eğitimci sananların tekrar eğitilmesi lazım.. eğitemediğiniz her birey içinde hesabı mahşerde verin.. yetiştiremediğiniz bir nesil için çok bile alıyorsunuz..! Yaz tatili, kış tatili kar, soğuk tatili, dini ve milli bayram tatilleri.. 1 yılda toplam çalıştığınız saat, bir askerin polisin ve hatta sıradan bir memurun neredeyse yarısı kadar.. bence şükredin yapamadığınız bir iş için aldığınız paraya..!

  • Eski öğretmen yeni polis 01 Ocak 1970 02:00

    5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış ve yedi yıllık polis memuru olarak yazıyorum. Öğretmenlik ile polislik mukayese edilmez. Elma ile armudu karıştırmış sayın eski müdür. Iki mesleğinde kendine has zorlukları var ama öğretmenin aldığı ücreti polisle kıyaslarsak bu kıyaslamaya amir baskısı izin zorluğu terör tehdidi gece nöbeti haftasonu tatilinin olmayışı vs vs bu liste uzar gider katarsak yeni başlayan öğretmen 4000 aliyor polis 5000 aliyor bu haksızlıktır diyen polis olur. Kiyas yaparken yakın meslek gruplarını kıyaslayın lütfen.

  • Vatansever 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın yazar gerçekten araştır oyle yaz gelir dağılımı yaparken yazın 4 ay izin leri olup turistik yerlerde tatil yapanları düşün birde kelle koltukta GOREV yapanları düşün vicdanan danış bir empati yapın bakın nasılmış

  • FEVZİ BUDAK 01 Ocak 1970 02:00

    Kimsenin fazla maaş aldığını ifâde ermedim. Bir mukayese ile öğretmenlerin maaşına geçmişe oranla düşük olduğunu ifâde ettim. Memurların ve polislerin daha fazla almasını hak ettiklerini ifâde ettim. Gelir dağılımında bir ölçusüzlüğe dikkat çektim. Yazının tamamı okunursa ne söylenilmek istenildiği daha iyi anlaşılır. Bazı yorumcuların öğretmenlere haksızlık ettiklerini düşünüyorum. Polis dahil tüm memurların bir ücret sorunu olduğuna inanırım. Ölümlü olumsuz tüm yorumcuların yorumlarını saygı ile karşılıyorum.

  • Sinan arslan 01 Ocak 1970 02:00

    6 yıllık polis memuruyum aldığım maaş 5.600 TL, hangi yeni başlayan polis 6000 tl alıyormuş, biraz araştır sonra konuş, yeni başlayan polisin maaşı 5.000 TL dir. Sen bayramda, yılbaşında, 1 mayısta ve daha sayamadığımız günlerde sabaha kadar çalışmanın ne olduğunu biliyor musun, ne pazarın var ne mesain, gece bekçi kardeşlerimizin sabaha kadar yaya dolaştığını biliyor musun hemde bu soğukta 1001 türlü insanla uğraştığını... ne hafta sonu tatili var ne yaz tatili ne bayram ne resmi tatil... yazı yazarken biraz mantıklı yaz kardeş, ve 1 öğretmen en az 1500 TL de ek dersten alıyor bunu da ekle

  • Hakkı konuşan genç 01 Ocak 1970 02:00

    Polis Bekci Asker maaşlarını öğretmenler ile kıyaslama yapan insanlara söylemem gereken şudur öğretmen haftasonu tatili bayram tatili yarıyıl tatili yaz tatili resmi tatiller derken hayatları tatil ve dinlenme ile geçiyor ve ek dersler ile maaşları polisi bekçiyi askeri geçiyor hic bunları da yazmazsiniz .Polisin bekçinin tatili yok yıllık izinleri bile belli olmuyor ek görev dış görev oldu mu mümkün olmuyor tatile gitmek .Gece gündüz mefhumu olmayan bu mesleğe saygı lütfen başınız dara düşünce ararsınız 155 i anında yanınızda.olirlar derdinizi sıkıntınızı çözmek için başınızdan ayrılmazlar böyle kadim mesleği yazılarınızla kotulemeyin. Öğretmenlik elbet geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız icin hayati öneme sahip fakat işyükü kıyaslanamaz bir meslek polislik bekcilik askerlik.

  • Erzurumlu 01 Ocak 1970 02:00

    Öğretmenler geleceğimiz olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz insanlar. Hakları asla ödenir gibi değil. Öğretmen ders anlatırken faturayı, kirayı düşünmemeli. Nasıl faydalı olurum bunu düşünmeli. Bunun da yolu öğretmenlik mesleğinin onuruna yakışır maaş vermek. Emeklilik haklarını düzenlemek.

  • Berkay KAYNARCI 01 Ocak 1970 02:00

    Öğretmenlerin hakkını savunmak ve sen..ne ilginç..

  • abdullah 01 Ocak 1970 02:00

    Biriside çıkıp demiyorki İMAM HATİP ler ne kadar alıyor. .mesai mefhumu gozetmeksizin ek ders gozetmeksizin 7/24 mesaidedirler. .bayram olur düğün olur cenaze olur vs..vs...El insaf FEVZİ BEY. ..Allah sorarr. ...Halinize ve halimize sukr etmeyide bilelim. ...

  • Icci 01 Ocak 1970 02:00

    Senin dediğin haftada yirmi saat çalışan Öğr etmen,bir doktor bir dişci haftada kırk saat çalışıyor artı haftasonu gece nöbetleri olmasına rağmen arada uçuk bir fark yok gelir anlamında,,poliste aynı, herkes kendi muhammedine agliyor

  • Abdullah 01 Ocak 1970 02:00

    Şükrünüzü bilin be GARİBANLAR ne yapsın..

  • Bir Dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    İşiniz gücünüz algı öğretmen ayda kaç saat mesai yapıyor polis kaç saat mesai yapıyor hangi polis bekçi bayramda haftasonları tatil yapıyor algı yapacaksan başka meslek gruplarıyla yap işiniz gücünüz ağlamak