Kültür-Sanat Haber Girişi : 06 Eylül 2016 17:22

Muhteşem Süleyman'ın Erzurum'a gelişinin 482'nci yıl dönümü kutlandı

Muhteşem Süleyman'ın Erzurum'a gelişinin 482'nci yıl dönümü kutlandı
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın şehrimize gelişi ve Erzurum'u yeniden bina edilme fermanının 482'nci yıldönümü kutlandı.
Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın şehrimize gelişi ve Erzurum'u yeniden bina edilme fermanının 482'nci yıldönümü kutlandı.

Etkinlik kapsamında Narmanlı Camii önünde toplanan vatandaşlar, Havuzbaşı Kent Meydanı'na kadar kortej yürüyüşü yaptı. Mehteran ve atlı birlikler eşliğinde tarihin yeniden şekillendirildiği günde Kanuni Sultan Süleyman'ın Erzurum'a gelişi ve ordusu canlandırıldı. Habuzbaşı Kent Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlama programında Mehteran Konseri sonrası günün anlam ve önemi belirtildi. Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, törende yaptığı konuşmada, tarih bilincine dikkat çekerek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Terzi, "Bildiğiniz gibi 'Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkûmdur' sözü bu organizasyonun kaynağıdır. Çünkü bir ülke tarihini bilmezse, geçmişteki olayları canlandırmazsa, insanlar ve gelecek nesiller neler olduğunu bilmezler ve yok olmaya mahkûm olurlar'' dedi. AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir de, söz konusu törenin yıllar boyunca devam ettirileceğini ifade etti. Aydemir, "Erzurum, tarihin yazdığı bir kent değil tarih yazan bir şehirdir. 'Bu söylemi daha muhkem kılsın' diye Erzurum Büyükşehir Belediyemizin tertip ettiği bir hakikatin yıl dönümündeyiz. Bu güzel organizasyonu tertip eden Erzurum Büyükşehir Belediyemiz tarihi bir iş yaptı. Fikrinden dolayı Erzurum alfabesi hakikat üzerine yazılmıştır. Bu güzel törene katılan siz hemşerilerime tarihi bir duruş sergilediğiniz için teşekkür ediyorum'' diye konuştu. Erzurum'un tarihteki önemini anlatan AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt da, "Tarihin her döneminde önemli roller üstlenmiş olan Erzurum, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de çok önemli roller almıştır. Kanuni'nin Erzurum'a gelişi ile Erzurum'un tarihteki değişimi bir kez daha tarih sayfalarında yer almıştır'' şeklinde konuştu.

"Kanuni'ye çok şey borçluyuz"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuşmasına Yahya Kemal Beyatlı'nın 'Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik. Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik' sözleriyle başladı. Başkan Sekmen, "Tarihini bilmeyen ve ondan ders almayan milletler yok olmaya mahkûmdur. Aziz milletimizin her bir ferdi gibi bizler de şanlı ecdadımızın zaferleri ve kahramanlıklarıyla övünç duyar ve onlardan ilham alırız. Atalarımızın birçok zaferler kazandığı bu ayda, bugün de Cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın şehrimize gelişi ve Erzurum'u yeniden bina edilme fermanının 482'nci yıldönümünü idrak ediyoruz. İstila ve savaşlarla yakıp yıkılan, kuş uçmaz kervan geçmez şehri Yüce Allah'ın takdiriyle yeniden inşa ve ihya eden Muhteşem Süleyman işte bu özellikleriyle 'Erzurum'un Banisi' olarak şehrimizin bugünlere gelmesine vesile olmuştur. Şehri Mübarek vilayetimiz bu nedenledir ki Kanuni'ye çok şey borçludur'' diye konuştu.

