Bölge Haber Girişi : 05 Mart 2011 15:31

Nur Topu' gibi bir polemik daha!..

Nur Topu' gibi bir polemik daha!..
25. Üniversiteler Kış Oyunları'nın (UNIVERSIADE) açılış ve kapanış törenlerinin yapıldığı stadyuma kurulan platformun Ermenistan'daki soykırım anıtına benzetilmesi tartışmalara neden oldu. MHP İl Başkanı ''Ne anlatılmak istendi'' diye sordu. Açılış şovunu

Erzurum Ajans-Erzurum'da 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında düzenlenen 25. Üniversiteler Kış Oyunları (UNIVERSIADE), bir ay sonra bu kez gösteri platformunun Ermenistan'daki soykırım anıtına benzetilmesiyle yeniden gündeme geldi.

Açılış ve kapanış törenlerinin yapıldığı Erzurum Stadyumu'nda kurulan ve her gösteride panelleri dönerek farklı şekillere bürünmesiyle dikkat çeken platformun ilk andaki görünümünün anıta benzemesi kentte tartışmalara neden oldu.

'AKILLARA ÇOK FARKLI SORULAR GELİYOR'

MHP Erzurum İl Başkanı Zekai Kaya, oyunlar süresince stadyumda duran platformun, soykırım anıtıyla benzerlik taşıması konusunun bir hafta önce partide gündeme geldiğini ve konunun araştırılması için çalışma başlattıklarını söyleyerek, "Bu platform, Ermenistan'daki anıtla Ermeni soykırımının yoğun yaşandığı Erzurum'a yönelik bir oyunun parçası mıydı, yoksa tamamen sanatsal bir özellik taşıyan bir şey miydi? Bunu bilmek istiyoruz. Eğer bir sanatsa, bu platformla ne anlatılmak istendi, bunu merak ediyoruz" dedi.

Olaya yine de iyimser bir yaklaşımla bakmak istediklerini vurgulayan Kaya, "Açıkçası bunun bir tesadüfün ürünü olmasını temenni ediyoruz. Yetkili makamların konunun üzerine giderek, bunun bir tesadüf mü yoksa oyun mu olduğunu ortaya çıkarmalarını bekliyoruz. Bununla birlikte, kafamızda oluşan şu soruların da cevabının verilmesini istiyoruz. Platformun sözde anıtla benzerliği, organizasyondaki hiçbir yetkilinin dikkatini çekmedi mi? Ermeni sorunuyla alakalı uzman kişiler bugüne kadar neden suskun kaldı?  Bu dururmun 2011 Kış Oyunları Koordinatörlüğü'nün bilgisi dahilinde olduğunu zannetmiyorum. Bu eğer bir plansa, muhtemelen dış kaynaklıdır. Düşünebiliyor musunuz? Ermenistanın hayallerindeki tek şehir Erzurum, bunu hepimiz biliyoruz. İddilaarı da uçuk kaçık. Şimdi 15 gün bu anıtları buraya dikip de bizimle dalga mı geçildi? Akıllara farklı farklı sorular geliyor'' diye konuştu.


'PALANDÖKEN'İ, ERZURUM'UN KAPILARINI, SELÇUKLU KARTALINI SEMBOLİZE ETTİK'

Benzetmeye büyük tepki gösteren açılış ve kapanış törenle¬rinin organizasyonunu yapan Mustafa Erdoğan, "Bunu kim nasıl uydurabilir, nasıl söyler? 80 ülkede canlı yayınlanan, Türkiye'nin gururu ol-muş ve bundan sonra¬ki tüm UNIVERSIADE'-larda yer almamız için teklif aldı¬ğınız bir şov hazırladık" dedi. Ana¬dolu Ateşi Genel Sa-nat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, şunları söyledi: "Hangi benzerlik¬ten bahsediyor. Orada bir dağ for¬mu var, orada Türk Bayrağı dalga¬lanıyor onu da görmüş mü? 16 parçadan oluşan bir dekor. Niye o 16 parçanın 16 Türk devletini sembolize ettiğini düşünmüyor? O dağ Palandöken Dağı. Etrafı ku¬maşla kaplı. Kumaş düştü, volkan patladı. Aynen televizyondaki ya¬yında olduğu gibi. Erzurum'un ka¬pılarını sembolize eden kartal baş¬ları ve Selçuklu uygarlığını temsil eden çift başlıklı uçan Selçuklu kartalı vardı. Bugüne kadar yapılmış en kimlikli iştir. Hiçbir şeye benzemiyor. Ben ayrıca Ermenistan'daki o anıtı bimiyorum, görmedim, neye benziyor? Neresini benzetti bilemem. Dünyadaki bütün daireler güneşe benzer, güneş bilmem neye benzer, bütün üçgenler piramide benzer ne yapayım yani? Bulamadı başka bir şey, uyduruyor. Faşist zihniyet... Sırf ben yaptım diye yapıyorlar bunları. Türkiye bununla dünyaya yönelik müthiş parlak bir iş yaptı. Dünyada gurur duyulacak bir şey yaptı. Bununla övünsün, çamur atmasın." (Kaynak: Gazete ve Ajanslar)

  ERZURUM AJANI yazdı...  BENZETME SANATI!...  OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!..

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.