Erzurum Haber Girişi : 14 Temmuz 2017 16:40

Menderes'in unvanı 57 yıl sonra geri verildi

Menderes'in unvanı 57 yıl sonra geri verildi
Erzurum Büyükşehir Belediye (EBB) Meclisi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde anlamlı bir karara imza attı.
Erzurumajans-Erzurum Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 1957 yılında Başbakan Adnan Menderes'e uygun gördüğü, ancak 1960 ihtilali ile iptal edilen 'Fahri hemşehrilik ve fahri belediye reisliği' unvanı, ikinci kez verildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, "Menderes'in ruhu şad, mekanı cennet olsun" dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Mehmet Sekmen yönetiminde bugün yaptığı toplantıda 16 maddeyi karara bağladı. Başkan Sekmen son olarak meclis üyelerine, Demokrasi zaferinin yıldönümünde, büyük devlet adamı merhum Başbakan Adnan Menderes'e dönemin darbecileri tarafından kaldırılan 'Erzurum fahri hemşehrisi' ve 'Fahri Belediye Reisi' unvanının iade edilmesini oylamaya sundu. Oylamada, AK Parti'den 57, BDP'den 8, MHP'den 4, CHP ve bağımsızlardan birer ve 7 kayyum toplam 78 meclis üyesi kararın lehine oy verdi. Kararın kabul edilmesinden sonra bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen şunları söyledi.

"Bugün burada, siyasal denetimin doğrudan doğruya halkın elinde bulunduğu, toplumsal ve ekonomik durumu ne olursa olsun tüm vatandaşlarımızın eşit sayıldığı yönetim biçimi olan demokrasimize vurulan kara lekeyi tarihi vesikalardan silmek için toplandık. Hatırlayacağınız üzere dönemin Belediye Başkanı Dr. Edip Somunoğlu'nun idaresindeki Erzurum Belediyesi, aziz milletimiz ve hemşerilerimizin kalbinde büyük bir yer edinen Başbakanımız Adnan Menderes'e, Dadaşlar diyarına olan büyük teveccühünden ötürü 11 Haziran 1957 tarihli meclis kararıyla 'Erzurum fahri hemşehrisi' ve 'Fahri Belediye Reisi' payesini verilmişti. Atatürk Üniversitesi'ni ilimizde kuran, Şeker Fabrikası ve Tortum Elektrik Santrali gibi büyük yatırımlarla şehrimizdeki kalkınma hamlesini başlatan bu büyük dava adamına verilen Dadaşlık payesi, darbeciler tarafından iş başına getirilen yönetimin 15 Temmuz 1960 tarihinde aldığı 307 numaralı kararla kaldırılmıştı. Tarihimize kara bir leke olarak düşen bu meş'um kararı, aziz milletimizin kanıyla tarihe altın harflerle yazdığı 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde ortadan kaldırdık. Dadaşları tarif ederken 'Erzurum'u öylesine severim ki, bağrıma basıp öpesim gelir' diyen Başbakanımızı rahmet, minnet, saygı ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad, makamı cennet olsun."

Turgay İPEK/DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Dadas 01 Ocak 1970 02:00

    Menderes caddesinde ptt nin karsisinda buyuk harflerle adnan menderes caddesi yazisi geri yazilmadigi muddetce bu hareketlerin hicbir manasi yok dadaslar icin...nokta...bi zahmet elestirileride yayinlayin