Bölge Haber Girişi : 17 Kasım 2009 00:51

Kurban alımlarında sahte paraya dikkat!..

Kurban alımlarında sahte paraya dikkat!..
Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında satış yapan besicileri ve kurban alıcılarını sahte para konusunda uyardı.

Erzurum Ajans-Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında satış yapan besicileri ve kurban alıcılarını sahte para konusunda uyardı.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte paraları piyasaya sürebilmek için uygun ortamlar arayan kalpazanların işini kolaylaştıran mekânlardan birinin de kurbanlık hayvan satışı yapılan pazarlar olduğunu bildirdi. Kurban pazarlarının sahte paralar için cazip mekânlar haline gelmesini önlemek isteyen güvenlik güçleri pazar yerlerindeki denetim ve kontrollerini artırdı.

Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı Mali Büro Amirliği tarafından, muhtemel vakalara karşı özel ekipler oluşturuldu. Kurban pazarlarında sivil olarak görev yapan ekiplerin yanı sıra resmi polislerin de zaman zaman devriye görevi yapmaları sağlandı. Mali Büro ekipleri, bu kapsamda daha önce sahte para olaylarıyla ilgili sabıkası bulunanları da kontrol altına almak istiyor. Bu alanda suça meyilli kişiler izlemeye alınarak, bir hazırlık içinde olup olmadıkları denetleniyor. Tedbirler kapsamında ayrıca vatandaşın bilinçlendirilmesi için de sahte para ile ilgili broşürler pazar yerlerinde vatandaşlara dağıtılıyor.

Güvenlik güçlerinin aldığı tedbirlerin yanı sıra, vatandaşın da birtakım önlemler almaları istendi. Uzmanlar, vatandaşların kurban pazarlarında sahte para olaylarına karşı alabilecekleri tedbirleri şöyle özetliyorlar: "Mümkün olduğu kadar, Türk lirası ile alışveriş yapılmalı, döviz tercih edilmemelidir. Kurbanlık alışverişi sırasında yüklü miktardaki paraları hiç pazarlık etmeden, ısrarcı olmadan verebilen kişilere şüpheci yaklaşılmalıdır. Fazla büyük olmayan miktardaki ücretleri büyük değerli banknotlar ile ödeyen kişilere karşı duyarlı olunmalıdır. Sahte olmasından şüphelenilen paralar, gerçek olduğundan emin olunan diğer paralar ile karşılaştırılmalı, paralar üzerindeki emniyet şeridi, kabartma baskı ve filigran gibi güvenlik önlemleri dikkatlice incelenmelidir. Sahte para verdiği anlaşılan kişilere, sahte banknotlar kesinlikle iade edilmemeli, hemen güvenlik güçlerine bilgi verilmelidir. Sahte para veren kişilerle ilgili eşkal bilgileri, kimlik bilgileri veya araç bilgileri güvenlik güçlerine bildirilmelidir."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.