Nitelikli okul tercihi...

Nitelikli okullar listesine alınmayan Erzurum Lisesi'nin geçtiğimiz yıl, tıp, hukuk, kamu yönetimi, mühendislik ve eğitim fakulteleri dahil 4 yıllık fakültelere giriş orani %72.. Güzel ve tevâfuk bir örnek: Ankara Erzurum (Esav)Vakfı'nda bu öz paylaşımı yaparken; harçlığını çıkarmak için vakıfta özveriyle çaycılık yapan filinta gibi bir Erzurum delikanlısı ve Erzurum Lisesi mezunu Bekir'e sordum: Önce Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi, sonrasında üniversite değiştirerek Gazi Üniversitesi Kamu yönetimde okumakta olduğunu ifâde etti.

Nitelikli lise seçilen Erzurum'daki bazı okullar daha mezun bile vermeden, nitelikli okul olduklarına nasıl karar verilmiş? Hayret! Bir okulun nitelikli olması zaten salt üniversite sonuçlarıyla ölçülmez. Bu doğru da değil...Böyle bir ölçüm eğitimin ilke ve amaçlarına da uygun düşmez. Okulun fizıki mekânı, derslikleri, spor salonlari, pansiyon binaları, fizik-kimya-biyoloji labaratuvarları, müzik salonları, resim atelyeleri, kütüphaneleri, okul bahçeleri ve geçmiş tarihleri gibi daha bir sürü ölçek kullanılmadan, zamirlerdeki indi görüşlerle yapılan tasnif hakaniyet içermediği gibi, inandırıcı ve pedegojik de değil...

Erzurum (Anadolu) Lisesi, orjinal ismi bozulmasın diye Erzurum Lisesi isimine anadolu ilâvesi yapılmadan, anadolu lisesi statüsüyle eğitim sürdürmesine rağmen, simgeleşen ismi aynen korunmuş ve yanında bir diğer orjinal görünümlü tarihsel okul, Nenehatu Kız Anadolu Lisesi... Her iki tarihi okulun sıralanan ölçülere uygun olmalarına bakılmadan paypas edilerek sıradanlaştırılmaları içime bir türlü sinmiyor; yapılana gönlüm bir türlü el vermiyor.

Büyük şair Fuzûli, "Söylesem te'siri yok; sussam gönül razi değil" derken, her halde duygularımızı anlatan en güzel ifâde...Vesselâm...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.