Kültür-Sanat Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

O tarihi fotoğraf Amasya`da çekilmiş

O tarihi fotoğraf Amasya`da çekilmiş
Amasya`da yaşayan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, birçok yayında yer alan Sivas ve Erzurum kongrelerinden görüntüler olarak bildirilen fotoğrafların Amasya`da çekildiğini iddia etti.
Erzurum Ajans-Amasya`da yaşayan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, birçok yayında yer alan Sivas ve Erzurum kongrelerinden görüntüler olarak bildirilen fotoğrafların Amasya`da çekildiğini iddia etti.

İstanbul hükümetini temsilen Salih Paşa ile Mustafa Kemal`in öncülüğündeki Heyet-i Temsiliye arasında 18-22 Ekim 1919 tarihleri arasında Amasya`da yapılan ve tarihe Amasya Protokolü olarak geçen görüşmelerin sonrası Amasya`da çekilen fotoğrafların gazete, kitap ve benzeri yayınlarda Sivas ve Erzurum kongrelerinden görüntüler olarak yansıtıldığını savunan Araştırmacı-Yazar Hüseyin Menç, "Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir`in görevlendirmesiyle birlikte TBMM kütüphanesi ve arşivinde bir dizi çalışmalar
yaptık. İstanbul`da yayınlanan Tasvir-i Efkar Gazetesi`nin muhabiri Ruşen Eşref ve fotoğrafçısı Cemal Bey`in Salih Paşa`nın Amasya`dan ayrılmasından sonra ulaştıkları şehirde Mustafa Kemal ve Rauf Bey ile yaptıkları röportaj ve çekilen fotoğrafların yer aldığı Tasvir-i Efkar gazetesine ulaştık. Bu fotoğraflar Sivas veya Erzurum`da değil Amasya`da çekilmiştir. Gazetelerde, yayınlarda, kitaplarda, bir dizi albümlerde Sivas deniliyor. Oysaki Amasya`dır. Sivas Kongresi 4 Eylül`de toplanmıştır. Bu toplantıya ait
fotoğraflar mevcut değildir. Birçok yayında da basılan ve çekildiği yerin Sivas olarak göstertildiği fotoğraflar ise 24 Ekim ile 25 Ekim`de Amasya`da çekilmiştir. Amacımız Atatürk`ün Amasya`daki fotoğraflarına sahip çıkmak" diye konuştu.

Menç, uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri fotoğrafların detaylarını Amasya Protokolü`nün 92. yıldönümü nedeniyle Saraydüzü Kongre ve Kültür Merkezi`nde düzenlenen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut`un konuşmacı olduğu Amasya Protokolü konusunu konulu konferansın ardından Amasya Valisi A. Celil Öz ile Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir`e anlattı.
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de söz konusu fotoğraf ve vesikaların belediye tarafından tanzim edilecek kent müzesinde sergileneceğini kaydetti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.