Bölge Haber Girişi : 12 Şubat 2011 04:51

Nil'in Öfkesi Firavunu yuttu!..

Nil'in Öfkesi Firavunu yuttu!..
Milyonların beklediği haber saatler 18:00'i gösterirken geldi. Mübarek'in yetkilerini devrettiği Ömer Süleyman ekrana çıktı ve Hüsnü Mübarek'in halkın kendisinden istediği şekilde istifa ettiğini açıkladı.

Erzurum Ajans-Milyonların beklediği haber saatler 18:00’i gösterirken geldi. Mübarek’in yetkilerini devrettiği Ömer Süleyman ekrana çıktı ve Hüsnü Mübarek’in halkın kendisinden istediği şekilde istifa ettiğini açıkladı. Ordunun yönetime el koyduğunu açıkladı

Mısır lideri Hüsnü Mübarek’in yetkilerini yardımcısına devredip koltuğunu koruması Mısırlılar’ı çok kızdırdı. Milyonlarca kişi, Cuma namazı sonrası başkanlık sarayına yürüyüşe geçti. Ordu sarayı korumaya aldı.

ABD’nin tüm desteğini çektiği Mübarek, akşama doğru sonunun geldiğini anladı. Ailesini de yanına alıp iki helikopterle sarayı terk ederek Şarm El Şeyh’e gitti. Mübarek’in istifa ettiğini yardımcısı duyurdu.

Tarafını seçemediği için çok eleştirilen ordu ülkede yönetime el koydu. “İktidar generallerden oluşan konseyde” duyurusu yapıldı. Tahrir Meydanı’nda 18 gündür kamp kuran Mısırlılar istifa haberini kutladı.

Mısırlıların Mübarek öfkesi 
 
Hükümeti kovdu, ‘aday olmayacağım’ dedi, tepki çeken oğlu Cemal’i siyasetten çekti, tüm yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman’a devretti ama Mısır’da sayıları milyonlarla ifade edilen isyancılar Mübarek “Pes... İstifa ediyorum” diyene kadar meydanlardan inmeye niyetli değildi. Nitekim öyle olduğunu sonunda “Firavun Torunu” lakaplı Mısır lideri Hüsnü Mübarek de anladı. Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda Mübarek’in TV’den yaptığı ulusal sesleniş konuşmasıyla başlayan protesto dalgası dün cuma namazı için meydana gelen yüzbinlerin katılımıyla mahşeri bir kalabalığa dönüştü. Namaz sonrasında Mısır bayrakları taşıyan eylemciler, başkanlık sarayına yürüyüş kararı aldılar. Ancak önlerinde bir engel vardı: Ordu...

Subaylar saf değiştirdi

Önceki gün “1 numaralı bildiri” başlığını taşıyan bir açıklama ile “Halkın tüm talepleri karşılanacak” diyen ve darbe yaptığı iddia edilen Mısır silahlı kuvvetleri dün de “2 numaralı bildiri”yi yayınladı ve 18 günlük kararsızlığına bir yenisini ekledi. Bildiride bu kez de Mübarek’in eylül ayındaki seçimlere kadar yetkilerini devretme planına destek verildiği açıklandı. Mısır'da iç savaş görüntüleri

Halka “Artık evinize dönün ve normal hayatınıza devam edin” çağrısı yapıldı. Bu açıklama halkın öfkesini dindirmek yerine daha da alevlendirdi. Tahrir Meydanı’nda orduya, “Artık karar ver, halk mı Mübarek mi?” sloganları yükseldi. Bu sırada rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında değişen 15 subay üniformalarını çıkararak isyan hereketine katıldı.

Sonunun geldiğini anladı

Öyle büyük bir insan seli Başkanlık Sarayı’na doğru yürüyüşe geçmişti ki ne sarayın çevresindeki tanklar ne de dikenli teller onları durdurabilecekti. Mübarek artık sonunun geldiğini anlamıştı. 82 yaşındaki siyasetçi kararını verdi. 30 yıl ülkeyi demir yumrukla yönetmişti, ancak bu kez kendisi halkın yumruğunu tadıyordu. Mısır ordusuna ait iki helikopter sarayın bahçesine indi. Mübarek, ailesini de yanına alarak sadece yaz aylarında ikamet ettiği Şarm el Şeyh’teki yazlık konutuna doğru yola çıktı. Haberin gelmesinin ardından meydanda, “Kahire yetmez Mısır’ı terk et” sloganı yükseldi. Ve o saatlerde Mısır Devlet Televizyonu’nun ekranında, “Cumhurbaşkanlığı’ndan önemli ve acil bir açıklama yapılacak” şeklinde bir flaş haber görüldü.

Tahrir’de “kıyamet” koptu

Milyonların beklediği haber saatler 18:00’i gösterirken geldi. Mübarek’in yetkilerini devrettiği Ömer Süleyman ekrana çıktı ve Hüsnü Mübarek’in halkın kendisinden istediği şekilde istifa ettiğini açıkladı. Ordunun yönetime el koyduğunu ve Mısır’da iktidarın generaller tarafından oluşturulan konseyde olacağını duyurdu. Ordu da parlamentoyu feshettiğini duyurdu. 20 saniyelik açıklama sonrasında Tahrir (Özgürlük) Meydanı’nda kıyamet koptu. “Halk rejimi devirdi” sloganıyla yer-gök inledi.

İsviçre varlığını dondurdu

Mübarek’in gittiğinin anlaşılmasının ardından Tahrir Meydanı gibi tüm dünyadan tepkiler yağmaya başladı. En ilginç açıklama İsviçre’den geldi. İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Mübarek’in bu ülkedeki olası malvarlıklarının belirlenerek dondurulacağını açıkladı. Daha önce Mübarek’in 30 yıllık iktidarı süresince 70 milyar dolara yakın servet yaptığı iddia edilmişti.

Hayatlarımızı geri aldık

Mübarek isyanının başladığı günlerde Viyana’dan Mısır’a dönen muhalefet lideri Muhammed El Baradey, cumhurbaşkanının görevini bırakmasından sonra hayatının en mutlu gününü yaşadığını açıkladı. Baradey “Bu günü yıllardır bekliyorduk. Şimdi ordu ile beraber çalışıp, adil ve özgür bir seçim yapmak için önümüze bakıyoruz. Hayatlarımızı geri aldık” dedi.

Reformların yolunu açtı

AB dışişleri yüksek temsilcisi Catherine Ashton AB’nin Mübarek’in kararına saygı duyduğunu açıkladı. Ashton “Mübarek, görevini bırakarak Mısır halkının sesini dinledi, kapsamlı reformlar için yolu açtı. Mısır’ın geleceği, Mısır halkının elindedir” diye konuştu.

Mısır’ın coşkusunu paylaşıyoruz

Alman başbakan Angela Merkel “Bugün çok mutlu bir gün. Tarihi bir değişime tanıklık ediyoruz. Mısır halkının mutluluğunu sokaklardaki milyonlarca Mısırlı ile paylaşıyorum” dedi. Arap Birliği genel sekreteri Amr Moussa “Ülkenin önünde çok büyük bir şans var. Bu beyaz devrimden sonra pencere açıldı” dedi.

Halkın sesi duyuldu

Hüsnü Mübarek’in 30 yıldır sürdürdüğü görevi bırakmasının ardından konuşan Birleşmiş Milletler genel sekreteri Ban Ki-moon “Mısır halkının sesi duyuldu. Şeffaf, düzenli ve barışçıl bir geçiş olmasını dilerim. Özgür, güvenilir ve adil bir seçim görmek istiyorum” açıklamasında bulundu.


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.