Bölge Haber Girişi : 21 Ağustos 2010 19:39

KUDAKA kalkınma projelerine yoğunlaştı!..

KUDAKA kalkınma projelerine yoğunlaştı!..
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), bölgesel kalkınma proje arayışlarını sürdürüyor. 2000 yılında hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP)'ın uygulanabilir

Erzurum Ajans-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), bölgesel kalkınma proje arayışlarını sürdürüyor. 2000 yılında hazırlanan Doğu Anadolu Projesi (DAP)'ın uygulanabilir proje çalışmalarını inceleyen ajans, kırsal kesimden göçü önleyecek projelerin hayata geçirilmesi kararı aldı.
Projeler üzerindeki çalışmalarını rapor haline getiren ajans, bölgenin kırsal kesiminde yoğun göç olması nedeniyle öncelikli olarak göçü önleyecek projelerin hayata geçirilmesine öncelik verileceğini açıkladı. Ajansın hazırladığı raporda yer alan yatırım proje değerlendirmeleri ise şu şekilde yer aldı:

"Tarımsal faaliyetlerden elde edilen gelir artırıcı yatırımlara yönelerek, yaşam seviyesinin yükseltilmesinin sağlanması. Tarım ve hayvancılıkta; modern teknikler, güçlü altyapı, geliştirilmiş pazarlama imkanları sağlanarak, eğitimli-nitelikli çalışanlarla daha başarılı sonuçlar elde edilecek. Özellikle TRA1 (Erzurum-Erzincan-Bayburt) Bölgesinin dinamo sektörlerinin, tarım ve hayvancılık, turizm, gıda sanayi, konfeksiyon ve giyim sanayisi, toprağa dayalı sanayi, sağlık ve eğitim sektörleri bölge'nin kalkınmasında lokomotif rol almalı. Devlet, teşvik uygulamalarında ve AB projelerinin dağıtımında bu sektörlere öncelik vermelidir."

Bölgede DAP sonrası insan kaynaklarının geliştirilmesi konusunda ciddi bir değişim olmadığı ve 'bölge sıralamasının önde olduğu tek alan sağlık sektörü' tespitini yapan ajans, "HES inşaatlarının besleyeceği yan sanayi dallarının faaliyet göstermesinin bölge sanayisine canlılık getirmesinin sağlanabileceğini, buna ek olarak bölgede yoğun şekilde karşılaşılan elektrik kaçakçılığı mutlaka önlenmeli. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ticaret sektöründe karşılaşılacak en büyük sorunlardan birininde üretileni pazarlama sıkıntısı olup, etkin pazarlama kanallarının geliştirilmesi ve daha kaliteli ürünlerin tüketicilere ulaştırılması açısından ortak hareket edebilme kültürü, bilinçlilik ve iyi pazar araştırması yapılamamasıdır. Bölgeye son yıllarda özellikle karayolu alanında büyük yatırımlar yapılmasına vurgu yapan ajans, bu yatırımların devam ettirilmesi ve yeni güzergahların kullanıma açılması teklifini yaparak, demiryolu altyapısının iyileştirilmesi ve Trabzon Limanı'na demiryolu ile bağlanılması bölge için kritik öneme sahiptir. Havayoluyla ulaşım için mevcut altyapı yeterli seviyededir. Ancak direkt uçuş noktalarının sayısı arttırılmalıdır."

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinatörlüğünde 2000 yılında, Van Yüzüncü Yıl, Erzurum Atatürk, Malatya İnönü, Elazığ Fırat, Kars Kafkas üniversitelerine hazırlatılan DAP, bölgede 16 ili kapsıyor. Proje kapsamında Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinin gelişmesi ve kalkınması amacıyla kurulmuştu.


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.