Ekonomi Haber Girişi : 02 Ocak 2019 14:15

Memurun gözü enflasyon rakamlarında

Memurun gözü enflasyon rakamlarında
Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin gözü enflasyon rakamlarında.
Erzurumajans-Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin gözü enflasyon rakamlarında. Emekli maaşlarının 2019'da kaç lira olacağı yarınki kritik enflasyon verisinin açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Milyonlarca vatandaşın heyecan içinde beklediği bu gelişme 3 Ocak (yarın) belli olacak.

Emekliler için kritik gün yarın. Enflasyon rakamlarına göre maaşlarda da değişim yaşanacak. Emeklilerin kaç lira zam alacağı merakla beklenirken, yarın enflasyon rakamlarının açıklanması bekleniyor. Emekli maaşlarına kaç lira zam geleceği tahmin ediliyor? İşte emekli maaşı zammı detayları:

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Kasım ve Aralık ayı enflasyonuna göre zam oranları artacak ya da azalacak. 2019 Yılı Programı'ndaki enflasyon tahminine göre, ocak zammı SSK ve Bağ-Kur'lularda yüzde 10.65, memur emeklilerinde yüzde 11.15 olacak. SSK ve BAĞ-KUR’luların maaşına yapılacak zam ve ek ödeme artışı ile birlikte 108,68 TL ile 541,36 TL artış bekleniyor.

KASIM VERİLERİ EMEKLİ BE MEMUR ZAMMINI DÜŞÜRDÜ

Aylardır A’dan Z’ye her şeye zam gelmiş, yüksek enflasyon ile vatandaşın alım gücü düşmüştü. Herkes yılbaşında geçim sıkıntısını hafifletecek bir zam beklerken yaşanan bu düşüşle işçi emeklisinin yıllık kaybı 332 lira, esnaf emeklisinin yıllık kaybı 245 lira, en düşük çiftçi emeklisinin yıllık kaybı 223 lira oldu. Enflasyonun gerilemesi şüphesiz olumlu bir gelişme ancak memur ve emekli alacağı zammın daha da aşağı düşmesinden endişe ediyor.

TÜİK’e göre Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde eksi 1.44 oldu. Enflasyonun eksi çıkması, milyonlarca memur ve emeklinin zam hayalini kursağında bıraktı. Temmuz ayından Ekim ayı sonuna kadar olan 4 aylık dönemde tüketici enflasyonu yüzde 12.24 artmıştı. Kasım ayında 5 aylık enflasyon yüzde 10.6’ya geriledi.

MEMUR ZAMLARI DA BELLİ OLUYOR

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda yüzde 1,44 düşerken, temmuz-kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 10,64 artış meydana geldi. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 3,5'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumunu ortaya çıktı.

Toplu sözleşmeden kaynaklı olarak geçen yılın ikinci yarısında yüzde 3,5 zam alan devlet memurları, aralık ayında TÜFE'nin sabit kalması veya aylık enflasyonun yüzde 7,14'ten fazla düşmemesi halinde enflasyon farkı alacak.

Memurlara toplu sözleşme gereği bu yılın ocak ayında yüzde 4 zam verilecek.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. 2018'nin ilk 6 ayında enflasyon yüzde 9,17 olmuş, bu nedenle söz konusu dönem için belirlenen yüzde 4 toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,17 enflasyon farkı memur maaşlarına yansıtılmıştı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.