Kültür-Sanat Haber Girişi : 30 Haziran 2018 14:15

Korsan kitap skandalı!

Korsan kitap skandalı!
Erzurum Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, ‘Erzurum İlimdir’ adlı korsan kitap bastırdı.
Erzurumajans-Erzurum Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, ‘Erzurum İlimdir’ adlı korsan kitap bastırdı. Bandrol ve Uluslararası Kodu (ISBN) olmayan hatta basım evi bile yazılmayan kitap içeriğiyle de hayrete düşürdü. Skandalın ortaya çıkmasıyla paniğe kapılan müdürlüğün kitabı toplatmaya çalıştığı iddia edildi.

Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) inanılmaz bir kültür skandalına imza attı. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan alınan finans desteğiyle bastırılan ve okullara dağıtılan ‘Erzurum İlimdir’ adlı kitabın korsan olduğu anlaşıldı. Bandrol ve ISBN numarasıyla basım evinin belirtilmediği sözde kitaptaki içerik yanlışlıkları da okuyanları hayrete düşürdü.



MURAT PAŞA’YI MUSTAFA PAŞA YAPTILAR

Eski fotoğrafların kullanıldığı kitapta tarihi Çobandede Köprüsü, ‘Çobandere’ olarak yazılırken, tarihi Murat Paşa Cami’yi yaptıran kişi de Mustafa Paşa olarak yer aldı. Ayrıca tashihten öte ilçe nüfusları ve tarihlerde yapılan yanlışlıklar göze çarpan detaylar oldu. İfade bozukluklarıyla da dikkat çeken kitabın editörlüğünü Vedat Eğilmez, Şahin Torun ve Senanur Budak’ın yaptığına sayfalarda yer verilirken, yazarlar kısmında da Adem Altınok, Ahmet Çakmak, Ali Rıza Kalender, Muhammet Emin Kaptan, Murat Ertaş, Mücahit Yaman, Senanur Budak, Vedat Eğilmez ve Yasin Çardak isimleri yer aldı.

KOPYALA YAPIŞTIR KİTABINDAN KAÇ ADET BASILDI? NE KADAR HARCANDI?

‘Dersimiz Erzurum’ projesi adı altında DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan ne kadar finans desteği alındığı bilinmeyen bu sözde kitaptan hangi matbaada ve kaç adet bastırıldığı ise bilinmiyor. Her şeyden öte gerçek manada tam bir ilim ve irfan yuvası olan Erzurum’da sözde kitapta adı geçen yazarların hiçbir araştırma yapmadan sadece internetten ‘kopyala-yapıştır’ yaptığı anlaşılıyor.

PANİKLEDİLER

Her fırsatta ‘kültür adamı’ olduğunu dile getiren ve kente yapılan kültür yatırımlarının kendi sayesinde olduğunu iddia eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz’ın skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte panikleyerek kitabı toplatma girişiminde bulunduğu iddia edildi.



Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hikmet tepe 01 Ocak 1970 02:00

    Milattan önce ve milattan sonra ayrım olduğu gibi Cemal Almaz ve Cemal Almaz sonrası var Erzurumda

  • Hasan Kaya 01 Ocak 1970 02:00

    Dadaşım hançerini barda çekir Erzurum'a gelen Çifte Minareler'e baxir Her cirit atan igit şaha qaxir Bizi temsilen deCemal Almaz orada durir

  • Nilüfer Uytun 01 Ocak 1970 02:00

    Cemal Bey'i bir seneye yakın tanıyorum. Kendisi bir proje hazırlayıp yapınca nasıl sevindiğine bizzat şahidim. Bu yapılanlar sadece karalamadır.

  • Güneş Genç 01 Ocak 1970 02:00

    Adam daha ne yapsın ya! Herkes makama gelince koltuğa yapışıyor o da o koltukta oturamıyor çalışmaktan bu yüzden mi kültürde skandal oluyor? Bu sadece Cemal Bey'in hatasıymış gibi neden yansıtılıyor?

  • Selman Öztürk 01 Ocak 1970 02:00

    Ben Ankara'da yaşayan bir Erzurumlu olarak Kültür Müdürümüzün çalışmalarına hayran kalıyorum ve kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Sanmayın ki bu haber ile Cemal Bey yılar. Gerçekten meyve veren ağaç taşlanıyor...

  • Dilara Kaya 01 Ocak 1970 02:00

    Çok insafsızca bir haber olmuş. Eleştiri olabilir ama adamı yerden yere vurmak niye? Bu adalet mi? Hata da olabilir, bunu söylersin ama direkt müdür beyi hedef alamazsın.

  • Mustafa Bey 01 Ocak 1970 02:00

    Habercilik, yapılan bir yanlışın yapılan her şey yanlışmış gibi gösterilmesi değildir. Erzurum’da kültür ve turizmde gelinen nokta bu kadar açıkken yaptığınız eleştiri yersizdir.

  • Selim TANAS 01 Ocak 1970 02:00

    Böyle bir şey yapılmışsa da çok göremem ki. Yıllarca bu memlekete milli eğitim müdürlüğü yapmış birisi sizin siteniz de köşe yazarken bile bir paragrafı toparlayamıyorsa onun döneminde yetişenler ne yapsın...

  • Ahmet Şeker 01 Ocak 1970 02:00

    Bilmiyorsanız öğrenin kültür eğitim tanıtım amaçlı ücretsiz dağıtılan kitaplara İSBN alınmaz. İsbn ticari satış ruhsatıdır. korsanın ne olduğunu öğrenin önce. Yazık Ervak ile Şehirder arasındaki kavgaya alet olup adam harcıyorsunuz. Kendinizi kullandırmayın.

  • Ali Baba 01 Ocak 1970 02:00

    Yazıklar olsun size. Nasıl da adam harcıyorsunuz. Adam devasa projeler yürütüyor. cımbızla tutup çekip eleştirmek ne kolay. Çobandede Çobandere yazılmış ne olmuş. Kuyucu Murat Kuyucu Mustafa Yazılmış mış. Bu memleketin çocuğunun yüzü soğuk ev danası öküz olmuyor vesselam. yatan brokratlara bir haber yapmayın sakın. size de haberciliğinize de yazıklar olsun

  • Salih Bey 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurumda Kültür adına güzel şeylerde oluyor haber yapacaksınız diye insanları kötüleyip küstürmeyin

  • ahmet kara 01 Ocak 1970 02:00

    Meyve veren ağaç taşlanıyor yıllardır süre gelen Kültür Merkezi problemi bir bu dönemde çözüldü yurt genelinde 5 ilde yapılacak kütüphanenin bir tanesi ilimizde yapılacak müze binası hakeza. Eğer bir kişiyi eleştirecekseniz öncelikle geçmiş dönemde oturup bu koltuk sevdasında bulunan taş üstüne taş koymamış bürokratları eleştirin ve bir kişiyi eleştirecekseniz veya haber yapacaksanız birazcık elinizi vicdanınıza koyun. saygılar