Eğitim Haber Girişi : 21 Mart 2017 19:45

Lise öğrencisinden büyük başarı

Lise öğrencisinden büyük başarı
Erzincan Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören 10. sınıf öğrencisi Nazire Şeyma Özarslan isimli öğrenci liseler arası düzenlenen TÜBİTAK yarışmasına katılmak için tarımsal bitkilerin donmaması için atık maddelerden solüsyon geliştirdi.
Erzurumajans-Erzincan Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören 10. sınıf öğrencisi Nazire Şeyma Özarslan isimli öğrenci liseler arası düzenlenen TÜBİTAK yarışmasına katılmak için tarımsal bitkilerin donmaması için atık maddelerden solüsyon geliştirdi.

Erzincan Anadolu İmam Hatip Lisesindeki Biyoloji Öğretmeni Reyhan Özkan ile birlikte 6 aydır geliştirdikleri proje ile atık yağ ve organik maddelerden ürettikleri solüsyonu çiçekler üzerinde yaptıkları uygulamada başarılı olduğunu gören Nazire Şeyma Özarslan, solüsyonunu bu seferde Erzincan merkeze bağlı Çatalören ve Işıkpınar Köyü'nde ki tarım arazilerinde branda altında koruma altına aldığı lahana fideleri üzerinde denedi.

Nazire Şeyma Özarslan, 50 TL'lik maliyetle 4 dönüm tarım arazisinde solüsyon uyguladığı fidelerin erken gelişmesini ve donmamalarını başardı.

TÜBİTAK'ın liseler arası düzenlediği bölge yarışmasında hzırladığı proje ile dereceye giren Nazire Şeyma Özarslan, yaptığı açıklamada "İçerisinde atık bitkisel yağlar ve bazı organik maddeler olan solüsyonun doğaya hiçbir zararı yok. Bu tür koruyucu maddeler var ancak, kimyasal olduğu için hem maliyeti yüksek, hem de zararı var. Benim ürettiğim organik koruyucu madde çiftçilerimiz kendileri de üretebilecek. Böylelikle tarım alanlarında ve meyve ağaçlarında yaşanan don olaylarını nedeniyle zararın da önüne geçilecek. TÜBİTAK Erzurum'da düzenlenen liseler arası bölge yarışmasında dereceye girdim. İnşallah, Ankara'da yapılacak olan Türkiye geneli projeler arasında yer alabilmek" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.