"Başkan Sekmen Kanuni'nin Erzurum'a gelişini anlattı"

Başkan Mehmet Sekmen, Muhteşem Süleyman'ın Erzurum'a gelişini şöyle anlattı: "5 asır öncesini şöyle bir hatırlayalım. 5 Eylül 1534'te Erzurum Kalesi'nde konaklayan Kanuni Sultan Süleyman şehrin halini görünce Erzurum'dan fetihler ile ilgili fetihnâmeler gönderdi. Ve Cihan Padişahı Kanûnî'nin fermanıyla Erzurum'un tamirine başlandı. Padişahın damadı Rüstem Paşa ile birlikte Ayas Paşa şehri yeniden inşa etti. Şehir mamur hale gelince Tebriz'den Sünni Türkler getirilip kente yerleştirildi. Bir sene sonra da Erzurum, Bitlis'te toplanan divanda alınan kararla beylerbeyliği ilan edildi. Erzurum'un inşa ve ihya faaliyetleri tam 3 yıl sürdü. İşte bu nedenledir ki 5 Eylül tarihi Erzurum'un yeniden bina edilişinin başlangıcıdır. Bugünden itibaren Erzurum denilince Kanuni, Kanuni denilince 'Kanûnî Şehri Erzurum' akla gelecektir.''

"482 yıl önce olduğu gibi biz şehri yeniden imar ediyoruz"

"Dünya'da 'Osmanlı İmparatorluğu' dendiğinde 'Fâtih Sultan Mehmet Han' ile birlikte akla gelen ilk padişah kuşkusuz 'Kanûnî Sultan Süleyman'dır" diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: "Şehrimizi kuran Muhteşem Süleyman'ın isminin yaşatılması ve Erzurum'un ona olan vefasını göstermek adına bugünden itibaren Kanuni Sultan Süleyman ile ilgili organizasyonlar, sempozyumlar, paneller düzenleyeceğiz. Şehrimiz aynen o dönemde olduğu gibi bir imar inşa faaliyeti üzerindedir. Şehrimizin alt yapısı şuan merkezde 4 yerde sadece su şebekesi yenileme çalışmaları devam etmektedir. Su boruları dediğimiz ASPES boru, plastik boru yerine çelik borular döşenmeye başlandı. Bir yandan yağmur suyu kanalları bir yandan kanalizasyon çalışmaları devam ediyor. Şuan Hasan-i Basri ve İtfaiye Evleri'nde inşaatlarımız sürüyor. İnşallah bayramdan sonra Veyis Efendi ve Abdurrahman Gazi Mahallesi'nde de inşaat faaliyetlerimiz devam edecek. Şehitler ve Kazım Yurdalan'da da devam edecek.

Daha evvel bir mağduriyete uğramış, bir müteahhidin yanlış işlemleri sebebiyle mağdur olmuş vatandaşlarımız için Yıldızkent'te inşaat faaliyetleri başladı. 1650 konut, 2 cami, 10 dükkân ve mağaza inşaatı başladı. İnşallah bir temel atma merasimini de bayramdan sonra yapacağız."

"Erzurum cazibe merkezi olacak"

Kanuni ile ilgili gelecek yıl önemli çalışmaların yapılacağını anımsatan Başkan Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: "İnşallah gelecek yıllar çok daha büyük törenler düzenleyeceğiz. Programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Şehrimiz cazibe şehirleri arasına girdi. Çok önemli adımlar atıldı. Teşviklerin tamamının uygulandığı bir bölge haline geldi. Yakın bir zamanda kentimizde büyük yatırımlar yapılacak. Bunda emeği geçen başta Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize ve il başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu el birliği ile sağlandı. Normalde Erzurum bu planlanan şehirler içinde yoktu ama partimizin, vekillerimizin, bakanlarımızın desteği ile biz de bu şehirler arasına girdik. Şuan Cumhuriyet Caddemizde cephe sağlıklaştırması çalışması var. Asfaltları da yeniliyoruz. Sezon sonuna kadar tertemiz olacak. 10 ayrı yerde kurduğumuz mobil mezbahada kurban kesimleri yapılacak. Vatandaşlarımız sırayla kesimlerini yapacak. Kurban kesim alanlarında çadır kurarak ikramlarda bulunacağız. Her geçen yıl belediyemizin hizmetleri artıyor."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • AK ERZURUM 01 Ocak 1970 02:00

    BİZİM BU AK PARTİLİ SEKMEN VE VEKİLLER HEP BOŞ İŞLERLE UĞRAŞIYORLAR YAZIK YA BİRAZDA HİZMET ADINA BİR ŞEYLER YAPIN